Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Efter aflysning: Nasas opsendelse af måneraket får en ny dato

Her står Artemis raketten klar til affyring. Raketten skulle være sendt op i mandags, men affyringen blev aflyst på grund af tekniske problemer på motoren Illustration: Nasa

I mandags måtte raketten Artemis 1 aflyse sin afgang mod månen kun 40 minutter før, at den skulle være skudt afsted.

Den ene brintmotor blev ikke kølet ned med samme hastighed som de andre, og Nasas teknikere måtte derfor aflyse afgangen.

Læs mere om de tekniske udfordringer her: Giver op 40 minutter før lift-off: Nasa har udsat opsendelse af måneraket.

Teknikerne er dog optimistiske og forventer, at problemet kan løses hurtigt. Derfor sigter de efter at affyre raketten allerede på lørdag den 3. september.

Her er der nemlig et vindue fra omkring 20.00 til 22.00 om aftenen dansk tid, hvor Jorden og Månen står så raketten kan opsendes. Rakettens rute er planlagt efter, at den udnytter tyngdekraften fra Jorden og Månen. Derfor er der kun visse tidspunkter, raketten kan opsendes.

Du kan se den planlagte rute i videoen her:

Udover den rigtige placering af Jorden og Månen, kræver affyringen af raketten også godt vejr, hvilket skulle være tilfældet i det tidsrum på lørdag.

Hvis det lykkes Nasa at få planerne tilbage på sporet, bliver det Artemis 1 det første skridt i en række missioner, der skal etablere en menneskelig tilstedeværelse både på og omkring Månen.