Efter fem års sagsbehandling: Tyske myndigheder blåstempler Femern-tunnel
I går, torsdag, kom endelig det tidspunkt, som det statslige projektselskab Femern A/S har ventet på i mere end fem år: Transportministeren i delstaten Slesvig-Holsten, Thilo Rolf fra det liberale parti, underskrev den miljøgodkendelse, som giver grønt lys for at bygge en knap 18 km lang sænketunnel mellem Rødby og Puttgarden på den danske stats regning og risiko.
Underskriften kom, efter den tyske planmyndighed Amt für Planfeststellung Verkehr (APV) på den sidste hverdag i 2018 blev færdig med sit udkast til miljøgodkendelse. Siden har den været i høring hos Femern A/S og i Slesvig-Holstens transportministerium.
Nu skulle de 1.300 sider være klappet og klar til at blive printet sammen med alle bilag og lagt frem på 12 offentlige steder på og syd for øen Femern i marts, sådan som den tyske planlov kræver.
Femern A/S indleverede allerede sin dengang 11.000 sider lange ansøgning om miljøgodkendelse i oktober 2013. På det tidspunkt forventede den daværende transportminister i Slesvig-Holsten ifølge det danske transportministeriums tidslinje over Femern-sagen, at det ville tage to år for godkendelsen at komme igennem.
Se hele Ingeniørens fokus om Femern-forbindelsen
Fejlskønnet skyldtes, at ansøgningen måtte igennem to runder af offentlige høringer, blandt andet på grund af de mange protester på den tyske side. Alene i anden runde kom der 12.600 indsigelser. Den danske VVM-redegørelse modtog 42.
Transportminister: Jeg har tiltro til, at godkendelsen holder i retten
En græsrodsbevægelse i området omkring Femern bekæmper tunnelbyggeriet ansporet af først og fremmest den tyske naturfredningsforening Nabu.
Netop Nabu har også svoret at indbringe godkendelsen for forvaltningsdomstolen i Leipzig. Det skal ske, senest fire uger efter at miljøgodkendelsen er blevet forelagt offentligheden.
»Da der allerede er offentlige klager, kan vi selvfølgelig ikke blot læne os tilbage. Men jeg har stor tiltro til, at vores planlægningsmyndighed har udstedt en godkendelse, der overkommer de næste forhindrer og holder i forvaltningsretten,« siger transportminister Thilo Rolf i en pressemeddelelse.
Læs også: EU-Domstolen underkender dansk statsstøtte til Femern
De tyske myndigheder skønner selv, at retssagen kommer til at løbe til minimum næste år, mens Nabu vurderer, at den kan trække ud i adskillige år.
Femern A/S: Nu er det for sent at ændre til en boret tunnel eller en bro
Femern A/S skriver i en orientering til transportpolitikerne, som Ingeniøren har set, at selv om der nu kommer en retssag, »er det imidlertid meget lidt sandsynligt, at projektet ikke i sidste ende opnår en retsgyldig godkendelse i Tyskland«.
»Med godkendelsen er der enighed mellem Danmark og Tyskland om, at tunnelen skal bygges, og hvordan den skal bygges. Projektet kan derfor ikke ændres til f.eks. en bro eller en boret tunnel, heller ikke i den kommende retsproces ved Forbundsforvaltningsdomstolen i Leipzig,« hedder det i mailen.
Underskriften af miljøgodkendelsen trak ud, bl.a. fordi de tyske myndigheder var nødt til at tage bestik af en tilsvarende retssag om en ca. 20 km lang udvidelsen af motorvejen A20. Her fik miljøorganisationerne medhold i, at APV's godkendelse var udstedt på et grundlag, der ikke i tilstrækkelig grad beskytter flere dyrearter.
Læs også: Derfor trækker det igen ud med den tyske godkendelse af Femern-tunnelen
