Efter fatal naturgasulykke: Vil tjekke alle steder, hvor gas og højspænding krydser

I torsdags døde en 87-årig kvinde, da hendes hus eksploderede. Ifølge Midtjyllands Avis skyldtes eksplosionen, at en nedgravet højspændingsledning var blevet beskadiget, da en entreprenør borede en naturgasledning ind til hendes hus på Kollens Møllevej 38 i landsbyen Stjær vest for Aarhus.

Ifølge HMN Gasnet P/S, som er gasstributør i området, viser Sikkerhedsstyrelsens undersøgelser af stikledningen, at skaderne på højspændingskablet fik det til at udvikle så meget varme, at det smeltede stikledningen, som er lavet af plast.

Derefter er gassen af ukendte årsager sivet ind i huset og har ophobet sig, indtil en gnist fik det hele til at eksplodere.

Den foreløbige konklusion fra Sikkerhedsstyrelsen får nu HMN Gasnet til at undersøge flere stikledninger.

»Vi vil nu kontrollere andre stikledninger, der krydser et højspændingskabel, lavet af samme entreprenør,« siger Søren Hylleberg Sørensen, direktør i HMN GasNet P/S således i en pressemeddelelse.

Ifølge Midtjyllands Avis er der tale om en erfaren entrepenør, og det er endnu uvist, om ulykken skyldes fejl fra entreprenørens side, eller om der har været fejl på de kort, der viser ledningernes placering under jorden.

Ifølge Søren Hylleberg er der omkring 10 andre steder med lignende forhold.

Optagelser fra Local Eyes kort efter eksplosionen

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

I min hjemby var alle bygasrør ført op over jorden og ind i husene over terræn. Så kan der ikke strømme gas udvendigt langs røret og ind i huset.

En ting er at naturgasrør lækker, men udefrakommende lækagegas må ikke kunne trænge ind i bygninger.

Det er ikke længere siden end december 2015, at der var en tilsvarende ulykke i Højrup på Midtfyn.

 • 8
 • 0

Hermed link til en avisartikel om ulykken dec. 2015, http://www.b.dk/nationalt/eksplosion-ved-b... , hvor gassen også er sivet ind langs ledningen. Der står fx: "Når der sker en så alvorlig ulykke, må vi få evalueret hurtigt, så det aldrig går galt igen". Men evalueringen er åbenbart ikke sket. 30 cm mellem krydsende højspænding og gasledninger virker ikke som ret stor sikkerhedsafstand, når ledningen lægges ved at bore.

 • 4
 • 0

Som jeg læser artiklen, er et gasrør beskadiget, hvorefter - af uvisse årsager - den udsivende gas har samlet sig i huset, hvor gassen er antændt.

At det var et højspændingskabel, som gennem opvarmning skadede gasrøret, er sekundært. Enhver (underjordisk) skade kunne have forårsaget et udslip.

Øjensynligt kan gas trænge ind huset gennem een eller flere gennembrydninger i fundamentet (kloak, vand, el eller gas (eller gl. olierør fra jordtank)). Derfor synes årsagen snarere at være manglende forsegling af forsyningsledninger.

 • 2
 • 0

da man her i byen gravede kloak op i hele byen så jeg at mange højspændings kabler lå 30,cm under asfalten.da vejene blev fyldt op igen blev der ikke ændret på dette alle der graver veje op ved at der ingen der ved hvor kabler ledninger rør ligger et er papir noget helt andet er virkligheden.da jeg var ved vestkraft skulle der graves entprenøren fik garanti for at der ingen kabler var der hvor han skulle grave på kraftværket efter en time havde han en 30,kw kabel i grabben

 • 3
 • 0

"Efter fatal naturgasulykke: Vil tjekke alle steder, hvor gas og højspænding krydser" er overskriften.

Det er der ikke dækning for i artiklen, da tjekket kun gælder: »Vi vil nu kontrollere andre stikledninger, der krydser et højspændingskabel, lavet af SAMME entreprenør,«

 • 2
 • 0

I min hjemby var alle bygasrør ført op over jorden og ind i husene over terræn. Så kan der ikke strømme gas udvendigt langs røret og ind i huset.

Bo - du har kun delvist ret, og derfor hjælper det nødvendigvis ikke meget at føre gasrørene op udvendigt. Alle andre stikledninger til ejendommen er sandsynligvis sket med sand/ grusfyld omkring rørene og uden gastæt indføring. Krydser disse ledningen gasledningen, er intet sikkert.

Jeg har eksempelvis ALDRIG set en gastæt elstikledningsindføring....

 • 3
 • 0

Forhåbentlig er der mere styr på hovedgasledninger og højspændingskabler, som mange steder løber parallelt? Ved uheld her, kan man nok ikke nøjes med, at et enkelt parcelhus ryger i luften. Mange steder løber både jernbane og motorvej sammen med gas og højspænding.

 • 0
 • 0

Der er mange historier fra udlandet om det samme problem. Nogle går årtier tilbage. Hvis den her muglighed kommer bagpå myndighederne i Dk. Så har de ikke været deres opgave voksen.

 • 1
 • 1

da man her i byen gravede kloak op i hele byen så jeg at mange højspændings kabler lå 30,cm under asfalten.da vejene blev fyldt op igen blev der ikke ændret på dette alle der graver veje op ved at der ingen der ved hvor kabler ledninger rør ligger et er papir noget helt andet er virkligheden.da jeg var ved vestkraft skulle der graves entprenøren fik garanti for at der ingen kabler var der hvor han skulle grave på kraftværket efter en time havde han en 30,kw kabel i grabben

Det lyder godt nok uhyggeligt og nogen må have sjusket med papirerne.

Jeg har, som arbejdsløs, været på kursus omkring det at arbejde på vejen og her var søgning efter kabler og rør et af de første moduler og her lærte vi to ting: 1. Især ældre tegninger kan være upræcise, og kabler og rør kan ligge op 0,5 - 1 meter fra hvor tegningen viser. Men alligevel burde nye kabler og rør dog være ført ind på tegningen. 2. Af ovenstående årsag bør (skal) man inden arbejdet påbegyndes bruge en søger til at se hvor kabler og rør ligger, og her skal der selvfølgelig være særligt opmærksom når der graves. Uden at være sikker, så mener jeg at man underboring skal holde en vis afstand for at undgå evt problemer.

Men højspænding blot 30 cm under asfalt ? Uden afmærkning eller beskyttelse ? Det lyder vanvittigt og især at den stedlige kommune ikke har styr på hvor der ligger kabler og rør i jorden inden for dens område; måske med undtagelse af private ejendomme hvor der vist ikke er pligt at anmelde kabler og rør internt på grunden. I øvrigt når der tales om højspænding i forbindelse med distribution af strøm hvad menes der så ? Mig bekendt omtales 230/400 volt som lavspænding, omkring de 10 kV som typisk bruges fra de store transformerstationer til de lokale (dem der typisk dækker et større eller mindre kvarter eller nogen gange en stor virksomhed) tales der om mellemspænding, og det er derover man taler om højspænding. Men det er måske primært fagsprog og bruges omkring distributionsnettet, hvor de fleste andre snakker om højspænding ved mere end 400 volt.

 • 2
 • 0

Artiklen leverer ikke bevis for en sammenhæng mellem gas og et varmt el kabel. Er det overhovedet højspænding - hvad skete der med forsikringen?. Det viser snarere at igen igen sjuskes der voldsomt med gravearbejdet og tegninger/lokalisering af eksisterende ledninger. Hvornår fjerner vi dette virvar fra offentlig vej - de ter en pestilens at al trafik skal stoppes hver gang forsyningsselskaber skal grave og lave ulykker. Hvor for laves der ikke føringsveje i separate kanaler ?

 • 0
 • 2

alle der graver veje op ved at der ingen der ved hvor kabler ledninger rør ligger

Helt sikkert!

Da jeg for en del år siden var projektleder for trækning af nye optiske fiberkabler, fik jeg ofte indberetning fra de gravende entreprenører om at de havde mødt alle mulige typer kabler og rør andre steder end hvor de officielle tegninger viste, at de skulle ligge. Hvor der blev gravet i stedet for boret, anbefalede vi, at entreprenøren så vidt muligt skulle lægge havefliser over kablerne for at beskytte dem.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten