Efter fjernede plakater på DTU: Ny kampagne fokuserer på respekt for andres grænser

Fredag eftermiddag i sidste uge indledte PF en plakatkampagne for at sætte fokus på andres grænser. Illustration: Privatfoto

Blot fire dage efter, at DTU’s ledelse fjernede 150 plakater med citater om sexisme og fysiske krænkelser på DTU, blev der fredag eftermiddag atter hængt plakater op om problemet.

Denne gang er det dog ikke den anonyme gruppe #ogsåpåDTU, men studenterorganisationen Polyteknisk Forening, der står bag kampagnen.

»Øl er godt…men det er IKKE EN UNDSKYLDNING! Vi ved ikke altid, hvor hinandens grænser går, men derfor skal vi stadig respektere dem,« hedder det på en af de i alt tre versioner af plakaterne.

På DTU i Lyngby er der hængt i omegnen af 50 plakater op, mens der på DTU Ballerup hænger 30.

DTU’s ledelse valgte at fjerne #ogsåpåDTU-plakaterne, fordi de angiveligt overtrådte universitets regler, blandt andet fordi de manglede en nedtagningsdato, og fordi afsenderen var anonym. Det kommer ikke til at ske denne gang, forsikrer Lars Holm, formand for PF:

»Vi har generelt et rigtig godt samarbejde med DTU’s ledelse. De har også set plakaterne, og synes, de er rigtig gode. Og så overholder de reglerne for plakatopsætning.«

Handler om grænser

At plakaterne kommer op netop nu, er en direkte konsekvens af #ogsåpåDTU-plakaterne, forklarer PF-formanden.

»Det var meningen, at plakaterne skulle op i forbindelse med studiemiljøundersøgelsen til april, hvor sexisme og sexchikane bliver en del af spørgsmålene om det psykiske arbejdsmiljø, men vi blev enige om at smede, mens jernet er varmt. Sexisme er et supervigtigt emne, men vores kampagne er ikke rettet decideret mod sexchikane, men sigter mere på at tale om grænser,« siger Lars Holm.

Hos en af de anonyme initiativtagere til #ogsåpåDTU, hvis identitet er redaktionen bekendt, vækker de nye plakater glæde:

»Vi har set plakaterne og har været i kontakt med PF, som gerne ville have feedback fra os, før de hængte dem op. Vi synes, det er rigtig dejligt. Det er en superfed kampagne,« lyder det.

Visse grænser ligger fast

Hashtagget #ogsåpåDTU har fået kolossal opmærksomhed, forklarer den anonyme kvinder, og det er PF’s plakater også et eksempel på, selvom den ikke alene fokuserer på sexisme:

»Kampagnen adresserer en del af problemstillingen, hvilket er helt, helt fint, men der ligger selvfølgelig et langt videre arbejde foran os,« siger hun.

Hovedbudskabet i PF’s kampagne lyder således: ‘Vi ved ikke altid, hvor hinandens grænser går, men derfor skal vi stadig respektere dem’.

Men visse grænser vil altid ligger fast, påpeger den anonyme kvinde:

»Vi skal ikke glemme de tilfælde, hvor der ikke er den mindste tvivl om, hvor grænsen går. På vores plakater er der tilfælde, hvor man ikke er i tvivl,« siger hun og tilføjer:
»Men overordnet er det en god kampagne fra PF, der adresserer et vigtigt område – og der er nok mere på vej.«

Videokampagne i støbeskeen

Det er der ganske rigtigt, fortæller Lars Holm. På fredag i denne uge skal PF have udkastet til et manuskript færdigt, som skal redigeres helt på plads i samarbejde med DTU’s ledelse. Allerede på onsdag i næste uge går optagelserne til videoen i gang.

»Videoen handler om at have respekt for hinanden og sammen skabe en bedre kultur,« siger Lars Holm.

Åbent brev til rektorer

Også på andre områder har #ogsåpåDTU sat initiativer i gang. 48 anonyme kvinder fra fem danske universiteter har i dag sendt et åbent brev til deres rektorer, skriver Information i dag.

I brevet opfordrer de rektorerne til at tage ansvar for at ændre kulturen, så der bliver lyttet og handlet, hvis kvinder udsættes for sexisme eller direkte fysiske krænkelser. Flere af de 48 anonyme underskrivere kommer fra gruppen bag #ogsåpåDTU.

»Ligesom #ogsåpåDTU skulle gøre opmærksom på problemer på DTU, skal brevet her, gøre opmærksom på, at det sker krænkelser på alle universitetet. Vores håb er, at det vil blive fulgt op af gode initiativer. Og så håber vi, at der bliver sat gang i en debat i samfundet generelt, for det er vigtigt i forhold til forebyggelse,« siger den anonyme kvinde.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvorfor skal almindelig sund fornuft og opdragelse trækkes helt til DTU? Er der ingen der bliver voksne mere? Er alle blevet sarte mimoser, der ikke selv kan sige fra, og fungere i dagligdagen, uden at få mor og far med?

Jeg brækker mig sgu snart!

#GrowUp #U2 #PardonMyFrench
 • 18
 • 6

Ja, og årsagen er selviscenesættelse.

Fra de første plakater der blev sat op, var det tydeligt at de kæmpede hårdt for at finde nok citater at klistre på. Ingen tvivl om at den stakkels pige havde brug for psykologhjælp efter dette:

"Jeg undgik generelt at holde møder med min bachelorvejleder. Hans opførsel gjorde mig utryg. Jeg ved ikke hvad det præcis var, men jeg har ikke haft det sådan med nogen andre vejledere."

 • 4
 • 7

Kan ikke lige gennemskue hvem du mener er sart og hvem der ikke er voksne...

Det handler vel om at der er nogen der nu siger fra, og der så er nogen der ikke bryder sig om at der bliver sagt fra?

 • 9
 • 3

Jeg synes alle 50+ skal spørge sig selv, om de i teenage-årene gik og fotograferede deres kønsdele o.a. sexuelle akter og delte billederne ud i skolegården? Vi har alle dage kendt til erotiske tegninger og figurer, og siden fotografiets og filmens opfindelse også kunne udstille os selv i de mest bizarre situationer, nu mere live på nettet.

I dag er det ret voldsomt hvad der bliver lagt ud, og hvis "udlæggerne" bliver fornærmet over uventede delinger, er det fordi de desværre ikke fatter en pind af hvad internettet er for en størrelse. Det er så de voksnes ansvar at forklare de unge, men når de ej heller kan gennemskue konsekvenserne, kniber det jo lidt:-(

Jo, vi skal opføres os ordentligt og respektere hinanden, men vi skal ej heller lade som om vi ikke længere har en sexet reptilhjerne, der ikke mindst i teenage-årene, er på overarbejde. Hintet med alkoholen på plakaterne har jo været kendt siden Adam og Eva, og her mister vi ofte noget dømmekraft, men det er vel ikke kun drengene der drikker alkohol?

Holder vi børn under den kriminelle lavalder uden for regnestykket, har vi alle et ansvar for vore gerninger, og vi kan ikke pludselig klippe evolutionen midt over og smide den i skraldespanden, men vi kan italesætte problemerne, ikke mindst på arbejdspladsen. Hvordan er det nu kvinder får mink? Ligesom mink får mink:-)

 • 5
 • 2

Kan ikke lige gennemskue hvem du mener er sart og hvem der ikke er voksne...

Det handler vel om at der er nogen der nu siger fra, og der så er nogen der ikke bryder sig om at der bliver sagt fra?

Det handler om, at nogen mennesker ikke kan sige fra. Hvis du oplever at blive chikaneret, af (især) undervisere eller medstuderende, må du sgu skrive en mail til rektor, dekanen, studielederen eller anden højtstående person. Jeg VED at disse ting bliver taget alvorligt. Herpå undgår man især mærkelige bemærkning som "jeg føler mig utryg", fordi det ikke er en reel anklage, men blot en følelse du har. ("Jeg føler mig utryg til eksamen", ja tak - så afskaffer vi da lige dem)

HERUDOVER er det at sætte mennesker i offerrollen, og fritage dem fra at gøre noget ved det - dvs., at det er andres opgave at løse det problem, at nogen irriterer dig.

 • 10
 • 2

Så er snowflakes kommet ind på universiteterne her hjemme.

Det må være dejligt at man kan føle sig stødt på andres vegne.

Problemet med dem er at de ikke kan se ud over deres egen næsetip.

Deres ego gør at der ikke er andre vinkler på tingene end deres egen. Det er sådan de er blevet opdraget af deres curling-forældre: mig mig mig.

 • 1
 • 4

Jeg synes ikke det handler om offer-rolle eller om folk bliver stødt.

Det handler i første omgang om at man ikke skal chikanere andre og (pigerne) skal behandles ordentligt.

Det er forkert at gøre det til et spørgsmål om hvorvidt de har sagt fra på den ene eller anden måde og om der brugt den rigtige skrifttype i klagen, men derimod til et spørgsmål om at de få personer der udøver chikanen helt skal lade være.

 • 1
 • 0

Jeg synes PFs kampagne rammer godt. Den rækker ud over forargelsen over et klap i numsen, og retter søgelyset generelt på nødvendigheden af respekt for andre mennesker. Seksuel chikane er slemt nok (jeg taler ikke om voldtægt her, det er en helt anden katagori), men der findes masser af andre eksempler, som er lige så voldsomme. Nedværdigelse af ens arbejde/kunnen/intelligens/afstamning etc.

 • 1
 • 0

Kan ikke lige gennemskue hvem du mener er sart og hvem der ikke er voksne...

Det handler vel om at der er nogen der nu siger fra, og der så er nogen der ikke bryder sig om at der bliver sagt fra?

Det er et betændt felt, så måske de unge mennesker også skulle lære at sige fra i tide og højlydt nok. Det er noget man burde lære hvordan man gør, uden at blive gal frustreret eller fornærmet. Det er på sin vis som med arbejde. Hvis du ikke har lært at sige nej til opgaver du ikke kan nå eller løse, så kan du ende med stress.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten