Efter femten et halvt år træder krav om standardoplader i kraft i EU
For 13 år siden gik de indledende forhandlinger om en fælles oplader til mobiltelefoner i gang i Bruxelles. Om to et halvt år træder en aftale i kraft.
40 måneder efter fristen, altså i 2027, skal bærbare computere også leve op til kravet.Disse enheder er omfattet
Det kan Europa-Parlamentet meddele, efter det er blevet enigt om, at fra efteråret 2024 bliver USB-C-opladere, der skal være standarden for små og mellemstore elektroniske enheder solgt i EU.
»Europæiske forbrugere har længe været frustrerede over den voksende bunke af opladere, der følger med købet af en ny enhed. Nu vil de være i stand til at bruge den samme oplader til alle deres transportable enheder,« udtaler Alex Agius Saliba, der er medlem af EU-Parlamentets Udvalg for det indre marked og forbrugerbeskyttelse (IMCO), i en pressemeddelelse.
Det bliver konklusionen på en sag, der tog sin begyndelse i 2009, hvor Parlamentet og EU-Kommissionen skar antallet fra 30+ mobilopladere ned til 3 - USB-b, USB-C og Lightning. To år senere indgik en håndfuld mobilproducenter, inklusiv Apple, Samsung og Huawei, en frivillig aftale om at harmonisere opladere til smartphones.
Apple fulgte ikke trop med det samme og har tidligere kritiseret ønsket om en fælles oplader for at begrænse produktinnovation og bryde med et generelt princip om teknologineutral lovgivning. Dog gør deres nyere produkter, som iPad Pro og MacBook Pro, brug af USB-C.
Med det nye forslag kan Apple så om lidt over to år se frem til også at producere sine mobiler med USB-C indgang på det europæiske marked.
Til gavn for miljøet såvel som forbrugerne
Europa-Parlamentet estimerer, at forslaget vil lede til mere genbrug af opladere og spare forbrugere for op til 250 millioner euro (ca. 1,8 mia kroner) årligt i unødvendige køb af opladere.
»Beslutningen er rigtig god. Det bliver lettere for forbrugerne, reducerer omkostningerne forbundet med spild og kan spare samfundet for mange ton CO2. På den måde bevæger vi os i retning af et mere bæredygtigt samfund, «siger Marika Vindbjerg, der er seniorkonsulent inden for standardisering med ansvar for elektroteknik, EMC og telekommunikation hos standardiseringsorganisationen Dansk Standard.
Ubrugte opladere alene udgør 11.000 ton elektronisk affald om året i EU, skriver Europa-Parlamentet i deres pressemeddelelse. En del af forslaget går på, at forbrugere skal have mulighed for at vælge, om de vil tilkøbe en oplader eller ej, hver gang de anskaffer en ny mobil.
I et folketingssvar fra 2020 skriver Miljø- og Fødevareministeriet, at en fælles oplader vil have begrænsede CO2-gevinster.
Udregningen i svaret er foretaget med udgangspunkt i en svensk undersøgelse, da der ikke er foretaget en dansk pendant, og er baseret på gennemsnitstal. Derfor skriver ministeriet også, at det er forbundet med en del usikkerheder.
»Antages det, at tallene kan overføres til opladere, kan miljøgevinsten ved genbrug af en PC-oplader (ca. 300 g), beregnes til ca. 11 kg CO2-ækvivalenter og for en mobiloplader (ca. 50 g) til ca. 1,8 kg CO2-ækvivalenter,« står der i svaret.
Udgangspunktet for beregningen er altså, at 4,5 millioner danskere mellem 10 og 70 år udskifter deres opladere til både en computer og en mobil hvert 3. år, og at de afleverer de gamle til genanvendelse.
Hvis man kan undgå den udskiftning, vil miljøgevinsten være på 19.200 ton CO2-ækvivalenter, fordi man undgår 1,5 mio. udskiftninger gange 12,8 kg CO2-ækvivalenter.
Teknologisk udvikling tager tid
En anden anke ved forslaget er, at det først træder i kraft om to et halvt år, mens der går yderligere 40 måneder, før det kommer til at gøre sig gældende for bærbare computere. I mellemtiden kan der nå at komme nye og bedre standarder.
Men det er Marika Vindbjerg ikke bekymret for.
»Alt efter øjet, der ser, kan man argumentere for, at tidsfristen giver tid til at formulere standarden grundigt, mens andre kan mene, at det godt kunne gå hurtigere,« siger hun.
»Men standarder bliver udviklet ud fra et konsensusbegreb, hvor alle lande skal være enige. Derfor skal de have tid til at bearbejde forslaget, så standarden bliver så optimal som mulig at anvende i praksis.«
Trådløs opladning er ikke direkte en del af forslaget, men efterhånden som teknologien bliver mere udbredt, vil Europa-Kommissionen have beføjelser til at udvikle såkaldte delegerede retsakter om den trådløse teknologi.
Reglerne er ikke endeligt vedtaget, men spørger man medlem af Europa-Parlamentet Christel Schaldemose (S), er det blot et spørgsmål om tid.
»Der er indgået en aftale, som har bred opbakning i Europa-Parlamentet og blandt EU’s medlemslande, så nu skal vi bare have det godkendt formelt. Det bliver til noget denne gang, «siger hun til Danmarks Radio.
