Efter dioxin-undersøgelse: Nye kost-anbefalinger på vej

Illustration: Bigstock/vbacarin

I dag ligger grænseværdien for, hvor meget dioxin og dioxinlignende PCB europæerne ugentligt må indtage gennem kosten på 14 picogram per kilo kropsvægt per uge. Men EU’s fødevaremyndighed, Efsa, mener, at grænsen skal sænkes til 2 picogram. Et picogram er en billiontedel af et gram.

Beregninger fra DTU Fødevareinstituttet viser, at danskerne i dag indtager dobbelt så meget af miljøgiftstofferne. Og Fødevarestyrelsen er klar til straks at bede EU-Kommissionen om at tage sagen på bordet for at beskytte forbrugerne hurtigst muligt:

»Vi tager meldingen fra Efsa med en vis alvor her i Fødevarestyrelsen, for den betyder, at vi skal se med mere strikse øjne på den dioxin, man kan blive udsat for gennem maden,« siger Henrik Dammand Nielsen, kontorchef i Kemi og Fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen, til Ingeniøren.

Kan styres gennem kosten

Han forklarer, at det karakteristiske med dioxin er, at det er en miljøgift, som er i miljøet, og som vi blandt andet kan styre gennem det, vi spiser.

Læs også: Forslag sænker markant grænsen for dioxiner i mad

»Vi skal derfor se på, om de råd, vi giver om dioxin, er de rigtige. Det vil vi også gøre sammen med vores kolleger i EU og på DTU, og derudover skal vi kigge på de informationer, som vi har lagt ud på vores hjemmeside om dioxiner,« siger kontorchefen.

Der bliver dog ikke tale om en justering af danskernes kostråd, for de tager allerede højde for, at man skal spise varieret og grønt og spise fedtfattige fisk og kun lidt kød, så man derigennem begrænser risikoen for at få for meget dioxin, som er ophobet i det animalske fedt.

Kostrådene er godt udgangspunkt

»Udover kostrådene understøtter Fødevarestyrelsens vejledning meget godt problemstillingen. Men vi vil supplere den med, hvad man skal være særlig opmærksom på. Vi har tidligere udgivet en liste over fisk, der har et lavt indhold af dioxin, og den liste vil vi støve af og highlighte, så forbrugeren har nogle reelle valgmuligheder,« siger Henrik Dammand Nielsen.

Kostrådene i dag tager også hensyn til de grupper, der er særligt udsatte. Det er børn samt gravide og ammende kvinder, fordi deres eksponering overføres til fostre og nyfødte børn.

Men der vil være grund til at råde folk til at begrænse spisningen af f.eks. indvolde som torskelever og fårelever, som man ved, kan indeholde høje koncentrationer af dioxin.

Undersøger fisk fra Østersøen

Kontorchefen peger også på, at Danmark i forvejen har gjort en del ud af problemet med dioxin, fordi man måler dioxin gennem et kontrolprogram. Det vil sige, at man løbende måler indholdet af stofferne i østersøfisk, æg og andre ting, hvor der kan være problemer med dioxin.

Læs også: Rapport: Ufødte og små børn udsat for store mængder bly og hormonforstyrrende stoffer

Allerede i dag er der også regler for, hvor store laks, der må fanges i Østersøen, ligesom der er områder, hvor der i dag ikke må fiskes, fordi der er for stor forurening. Det kan sagtens være, at de områder skal vurderes igen med henblik for nye forbud.

»Det vil indgå i de samlede overvejelser, om der er andre områder, hvor man ikke skal fange fisk eller fiskearter, som man helst skal undgå – udover dem der er regler for i dag,« siger Henrik Dammand Nielsen.

Vigtigt at vise omhu

I Efsas pressemeddelelse tager man, som Ingeniøren fortalte i går, forbehold for beregningen af, hvor meget forbrugerne udsættes for, for et af stofferne er måske ikke helt så farligt, som man har opgjort det til i undersøgelsen. Beregningsmodellen er noget, som Efsa selv vil gå videre med.

Ifølge Fødevarestyrelsen ændrer det dog ikke noget.

Læs også: Forskere finder ni 'nye' hormonforstyrrende stoffer: »Vi ser kun toppen af isbjerget«

»Spørgsmål er, om grænsen er for restriktiv? Vi mener, at det her nok er den værst tænkelige udmelding. Og så kan man jo moderere den lidt over tid, hvis det er. Det er sådan set et meget godt udgangspunkt, for så er vi i hvert fald sikre på, at vi udviser den størst mulige tilstrækkelige bekymring og rettidig omhu fra starten af,« siger Henrik Dammand Nielsen.

»Det er bedre at gå den vej end modsat, så man forsømmer sin opgave, fordi man finder ud af, at noget er mere farligt,« siger han.

Læs mere i Fødevarestyrelsens anbefalinger til at undgå høje doser dioxin i kosten.