Efter 80 afhøringer opgiver svensk politi at straffe skandale-kirurg

Illustration: Anonymous100000 / Wikipedia

Den største skandale i svensk forskning i nyere tid ender nu med, at hovedpersonen – den italienske kirurg Paolo Macchiarini – slipper for straf for sine udokumenterede eksperimenter med kunstige luftrør.

Den svenske anklagemyndighed har ellers haft tre efterforskere på sagen mod italieneren, der i 2010 blev ansat som gæsteprofessor på det verdensberømte Karolinska Institutet i Stockholm.

Læs også: Svensk nobelprisinstitut rystet af skandale-kirurg

80 vidner er blevet afhørt i både Sverige og udlandet. På den baggrund konkluderer anklagerne, at at Paolo Macchiarini handlede uagtsomt, da han udførte fire operationer med sine kunstige luftrør. Tre patienterne døde.

»Kirurgen udførte operationerne med kunstige luftrør i strid med videnskabelige metoder og efterviste erfaringer,« lyder det fra den ene af anklagerne, Jennie Nordin, i en kort pressemeddelelse.

Politiet har også offentliggjort en længere redegørelse om efterforskningen af både de fire operationer og en enkelt sag med en anden type operation, hvor Paolo Macchiarini frikendes for at have handlet uagtsomt.

Kan ikke bevise, om patienterne var døde alligevel

Årsagen til frafaldet af sigtelsen er helt enkelt, at politiet ikke mener at kunne bevise, at der har fundet en forbrydelse sted.

»Det skyldes, at vi ikke kan bevise, at effekterne med stor sandsynlighed var udeblevet med en anden metode,« som Jennie Nordin forklarer i pressemeddelelsen.

Da hun af det svenske nyhedsbureau TT blev spurgt, om det ikke er en forbrydelse at benytte ikke-afprøvede metoder, svarede hun:

»Vi kan ikke bevise, hvordan det var gået, hvis man havde gjort noget andet.«

Mens den italienske kirurg selv ifølge sin advokat er glad og tilfreds med afgørelsen, så er kommentaren fra Karolinska ganske kortfattet:

»Vi kan konstatere, at det har været en kompleks og omfattende efterforskning, og mere end det kan og bør vi ikke kommentere anklagemyndighedens beslutning,« siger prorektor Karin Dahlman-Wright i en pressemeddelelse.

Hele Karolinskas ledelse udskiftet

Sagen har haft kæmpe konsekvenser for instituttet, hvis såkaldte nobelforsamling med 50 udvalgte professorer uddeler Nobelprisen i medicin. Instituttet hyrede selv den tidligere rigspolitichef Sten Heckscher til at kulegrave forløbet. Han konkluderede for godt et år siden, at instituttet og det tilknyttede Karolinske Universitetssjukhus, hvor Paolo Macchiarini udførte sine operationer, havde svigtet på et utal af måder.

Så godt som hele ledelsen var allerede eller blev derefter skiftet ud. Ud røg også den tidligere rektor Harriet Wallberg, der imellemtiden var blevet forfremmet til universitetskansler og dermed den øverste embedsmænd i Sverige med ansvar for forskning.

Endnu mangler en svensk bedømmelse af den italienske skandalekirurgs videnskabelige arbejde. Den såkaldte 'Centrala etikprövningsnämndens expertgrupp för oredlighet' skal vurdere, om hans artikler er uredelige.

Det tyder meget dog på, for to forskere har for ekspertgruppen udarbejdet en rapport, som konstaterer, at fem ud af seks artikler skrevet af Paolo Macchiarini nedtonede komplikationerne ved de kunstige luftrør og i det hele taget manglede kritisk tænkning.

Emner : Sygdomme