Efter 82 år: Farvel til talemaskinen Frøken Klokken
Den 30. november er sidste arbejdsdag for Frøken Klokken hos TDC NET.
I 82 år har hun troligt forsynet danskerne med præcise klokkeslæt, og alene det første år blev der ringet 11,6 millioner gange til Frøken Klokken.
Det tal er siden da faldet betragteligt, og i dag bliver foretaget mellem 5-7.000 opkald til Frøken Klokken om måneden. Især de senere år har Frøken Klokken fået mindre at lave. I dag er antallet af opkald en fjerdedel af, hvad det var for blot fire år siden.
Derfor har TDC NET valgt at sende tjenesten på en velfortjent pension ved udgangen af november i år.
»Som en naturlig følge af den digitale udvikling er der i dag en række telefonservices, der ikke bliver brugt i lige så høj grad som tidligere, og som har et højt strømforbrug. Det gælder blandt andet Frøken Klokken. Antallet af brugere på tjenesten har været støt faldende over de seneste år, da funktionaliteten er overtaget af eksempelvis mobiltelefoner,« siger Robert Dogonowski, kommerciel direktør i TDC NET.
Frøken Klokken var en af de tidligste eksempler på en stemmestyret assistent, dengang kaldet en talemaskine. Mens nutidens stemmeassistenter som Siri og Alexa kan reagere på kommandoer, så prellede enhver protest af på den nydelige, men ubønhørlige, stemme der tilhørte telefonistinde Anna Sommer. Teknisk er Frøken Klokken et automatisk tidssignal der udsendes hvert tiende sekund over det danske telefonnet. Det betyder at der er indtalt 8.640 klokkeslæt, der så blev læst op over et døgn. Ordene var brændt på i alt seks glasplader som blev aflæst af fotoceller. Teknikken minder en del om CD'en.
Det blev første gang sat i drift tilbage i 1939 af KTAS (Kjøbenhavns Telefon Aktieselskab) og blev landsdækkende i takt med telefoncentralernes automatisering. Talemaskinen kostede 30.000 kroner, og var placeret i Telefonhusets kælder i Nørregade i København. Frøken Klokken blev hurtigt en succes, og alene det første døgn ringede mere end 50.000 mennesker for at høre, hvad klokken var, og på det første år blev der ringet 11,6 mio. gange til den telefoniske ur-tjeneste.
Frøken Klokken gav danskerne en fælles tid
Idéen til Frøken Klokken kom fra Sverige, hvor Ericsson havde opfundet en talemaskine, som blev sat i drift i 1934. Derfor er de første optagelser af Frøken Klokken, der tog otte dage, optaget i et studie i Sverige.I starten var tjenesten for KTAS’ abonnenter, men i takt med telefoncentralernes automatisering kunne hele landet ringe til Frøken Klokken på 0055. Med Frøken Klokken fik danskerne altså en fælles tid.
»Før Frøken Klokken måtte danskerne bruge de mere analoge metoder, hvis de ville have stillet armbånds- eller bornholmeruret. I København havde man på Skt. Nikolaj Kirke og senere på et pakhus i Frihavnen monteret en slags kugle, som hver dag klokken 12 middag faldt ned. Senere hjalp telegrafen med at få urene til at slå i takt. Men telefonen var det første og største gennembrud for elektrisk og lynhurtig kommunikation helt ud i hjemmene. Og med tiden mellem stort set alle danskere,« siger Martin Johansen, udstillingschef hos ENIGMA - museum for post, tele og kommunikation.
I 1968 købte KTAS en ny Frk. Klokken-maskine fra engelske Robertson & Armstrong i London. Nu foregik afspilningen med tonehoveder der aflæste en roterende magnetbelagt tromle. En teknik der minder om datidens båndoptager. Men flyveturen fra London til København var for voldsom, og maskinen blev ødelagt.
Egentlig var det planen at den nye talemaskine bag Frk. Klokken skulle indsættes ved årsskiftet 1968/69, men det blev så udskudt til 1970, hvor den oprindelige stemme bag Frøken Klokken, Anna Edith Sommer-Jensen, også blev sendt på pension.
Tidssignalerne har siden 1993 været overført til en digital maskine der styres af radiosignaler fra Frankfurt am Main og dermed er synkroniseret med det internationale tidssignal.
Siden 1970 har det været Marianne Germer der har lagt stemme til Frøken Klokken, og det gør hun stadig på telefon 7010 1155. I hvert fald frem til 30. november i år.
