Efter et års forsøg: 5G er stadig for umoden til industrien

Plus14. oktober 2021 kl. 12:014
Efter et års forsøg: 5G er stadig for umoden til industrien
Illustration: Nanna Skytte.
Et år efter at de første 5G-netværk blev sat i drift i Danmark, har ingen danske industrivirksomheder taget den nye generation mobilnetværk ind på fabriksgulvet. Men flere succesfulde pilotprojekter er i gang.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der var smil og festlig stemning, da TDC Net lancerede det første danske 5G-netværk 7. september 2020.

Få måneder senere var over 3.000 mobilmaster opgraderet til 5G, og trafikken begynder langtsomt, men støt at vokse. Siden har Telenor, Telia og 3 også lanceret egne landsdækkende 5G-netværk.

Læs også: Nu kører 5G: Tager kampen op med Wi-Fi på fabriksgulvet

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
19. oktober 2021 kl. 22:41

Jeg er enig med Torben Rune på dette punkt. Vi har flere intiativer igang med brug af 5G i udlandet hvor vi har mulighed for at få private 5G (eller LTE) netværk.

Hastighed er ikke det vigtigste punkt for os, men derimod latency og totalt data throughput. Det være sagt, så er det vigtigste (både fra et sikkerheds- og oppetids perspektiv) at vi har fuld kontrol med netværket og ikke er afhængige af en operatør som diktere dette (f.eks. i forhold til hvordan/hvor vores data flyder i netværket eller hvornår der er service vinduer/maintenance og dermed nedetid).

Jeg har i flere møder med Energi Styrelsen argumenteret for dette, men det virker nogle gange som at snakke for døve øre. Jeg mener at grundet disse beslutninger at der er stor risiko for at Danmark sagter bagud på dette område eller potentielt bliver valgt fra af indsutrivirksomhedders produktionsanlæg (hvilket betyder tab af jobs og udvikling).

3
14. oktober 2021 kl. 18:18

Med de danske love er 5G ikke væsentligt bedre end 4G+.

Ja, med den danske frekvenstildeling kommer man ikke i nærheden af det 100 MHz spektrum som 5G NR kan arbejde med. Det får man kun hvis 5G etableres som en lukket (privat) løsning - i stil med et WiFi accesspunkt. Kan man ikke det, er der set fra et industrielt synspunkt ingen grund til at tænke i 5G baner.

De steder (dvs. bl.a. Danmark) hvor man ikke har adgang til licensfrit 5G spektrum bruger man WiFi 6 i stedet for. Det er for såvidt også en løsning, og WiFi 6 er en fuldbyrdet 5G RAT. Eneste forskel er, at WiFi spektret ikke er dedikeret, men det lever man med i industrien, fordi afstanden til naboer ofte er tilstrækkelig til at undgå forstyrrelser. Rationalet er: Hellere en WiFi løsning som kan etableres frit, frem for en teleselskabs bunden licenseret og neddroslet 5G.

2
14. oktober 2021 kl. 18:08

Så længe der ikke er licensfrit 5G spektrum til rådighed, kan man godt glemme enhver tanke om at få rullet 5G ud i industrien.

Med de danske love er 5G ikke væsentligt bedre end 4G+. Det er ofte ikke 4G+ der sætter hastigheden, men hastighed af det underliggende netværk og servere. Selve hastigheden for 4G+ er 150 - 300Mbps i luft. 5G er "teoretisk" hurtigere, hvis antennerne står tættere, men i praksis er der ikke nogen forskel. Serverne og det underliggende netværk, kan ikke levere større hastighed end 4G+ tilbyder. I praksis styrer udbyderne hastigheden ved dimmensioneringen af det underliggende netværk. Fysisk har man ikke kapaciteten til at få noget ud af 5G i dag - hastigheden er normalt ikke større, end den der kan opnås på 4G+, dvs. 150-300Mbps.

1
14. oktober 2021 kl. 14:26

... den danske beslutning om ikke at tildele spektrum til licensfrie (private) 5G net. I modsætning til Sverige, Tyskland, Norge, England og en lang række andre lande uden for Europa, så besluttede man i Danmark at sælge det frekvensbånd der i andre lande kan bruges licensfrit, til TT netværket.

Så længe der ikke er licensfrit 5G spektrum til rådighed, kan man godt glemme enhver tanke om at få rullet 5G ud i industrien. Der er ingen, som i virkelig ingen industri, som ønsker at gøre sit produktionsapparat afhængig af et enkelt teleselskab på en licensbetalt frekvens. Og da slet ikke når Energistyrelsen har dikteret up/download splittet og begrænset spektret til 60 MHz. Alene der ryger hovedparten af de interessante 5G projekter af.

I de lande hvor der er licensfrit spektrum til rådighed buldrer 5G derimod frem. Lige nu er der f.eks. godkendt 123 private 5G net i Tyskland, hos virksomheder som Audi, BMW Deutsche Messe, Fraunhofer, Daimler, Mercedez-Benz, Porsche, Rohde & Schwarz og ThyssenKrupp.

Ærgerlig dansk udvikling baseret på en helt afkoblet virkelighedsopfattelse af hvad 5G er, og hvordan det bruges.