Efter års forsinkelse: Nu skal afløseren for Hubble-rumteleskopet omsider af sted


Astronomer verden over ser med spænding frem til juledag.
På den dag skal en Ariane 5-raket efter planen løfte et teleskop på lige over 6 ton – alt inklusive – op i rummet fra Kourou i Fransk Guyana.
Det sendes på en kurs mod det såkaldte Lagrangepunkt 2 (L2) ca. halvanden millioner kilometer ude i rummet på forlængelsen af linjen fra Solen til Jorden.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Som sædvanlig en meget fin og pædagogisk video fra Scott Manley. Jeg kan godt lide at han medtager den IKEA-ispirerede samlevejledning for teleskopet:https://twitter.com/Astronomy_Matt/status/1470101215698685956Som også nævner hvad der bekymrer mig mest, nemlig den avancerede udfoldning af både solskærm, hovedspejl m.m.</p>
<p><a href="https://youtu.be/cp_7AJseYYc">https://youtu.be/cp_7AJseYYc</a></p>
<p>Damn, jeg håber alt lykkes. ?
Astrofysikeren Dr. Becky - som også laver nogle fine videoer - gennemlever noget der ligner "11 minutes of terror" i køkkenet under opsendelsen, mens hun steger kalkun:https://www.youtube.com/watch?v=YXjPgDol2jE
Heldigvis er de første to atomatiske udfoldninger af systemer på teleskopet - solpaneler og antenne - gået godt og nu venter "Mid Course Correction Burn 1b", hvor det - udover korrektion af kursen - åbenbart gælder om ikke at skubbe for meget til teleskopet, så det fortsætter ud over L2 og forsvinder i rummet.
Nu følger så de mere komplicerede udfoldninger af systemer på teleskopet. Fingers crossed.
Som også nævner hvad der bekymrer mig mest, nemlig den avancerede udfoldning af både solskærm, hovedspejl m.m.
Damn, jeg håber alt lykkes. ?
Her er JWST og booster set fra Svendborg her til aften:
https://www.dropbox.com/s/1a57kdynjrstubl/JWST_22x60s.gif?raw=1
Hvorfor anvender man L2, når satelliten alligervel ikke er i skygge. Er det bare for at have et stabilt "sted" til den?
Det er et temmelig kompliceret kompromis, men firkantet sagt er L2 den billigste sted at at holde et videnskabeligt instrument længst muligt væk fra solen, uden at komme så langt væk at solceller bliver utilstrækkelige.
GAIA har ligget derude i nogle år allerede.
Ulempen er at selve L2 altid ligger i skygge og er fyldt med støvpartikler og muligvis også større klumper, så teleskoper som GAIA og James Webb skal lave et kredsløb om selve L2 punktet der bringer dem udenfor jordens skygge.
Derfor er det med stabiliteten så som så, når man ikke kan ligge direkte i den "gravity-well" som L2 udgør (for at undgå støvet), tvinges man til et kun næsten stabilt kredløb hvor man lejlighedsvist må give et skub med en raket for ikke at drive bort.
Blandt de mindre ulemper er at man ikke kan bruge en parabolantenne til at kommunikere med jorden, for den peger (også) direkte på solen.
Der er også noget med "halen" af jordens magnetfelt, men jeg kan ikke huske om det er en fordel eller en ulempe.
Youtube kanalen Smarter Every Day har en rigtig fin video om teleskopethttps://www.youtube.com/watch?v=4P8fKd0IVOs
Længere væk fra i Universet.Længere væk fra end fra Hubbles position?</p>
<p>Jeg tror afstanden mellem Hubbles og James Webbs positioner er het negligeabel ift. hvor strålingen kommer fra.
JWST skal kunne opfange lys i det nærinfrarøde spektrum, og dermed kunne observere fjernere objekter der er mere rødforskudte.
James Webb er designet til at observere galakser som er længere væk end dem Hubble kan observere. Det foregår så på længere bølgelængder pga. større rødforskydning. Og lyset er svagere pga. større afstand.
Det nye teleskop skulle altså have andre kameraer og detektorer end Hubble-rumteleskopet. Det stod også klart fra begyndelsen, at det nye rumteleskop måtte have et større spejl til at opsamle strålingen, end Hubble-rumteleskopet havde, <em>da strålingen kom længere væk fra og derfor var svagere.</em>
Længere væk fra end fra Hubbles position?
Jeg tror afstanden mellem Hubbles og James Webbs positioner er het negligeabel ift. hvor strålingen kommer fra.
Jorden vil stadig skygge for en del af solstrålingen, hvilket er krævet for at holde temperaturen tilstrækkelig langt nede for teleskopet.Hvorfor anvender man L2, når satelliten alligervel ikke er i skygge. Er det bare for at have et stabilt "sted" til den?
En anden fordel i L2 er, at det er lettere at kommunikere med teleskopet, da det hele tiden befinder sig i omtrent samme retning og afstand i rummet i forhold til jorden.
Hvis det ikke var i L2, skulle Webb givetvis enten have sit eget kredsløb om solen eller være i et kæmpestort kredsløb om jorden og være langt bedre termisk isoleret fra solstrålingen og strålingen fra jorden og månen. Det ville nok på alle leder og kanter have givet næsten uoverstigelige tekniske udfordringer.
Hvorfor anvender man L2, når satelliten alligervel ikke er i skygge. Er det bare for at have et stabilt "sted" til den?
Fra artiklen:"Efter begyndervanskeligheder og en fejlkonstruktion, som krævede, at astronauterne på rumstationen måtte udføre lidt ekstra servicearbejde..."Dette er da vist definitivt forkert. Hubble-servicemissionerne var dedikerede rumfærgemissioner, som absolut ikke havde noget med ISS at gøre. Mig bekendt har Hubble og ISS på intet tidspunkt været bare nogenlunde i nærheden af hinanden (selv om de selvfølgelig begge er i Low Earth Orbit (LOE)).
I L2 fylder Jorden 0,49 grader og Solen 0,53 grader. Jorden kan altså næsten blokere for Solen i L2, men det kræver at rumskibet er placeret på linien, der går gennem Solens og Jordens centrum.
James Webb er i kredsløb om L2 og går således ikke gennem Jordens skygge. Det er derfor teleskopet har sin egen parasol med i form af 5 lag kapton film. Den form for isolering kaldes iøvrigt MLI (Multi Lags Isolering) og er ganske snedigt fundet på: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Multi-layer_insulation
Korrekt. Rettet.
"På grund af universets udvidelse vil elektromagnetisk stråling, der udsendes i form af synligt lys med en bølgelængde lige under en nanometer..."
Tror I mener en mikrometer, ikke? Synligt lys er 400-700 nanometer, mens stråling under en nanometer er røntgenstråling.
I modsætning til Hubble-rumteleskopet er det ikke muligt at servicere James Webb-rumteleskopet, når det først er sendt ud i rummet. Enten virker det, eller også er det en total fiasko. Og det sidste vil ikke være til at bære.
Arrh, det kan vel fjernstyres?
I et af vores utallige matematik-kurser på "Sletten" lavede vi et projekt om La Grange punkter, hvor vi computersimulerede en bane om et sådant. Man må hellere regne rigtigt, ellers kan banen blive lang og "mærkelig". Vi fandt vist "fejlen" og banen ;)
Yngre mennesker tonser skidtet i simulationen, men vi "gamle" er fra en tid, hvor man havde lært "at gøre prøve". Husker at jeg sad for mig selv i labben og fandt fortegnsfejl en mass i vores beregninger. Trail and error.
og så skygger jorden vist for solen så der kan blive dejligt koldt == mindre støj og forstyrrelser fra solen