Efter årtiers slagsmål: Nu er bisphenol A officielt sundhedsskadeligt

Et af verdens bedst undersøgte stoffer, plast-komponenten bisphenol A, bliver nu for første gang officielt erklæret så sundhedsskadeligt, så vi skal undgå at komme i kontakt med det, selv i små doser.

Den afgørende beslutning faldt i slutningen af sidste uge i en komité under EU, der beskæftiger sig med kemikalielovgivningen Reach. Her sagde medlemslandene god for kommissionens indstilling til at klassificere bisphenol A som skadeligt for reproduktionsevnen.

Beslutningen indebærer, at bisphenol A som udgangspunkt skal helt udfases og erstattes af andre stoffer. Desuden bliver det forbudt i blandinger, som er direkte i kontakt med huden, herunder rengøringsmidler og kosmetik.

Kasseboner er sundhedsskadelige

Arbejdsgivere får pligt til at beskytte deres medarbejdere mod at blive eksponeret for stoffet. Det kan få betydning butikker, som benytter termisk papir til kassebonerne. Dette papir indeholder ofte bisphenol A.

Læs også: Sverige: Bisphenol A skal ud af kasseboner nu

Stoffet er udbredt i alle plastprodukter, men særligt fremherskende i den hårde og klare plasttype polycarbonat. Danmark var det første land til at forbyde sutteflasker med bisphenol A. Siden fulgte resten af EU efter. Desuden findes bisphenol A i foringen til dåser.

Skal godkendes af parlamentet

Inden begrænsningerne sætter ind, skal forslaget godkendes af EU-Parlamentet, ligesom der går halvandet år, inden restriktionerne træder i kraft. Det skriver Chemical Watch.

Bisphenol A har været genstand for en lang række undersøgelser igennem flere årtier. EU's eget organ for fødevaresikkerhed, Efsa, har flere gange erklæret stoffet sikkert.

Læs også: EU frikender bisphenol A: Udgør ingen sundhedsrisiko

Den vurdering har Danmark anført af DTU Food været stærkt skeptisk over for.

Læs også: DTU: Ny grænseværdi for bisphenol A er stadig seks gange for høj

Problemet er imidlertid, at alternativerne til bisphenol A kan være mindst lige så skadelige. Derfor håber Claus Jørgensen, som er Forbruget Tænks kemikaliemedarbejder, at beslutningen ikke blot fører til, at bisphenol A forsvinder fra forbrugerprodukter, men også, hvad han kalder stoffets fætre og kusiner, de øvrige bisphenoler.

Læs også: Forskere slår alarm: Også alternativet til bisphenol A er skadeligt

Miljøorganisationen Det Økologiske Råd mener, at sagen om bisphenol A udstiller, at EU’s system til at vurdere skadelige kemikalier er alt for tungt at danse med.

»Det koster vores samfund utroligt dyrt at vente på, at EU’s eksperter får vurderet stofferne,« siger seniorrådgiver Lone Mikkelsen i en pressemeddelelse.

Hun henviser til, at Frankrig er gået enegang og har forbudt bisphenol A i alt mademballage.

»Danmark har et forbud mod stoffet i mademballage til små børn. Men børn får tidligt i deres liv samme mad som mor og far, og derfor er disse delvise forbud slet ikke nok, hvis vi virkelig vil beskytte de allermest sårbare mod hormonforstyrrelser. Alligevel har Danmark valgt ikke at følge Frankrigs initiativ. Det bør vi gøre nu,« argumenterer Lone Mikkelsen.