Efter flere års pause: CO2-udledningen stiger igen

Illustration: Petar Milošević og Wikipedia Commons

I årevis har forskere nu håbet på, at de årlige CO2-udledninger til atmosfæren havde nået deres højdepunkt, eftersom klodens indbyggere de seneste tre år har udledt en stort set uændret mængde CO2 og andre klimaskadelige gasser.

Det mønster ser ud til at ændre sig nu. Det viser forskning fra The Global Carbon Project, der er et samarbejde mellem en række universiteter verden over. Det skriver universiteterne i den forskning, de netop har fået publiceret samtidigt i tidsskrifterne Nature Climate Change, Earth System Science Data Discussions og Environmental Research Letters.

Selv om der stadig er usikkerheder i 2017-beregningerne, er forskerne overbevist om, at året ender med en betragtelig stigning i udledningen af CO2. Illustration: Global Carbon Project

Det er de foreløbige data fra 2017, der får forskerne til at anslå, at vi i slutningen af året vil ende med en stigning i mængden af afbrændte fossile brændstoffer på 2 pct. Dermed forventer forskerne, at i alt 41 mia. tons CO2-ækvivalenter bliver udledt i løbet af året.

Det kan være med til at underminere håbet om at holde den globale opvarmning på under 1,5 eller 2 grader celsius, vurderer forskerne.

»De globale CO2-udledninger lader til at stige kraftigt igen efter en stabil periode på tre år. Det er meget bekymrende,« vurderer professor Corinne Le Quéré fra University of East Anglia, som bidrog til forskningen, i en pressemeddelelse fra universitetet.

»Når globale CO2-udledninger fra menneskelig aktivitet vurderes til at nå 41 mia. tons i 2017, løber tiden fra vores mål om at holde den globale opvarmning under 2 grader, for ikke at tale om 1,5 grader,« fortsætter hun.

Stigningen kan gøre det svært at leve op til de mål, politikere netop nu diskuterer ved klimatopmødet COP23 i Bonn. Illustration: Global Carbon Project

Kinesiske stigninger trækker ned

Det er særligt Kina, der får skylden for stigningen. Her forventer forskerne, at mængden af udledninger vil stige med 3,5 pct. Til sammenligning har både USA og EU knækket kurven og forventes at udlede henholdsvis 0,4 pct. og 0,2 pct. mindre CO2 i 2017 end året før.

EU og USA er de eneste områder i verden, hvor CO2-udledningerne falder nævneværdigt. De to områder udgør tilsammen ca. 20 pct. af de globale CO2-udledninger. Illustration: Global Carbon Project

Den kinesiske stigning skyldes blandt andet, at landet bruger 3 pct. mere kul og 5 pct. mere olie og 12 pct. mere naturgas end sidst år

»Den grønne økonomi boomer i Kina og andre steder, men det stigende energibehov bliver også opfyldt med ny infrastruktur til olie, kul og gas,« siger formanden for The Global Carbon Project, Rob Jackson fra Stanford University i en pressemeddelelse.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tag det tyske "energiwende" eksempel, på hvordan det IKKE skal gøres. Der er bygget masser af sol og vindenergi, samtidig med at atomkraften lukkes ned og afvikles. Kul og Brunkul kører videre, og der bygges nye gaskraftværker, til at ofsette den ustabile og ukontrolable sol og vind.

Derved har Tyskland opnået at bruge enorme summer, de sidste 8-10 år, uden at reducere sit udslip af drivhusgasse, og sygdomsfremkaldende partikler. Tyskland ( ligesom Danmark) har så kastet sig over brændefyringen i et tåbeligt prokuratorkneb, for at snyde med CO2 tallene, så nu forvandles naturskove i østeuropa til "træørkener" med snorlige rækker af nåletræ, uden skygge af biodiversitet og blottet for dyr og insekter.

Dernæst vokser mængden af fosile brændstofer til transport, i køretøjer der har nået topen af deres udvikling og kun bliver bedre ved hjælp af, svindel med målingerne.

Så det Tyske eksempel er skolebogseksemplet på hvad der IKKE virker i virkeligheden, men som stadig er en stor propagandasejr, for "De Grønne"!

 • 7
 • 3

den generelle snyd hvor man køber sig til reduktion (CO2-kvoter m.m.) i andre lande. Det kan godt være at pengene giver mere reduktion i mindre udviklet lande, men det er en fordækt måde at skjule egne fejl/målsætninger

 • 2
 • 1

En naturkatastrofe dræber 10.000 til 20.000 mennesker og ødelægger 3 atomreaktorer i Fukushima. Atomkraftuheldet har ingen døde og få sårede og er under kontrol af myndighederne.

Der går panik i den politiske ledelse, godt hjulpet på vej af de internationale medier og miljøorganisationer, og en absurd og unødvendig evakuering koster op til 1600 mennesker livet. Efterfølgende stoppes samtlige atomkraftværker i Japan med en massiv mangel på energi som resultat. En mangel-situation, der koster hundreder af især ældre og fattige livet.

Derfor startes hundredvis af kul, olie og gasfyrede kraftværker op og sætter fuldtryk på el-produktionen, med massiv luftforurening til følge, som efterfølgende igen koster 2000-3000 japanere livet, årligt.

Atomkraftværkerne startes nu op igen, en efter en, på trods af kraftige protester, fra miljø organisationer, der åbenbart gerne ofrer deres medborgeres liv og helbred for deres (religiøse?) holdning.

Atomkraft redder liv, dumhed slår tusinder ihjel.

Det japanske eksempel, på hvordan det IKKE skal gøres!

 • 2
 • 0

Ser man på graferne i Ingeniørens artikel skulle man da tro at variationerne i den menneskeskabte udledning måtte vise sig i det målte CO2 indhold i luften.

Det gør det ikke.

her er helt andre forklaringer på variationen i CO2

http://wattsupwiththat.com/2012/08/30/impo...

og her

http://www.sciencedirect.com/science/artic...

 • som svinger i takt med den globale overfladetemperatur (luft og hav) med ca 10-12 måneders forsinkelse. Det tyder jo på at naturlige temperaturændringer er ansvarlige for CO2 indholdet i luften - og ikke omvendt.

Se grafer og tekst i disse link, som giver et overblik:

http://www.climate4you.com/GreenhouseGasse... carbon dioxide (CO2)

og

http://www.climate4you.com/GreenhouseGasse... records versus atmospheric CO2

 • 1
 • 0

Det er velkendt at der er ballance mellem luftens og havets indhold af CO2. Mængden af CO2 opløst i vandet er afhængigt at temperaturen.

Uanset holdningen til Klimaændringer og CO2, så er vores overforbrug af fossile brændstoffer, en kilde til ændringer i miljøet omkring os.

Mængden af CO2 udslip, går hånd i hånd med SO2, NOx og partikkelforurening der tydelig er sundhedskadeligt for mennesker, dyrelivet og planter.

Så at CO2 i atmosfæren stiger, er et symptom på vores afbrænding af fossile brændstoffer, naturødelæggelse og miljø forurening, og derfor er det vigtigt at holde øje med.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten