Efter fatal plejehjemsbrand: Kommune tjekker alle sine bygninger

Illustration: Norddjurs Kommune

Den endnu uopklarede brand på plejecenter Farsøhthus i Allingåbro, der kostede tre ældre kvinder livet, får nu Norddjurs Kommune til at undersøge brandsikkerheden i alle kommunens bygninger.

»Selv om der ikke er nogen forklaring på, hvad der præcist er sket, og hvordan det kunne gå så galt, så er vi simpelthen nødt til til at reagere på det,« siger kommunens sundhed- og omsorgschef Søs Fuglsang.

Læs også: Politiet: Fatal plejecenterbrand opstod i sofa. Brandårsagen er uopklaret

Onsdag opgav Østjyllands Politi at finde frem til at årsagen til fredagens fatale brand. I en pressemeddelelse konstaterede politiet, at branden var opstået i en sofa i en 93-årig kvindes lejlighed. Under branden åbnede kvinden sin hoveddør ud til en gang, hvor der stod vinduer åbne. Derfor kunne branden hurtigt brede sig til tre andre lejligheder i fløjen. Men præcist hvordan branden på få minutter kunne sprede sig så hurtigt til lejligheder, der var designede som selvstændige brandceller, der skulle kunne modstå brand i 60 minutter, har politiet ikke offentliggjort noget præcist bud på.

Byggematerialer, indretning og personale skal tjekkes

Det er denne skræmmende – og indtil videre uforklarede – hurtige brandspredning, der nu får kommunen til at reagere, fortæller Søs Fuglsang.

»Vi er nødt til at tage en omgang, hvor bygningsafdelingen gennemgår alle kommunale bygninger med henblik på, om der er ting, der kan udgøre en brandfare. Vi skal se på, hvilke materialer, der er brugt i byggeriet og i indretningen i såvel skoler, som plejecentre og i de ældreboliger,« siger Søs Fuglsang.

Læs også: Kommune i vildrede efter fatal plejehjemsbrand: Uforståeligt at det gik så stærkt

»Desuden vil vi se på, om personalet har de rigtige hjælpemidler til at mindske brandfare, og om arbejdsgangene og instrukser om evakuering er opdaterede alle steder. På Farsøhthus gennemgik de brandinstruksen hver måned, men vi er ikke sikre på, at man gør det samme alle andre andre steder.«

Ved ikke om der er røgalarmer overalt

Ældresagen og brandspecialister fra Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut (DBI) har i forskellige medier advaret om, at mange ældre plejehjem er udstyret med termodetektorer og ikke røgalarmer, som vil reagere hurtigere på en brand. På Plejecenter Farsøhthus var der både røgalarmer og varmedetektorer tilsluttet stedets automatiske brandalarmeringsanlæg (ABA-anlæg), og alarmerne reagerede i flere af de lejligheder, der blev påvirket af branden.

Læs også: Uforklarligt mange dødsbrande i danske pleje- og ældreboliger

Men Søs Fuglsang har ikke noget overblik over, hvilke type brandalarmeringsanlæg, der er installeret i kommunens andre bygninger.

»Vi har ikke taget nogen standardbeslutning om, at der skal installeres røgalarmer alle steder, men de fleste af vores plejecentre er så nye, at det har været et lovkrav at installere dem der. Men der er helt sikkert andre bygninger af ældre dato, og det er dem, som bygningsafdelingen nu planlægger at gennemgå.«

Ældresagen anbefaler mobile vandtågeanlæg

Branden i Farsøhthus ser ikke ud til at have nogen sammenhæng med rygning, men det er ellers den hyppigste årsag til dødsbrande i plejeboliger. Derfor anbefaler Ældresagen, at kommunerne køber mobile vandtågeanlæg og stiller dem op hos borgere, hvor kommunen vurderer, at brandrisikoen er høj. Det forslag vil også indgå i overvejelserne hos Norddjurs Kommune.

Læs også: Danskere har tre gange så høj risiko for at dø i en brand som tyskere og briter

»Vi har ikke den slags mobile sprinkleranlæg i dag, men selv om rygning ikke ser ud til at have været en faktor i denne brand, tænker jeg, at vi skal have alle muligheder belyst,« siger Søs Fuglsang.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

'Onsdag opgav Østjyllands Politi at finde frem til årsagen til fredagens fatale brand.'

'...præcist hvordan branden på få minutter kunne sprede sig så hurtigt til lejligheder, der var designede som selvstændige brandceller, der skulle kunne modstå brand i 60 minutter, har politiet ikke offentliggjort noget præcist bud på.'

Det er simpelthen ikke godt nok politi. Nu har brandteknikere fra politiets aldrig været kendt som de skarpeste knive i skuffen indenfor deres felt. Gennem årene har der været rejst alvorlig og berettiget kritik af deres kamacitiet. Måske var det en rigtig god ide at sætte andre brandtekniske folk på opgaven, der er masser af dygtig kapacitet udenfor politiets rækker. Den brand kræver ganske enkelt svar på de ovenstående spørgsmål, så vi kan lære og forbedre.

  • 0
  • 1

Det er simpelthen ikke godt nok politi.

Mig bekendt, så er det kun politiets opgave at sikre sig at der ikke er sket en forbrydelse og at indsamle evt. spor, hvis der er mistanke om en forbrydelse. Det er deres konklusion at der i dette tilfælde ikke er sket en forbrydelse. Hvis de i denne undersøgelse finder en årsag, så holder de naturligvis ikke de oplysninger hemmeligt...

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten