Efter ansøgningsrekord: Uddannelsesminister vil have endnu flere ingeniørstuderende

På DTU stiger antallet af ansøgere for 14. år i træk, og på Aalborg Universitet (AAU) har man fordoblet antallet af ingeniørstuderende på bare fem år. Flere og flere unge søger ind på ingeniøruddannelserne, og i år er ingen undtagelse: Civilingeniøruddannelserne har fået tre procent flere ansøgere, mens diplomingeniøruddannelserne har fået hele 14 procent flere end sidste år.

Og det er en en udvikling, der glæder den nye uddannelses- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen (V).

»Vi oplever en stor efterspørgsel på ingeniører, og vi har brug for flere af dem, så det er klart, at det glæder mig umådelig meget, at vi ser en stigning i antallet af ansøgere,« siger han.

Hold øje med de nyeste ingeniørjob på Jobfinder

På AAU har antallet af ansøgere til civilingeniøruddannelsen i år slået alle rekorder. 1.099 ansøgninger er det blevet til - hele 16 procent flere end sidste år, hvor universitetet modtog 947. På diplomingeniøruddannelsen er ansøgningerne steget med 11 procent.

Dekan på det Teknisk-Naturvidenskabelige fakultet på AAU Eskild Holm Nielsen havde regnet med, at antallet af ansøgninger ville bevare status quo eller stige lidt, men en så markant stigning havde han på ingen måde forudset.

»Jamen, jeg er mildest talt henrykt. Det viser både, at vi har et fantastisk brand, og at de studerende er begyndt at søge uddannelser, hvor fremtidsudsigterne er fornuftige,« siger han.

»Bundlinjen er: Vi har brug for flere ingeniører«

Selvom AAU har oplevet rekordmange ansøgere til ingeniøruddannelsen, er der plads til endnu flere, understreger dekanen. Frem til midt i august vil universitetet køre en kampagne under sloganet ‘Du kan nå det endnu’, som opfordrer de unge til at søge ind på ingeniørstudiet, hvis de ikke er kommet ind på drømmestudiet, når svaret på ansøgningen lander i indbakken den 30.juli.

Ministeren ser gerne et endnu større optag af ingeniørstuderende. Derfor efterspørger han også input fra blandt andet erhvervsliv og interesseorganisationer til arbejdet med at rette fokus på ingeniørfaget.

»Bundlinjen er: Vi har brug for flere ingeniører, og hvordan vi får det, er jeg åben for at drøfte, så ring endelig,« siger Esben Lunde Larsen og nævner særligt organisationer som Dansk Industri og IDA som mulige sparringspartnere.

Hvad med et initiativ som ‘Engineer the future’ , hvor partnere fra teknologi- og ingeniørverdenen, altså uddannelsesinstitutioner, organisationer og virksomheder, går sammen for at sætte fokus på, hvordan vi får flere til at uddanne sig til ingeniør ved f.eks. at lave kampagner med unge ingeniører, der optræder som rollemodeller. Er det en del af løsningen?

»Absolut. Oplysningskampagner, der demonstrerer fagets indhold og muligheder, giver de unge nogle rollemodeller og oplyser om uddannelsens tilgængelighed, er en vigtig del af arbejdet,« siger Esben Lunde Larsen.

Han mener også, at det er vigtigt, at der bliver taget fat omkring indsatsen på det tekniske og naturvidenskabelige område både på grundskole og gymnasialt niveau. Samtidig understreger han behovet for, at virksomhederne gør sig attraktive for de unge og hjælper dem til at se en karrierevej.

Mens antallet af ansøgninger til ingeniøruddannelsen er gået frem, ser det anderledes værre ud for de naturvidenskabelige bachelorer. Her er i år faldet 303 færre ansøgninger, hvilket betyder et fald på fem procent.

»Det er klart, at selvom vi ser fremgang på blandt andet medicin- og laborantuddannelsen, bekymrer det mig, når der er et fald på de naturvidenskabelige uddannelser,« siger ministeren, der er klar til at tage arbejdshandskerne på, når de endelige optagelsestal ligger klar efter 30. juli:

»Når vi har et klart overblik over, hvilke områder der skal sættes ind på, går arbejdet i gang med at få startet en dialog op med de rette aktører. Så efter 30. juli går jeg i gang med tage fat i dem.«

Engineer the future er en alliance af organisationer, virksomheder og uddannelsessteder, der vil synliggøre den værdi, teknologi skaber for Danmark. Ingeniøren er mediepartner, og artiklen er udarbejdet i samarbejde med ETF. Læs andre artikler om danske ingeniører og teknologieksperter på ing.dk/etf