

Op til vinterferien faldt der dom over den såkaldte ‘dødsliste’ – det populære navn for den plan for nedjustering af den danske affaldsforbrændingskapacitet, som Kommunernes Landsforening (KL) blev pålagt at udarbejde som følge af den klimaplan for affaldsområdet, Folketinget vedtog sidste sommer.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jeg håber da at den kære direktør har det godt igen..
Chok: livstruende bevidstløshed eller stærk udmattelse pga. et pludseligt fald i blodtrykket, fx som følge af hjertesvækkelse, blødning eller unormal udvidelse af blodkarrene
Og hvor kommer blodet til blodbadet i øvrigt fra, når anlæggene lukker?
@Uffe:
Måske - det kender jeg ikke EU reglerne godt nok til at kunne sige noget om.
Kunne man ikke forestille sig, at disse affaldskvoter af EU vil blive betragtet som et forsøg på at omgå reglerne for det indre marked? Jeg undrer mig bare.Men det er her affaldskvoterne kommer ind
@Uffe:
Du har ganske ret: Som følge af EUs indre marked kan Danmark som udgangspunkt ikke forbyde import af udenlandsk affald.
Men det er her affaldskvoterne kommer ind. De vil formentlig betyde at dansk affald hovedsagligt vil blive brændt i Danmark, da det vil være fjollet og medføre meromkostninger at køre dansk affald til udlandet og udenlandsk affald til Danmark.
Men så man jo brænde noget andet af, for at kunne få fjernvarme. Noget andet som udleder Co2.....
Men spørgsmålet er fortsat, om man kan forbyde import, indenfor EU. Om nogen evt. vil udfordre Folketinget og tage en sag i EU på det.
@Jens:
Du har ganske ret i at danske anlæg er mere effektive og konkurrencedygtige end de udenlandske. Derfor ser vi i dag en stor affaldsimport, som medfører at fossile CO2 udledninger som ellers ville være sket i udlandet nu sker i Danmark.
Årsagen til at 30% skal lukker er, at Folketinget har vedtaget det med begrundelse i CO2 udledningerne. Som det fremgår af artiklen, så er man nødt til at gribe til forskellige værktøjer for at få det til at ske, fx. affaldskvoter. Dette vil begrænse importen.
@Uffe: Lånene er i grove træk alle i Kommunekredit og er derfor garanteret af ejerkommunerne.
De danske affaldsanlæg, som er ligeså priseffektive som udenlandske anlæg, kan måske importere affald, og prisen på udenlandsk affald opretholder således en minimumspris. Og så er der vel ikke nogen årsag til, at de lukker?
Det afhænger vel af, om kommunerne har garanteret lånene. Ellers er det långiver, som hænger på gælden.Gælden nedskrives med indtægterne og restgælden forbliver hos ejeren (dvs. ejerkommunerne).
Kan man i øvrigt forhindre import af affald fra andre EU-lande? Vi har jo som bekendt et indre marked, og kan Kbh importere affald fra Næstved, så kan man vel også fra resten af EU. Kan Folketinget overhovedet forbyde det?
Der er forskel på at et anlæg går konkurs og på at det lukker.
Hvis anlægget går konkurs fordi ejerne ikke kan få indtægterne til at overstige udgifterne (her især renter og afdrag på gæld), må aktiverne (dvs. anlægget) sælges. Gælden nedskrives med indtægterne og restgælden forbliver hos ejeren (dvs. ejerkommunerne).
Den ny ejer kan drive anlægget videre, hvis det er økonomisk rentabelt. Det vil det typisk være med nyere anlæg som fx Amager Bakke og ARGO, fordi størstedelen af udgifterne er afdrag, som med en behersket konkurs udsalgspris vil blive ganske små.
Så må ejerkommunerne til de konkursramte anlæg til lommerne enten via skattestigninger eller nedskæringer i institutioner, skoler og ældrepleje - pick your poison.
Når de nye anlæg drives af nye ejere kan de pga. de høje energiindtægter suppleret med affaldsgebyr tilbyde meget konkurrencedygtige priser, og vil nu kunne underminere økonomien i de øvrige anlæg, som så måske også vil gå konkurs. Så kører møllen en gang til. Underholdende ...