Efter fjernede plakater på DTU: Ny kampagne fokuserer på respekt for andres grænser
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Efter fjernede plakater på DTU: Ny kampagne fokuserer på respekt for andres grænser

Fredag eftermiddag i sidste uge indledte PF en plakatkampagne for at sætte fokus på andres grænser. Illustration: Privatfoto

Blot fire dage efter, at DTU’s ledelse fjernede 150 plakater med citater om sexisme og fysiske krænkelser på DTU, blev der fredag eftermiddag atter hængt plakater op om problemet.

Denne gang er det dog ikke den anonyme gruppe #ogsåpåDTU, men studenterorganisationen Polyteknisk Forening, der står bag kampagnen.

»Øl er godt…men det er IKKE EN UNDSKYLDNING! Vi ved ikke altid, hvor hinandens grænser går, men derfor skal vi stadig respektere dem,« hedder det på en af de i alt tre versioner af plakaterne.

På DTU i Lyngby er der hængt i omegnen af 50 plakater op, mens der på DTU Ballerup hænger 30.

DTU’s ledelse valgte at fjerne #ogsåpåDTU-plakaterne, fordi de angiveligt overtrådte universitets regler, blandt andet fordi de manglede en nedtagningsdato, og fordi afsenderen var anonym. Det kommer ikke til at ske denne gang, forsikrer Lars Holm, formand for PF:

»Vi har generelt et rigtig godt samarbejde med DTU’s ledelse. De har også set plakaterne, og synes, de er rigtig gode. Og så overholder de reglerne for plakatopsætning.«

Handler om grænser

At plakaterne kommer op netop nu, er en direkte konsekvens af #ogsåpåDTU-plakaterne, forklarer PF-formanden.

»Det var meningen, at plakaterne skulle op i forbindelse med studiemiljøundersøgelsen til april, hvor sexisme og sexchikane bliver en del af spørgsmålene om det psykiske arbejdsmiljø, men vi blev enige om at smede, mens jernet er varmt. Sexisme er et supervigtigt emne, men vores kampagne er ikke rettet decideret mod sexchikane, men sigter mere på at tale om grænser,« siger Lars Holm.

Hos en af de anonyme initiativtagere til #ogsåpåDTU, hvis identitet er redaktionen bekendt, vækker de nye plakater glæde:

»Vi har set plakaterne og har været i kontakt med PF, som gerne ville have feedback fra os, før de hængte dem op. Vi synes, det er rigtig dejligt. Det er en superfed kampagne,« lyder det.

Visse grænser ligger fast

Hashtagget #ogsåpåDTU har fået kolossal opmærksomhed, forklarer den anonyme kvinder, og det er PF’s plakater også et eksempel på, selvom den ikke alene fokuserer på sexisme:

»Kampagnen adresserer en del af problemstillingen, hvilket er helt, helt fint, men der ligger selvfølgelig et langt videre arbejde foran os,« siger hun.

Hovedbudskabet i PF’s kampagne lyder således: ‘Vi ved ikke altid, hvor hinandens grænser går, men derfor skal vi stadig respektere dem’.

Men visse grænser vil altid ligger fast, påpeger den anonyme kvinde:

»Vi skal ikke glemme de tilfælde, hvor der ikke er den mindste tvivl om, hvor grænsen går. På vores plakater er der tilfælde, hvor man ikke er i tvivl,« siger hun og tilføjer:
»Men overordnet er det en god kampagne fra PF, der adresserer et vigtigt område – og der er nok mere på vej.«

Videokampagne i støbeskeen

Det er der ganske rigtigt, fortæller Lars Holm. På fredag i denne uge skal PF have udkastet til et manuskript færdigt, som skal redigeres helt på plads i samarbejde med DTU’s ledelse. Allerede på onsdag i næste uge går optagelserne til videoen i gang.

»Videoen handler om at have respekt for hinanden og sammen skabe en bedre kultur,« siger Lars Holm.

Åbent brev til rektorer

Også på andre områder har #ogsåpåDTU sat initiativer i gang. 48 anonyme kvinder fra fem danske universiteter har i dag sendt et åbent brev til deres rektorer, skriver Information i dag.

I brevet opfordrer de rektorerne til at tage ansvar for at ændre kulturen, så der bliver lyttet og handlet, hvis kvinder udsættes for sexisme eller direkte fysiske krænkelser. Flere af de 48 anonyme underskrivere kommer fra gruppen bag #ogsåpåDTU.

»Ligesom #ogsåpåDTU skulle gøre opmærksom på problemer på DTU, skal brevet her, gøre opmærksom på, at det sker krænkelser på alle universitetet. Vores håb er, at det vil blive fulgt op af gode initiativer. Og så håber vi, at der bliver sat gang i en debat i samfundet generelt, for det er vigtigt i forhold til forebyggelse,« siger den anonyme kvinde.

Hvorfor skal almindelig sund fornuft og opdragelse trækkes helt til DTU? Er der ingen der bliver voksne mere? Er alle blevet sarte mimoser, der ikke selv kan sige fra, og fungere i dagligdagen, uden at få mor og far med?

Jeg brækker mig sgu snart!

#GrowUp #U2 #PardonMyFrench

  • 18
  • 6

Ja, og årsagen er selviscenesættelse.

Fra de første plakater der blev sat op, var det tydeligt at de kæmpede hårdt for at finde nok citater at klistre på. Ingen tvivl om at den stakkels pige havde brug for psykologhjælp efter dette:

"Jeg undgik generelt at holde møder med min bachelorvejleder. Hans opførsel gjorde mig utryg. Jeg ved ikke hvad det præcis var, men jeg har ikke haft det sådan med nogen andre vejledere."

  • 4
  • 7

Kan ikke lige gennemskue hvem du mener er sart og hvem der ikke er voksne...

Det handler vel om at der er nogen der nu siger fra, og der så er nogen der ikke bryder sig om at der bliver sagt fra?

  • 9
  • 3