Efter eksplosion: Pyrolysefirma lukker fabrik

Plus27. oktober 2021 kl. 12:574
Efter eksplosion: Pyrolysefirma lukker fabrik
Illustration: Morten Munk Andersen.
De rigtige fabrikker er alligevel snart klar. Så der er ingen grund til at genstarte prototypen, der nedbrændte efter en eksplosion.
Artiklen er ældre end 30 dage

Waste Plastic Upcyclings (WPU), der gennem pyrolyse omdanner plastaffald til olie, kommer ikke til at genoptage arbejdet på sin fabrik i Egebjerg i Odsherred Kommune efter en eksplosion i begyndelsen af oktober.

Det har ledelsen besluttet, oplyser bestyrelsesformand Niels Stielund.

Store dele af fabrikken brændte ned for små tre uger siden efter en eksplosion, der ifølge undersøgelser var forårsaget af forkert betjening af en roterovn, der blev anvendt til pyrolyse.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
28. oktober 2021 kl. 12:47

OK! Spændende! Måske er der noget jeg har overset, men jeg har lidt svært ved at forstå hvis omdannelse af et fossilt produkt til noget der er en slags mineralolie er en "grøn teknologi". Hvis olien bruges til plastik eller andre materialer er der selvfølgelig en hvis mening i klimasammenhæng, men hvis den afbrændes i en motor skal energiregnskabet for den samlede proces vel helst være bedre end ved den direkte indfyring af plast f.eks. på ARGO? Og selv da er vi vist i det grågrønne spekter. For det er vel ikke en "power2x" proces, hvor man så at sige indbygger CO2 gennem processen?

3
27. oktober 2021 kl. 21:33

Når jeg laver en overslags beregning, så bliver vejen til ny gas fra plastic mere effektiv når man går vejen via: Afbrænding + CCS + Sabatier. se fx: https://ing.dk/artikel/stor-test-pa-arc-skal-gore-co2-fangst-energineutral-251029

End når man laver pyrolyse + oprensning af gassen. Men det hænger måske på, at jeg antager at pyrolysen af plastic maksimalt konvertere 50% af brændværdien til gas.

Men selv om pyrolysen skulle være bedre, så forekommer det nemmere at udnytte spildvarmen fra processen ”Afbrænding + CCS + Sabatier” end fra ”pyrolyse + oprensning”.

Hvilket gør, at jeg har svært ved at se fordelene i processen ”pyrolyse + oprensning”.

2
27. oktober 2021 kl. 16:42

Hej som jeg forstår det er det mindre effektivt målt i mængden af udnyttet energi MEN det giver mulighed for at enten lave ny olie eller brændstof. Brændstoffen kan bruges steder hvor batterier har svært ved at konkurerer fx fly, skibe etc

1
27. oktober 2021 kl. 16:27

Er pyrolyse af indsamlet plastik med afbrænding af den efterfølgende oliefraktion mere eller mindre energieffektiv end direkte afbrænding af plastaffaldet eller afhænger processens grønne regnskab alene af at oliefraktionen anvendes til f.eks. ny plast?