Efter 25 års advarsler om radon-død: Nu kræver politikere handlingsplan

Den naturligt forekommende luftart Radon, der kan trænge ind i boligen fra jorden, anslås at have kostet 7.000 danskere livet siden 1987, hvor strålingsekspert Kaare Ulbak fra Statens Institut for Strålehygiejne advarede om, at 300 danskere årligt dør som følge af radonbestråling.

Alligevel er der intet sket, selvom WHO gentagne gange har opfordret medlemslandenes regeringer til at gøre noget ved radonproblemet, skriver 24 timer.

Nu kræver Per Clausen, (EL), Sophie Hæstorp Andersen (S), Liselott Blixt (DF) samt Anne Grete Holmsgaard (SF) en national handlingsplan

»Jeg har forgæves prøvet at få sundhedsminister Bertel Haarder (V) til at erkende, at det er et nationalt sundhedsproblem, og jeg synes, at det er uanstændigt, at han tilsyneladende ikke vil. Men så må han tvinges til at tage ordet i sin mund, for det er jo 350.000 hjem, der skal have hjælp,« siger Anne Grete Holmsgaard til gratisavisen.

Forklaringen på, hvorfor der ikke tidligere er lavet en handlingsplan, er i følge flere politikere, at ansvaret er spredt over flere ministerier.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

De troede at folk døde pga. rygning - men rygning er stoppet og folk dør stadig....

hmmm, mon ikke de finder en afgift på Radon ? 30 kr. pr. m2 bolig pr. måned.....

 • 0
 • 0

Allan -

for det første: Rygning er da slet ikke stoppet endnu

Dernæst: tror du at dem som HAR røget pludselig for nulstillet den forøgede risiko for følgesygdomme?

Mht Randon: Det store problem er vel at alle vi husejere helst ikke il høre om det - for hvad kan vi gøre udover at evakuere vores hus - og hvad vil det betyde for prisen (gru) hvis man får målt koncentrationen - og den er for høj?

Mvh Morten

 • 0
 • 0

Har sommerhus i Finland, Östra Nyland, i skærgården. Deroppe er radonmængderne p.g.a. "klippeunderlaget" minst ti gange så store som i Danmark. I Finland kender "folk" til radonproblematikken og gør noget ved sagen. Har selv fået målt radonprocenten i mit grundvand. Heldigvis var indholdet så lavt at jeg ikke behøver foretage noget. I Finland har der været informationer nok om saget og "folk" ved hvad de skal gøre ved sagen. Mon ikke det vil hjælpe her i Danmark at informere mere om sagen.

Med venlig hilsen Katarina Liljander

 • 0
 • 0

På den lille danske ø - Bornholm (latin: Burgundia), som for det meste består af granit, har man også målt temmelige høje koncentrationer af radongas. Man har haft eksperter ude for, at måle i nogle huse (kælderrum) og har derefter givet boligejerne rådgivning angående ventilering af disse rum. Hvis, der bygges nye huse, så skal fundamentet/gulvet være helt tæt og evt udføres med membran. På Nordbornholm kan man ligefrem måle radioaktiv stråling direkte på overfladen af granitfjeldet og i gamle dage drak folk vand fra radiumkilden, fordi det havde helsebringende virkning, sagde man.

Gott sei dank ! :-)

 • 0
 • 0

Husejere kunne jo f.eks. få målt radonkoncentrationerne, og sørge for ordentlig ventilation hvis radoniveauet er alarmerende. Men man skal jo ikke glemme de mange som bor i boligblokke. Det forkommer mig at betonbygninger skulle være særligt ramt, men vi er slet ikke på niveau med f.eks. svenskerne.

Alligevel må man jo istemme koret der forlanger at radonmålinger skal være en rutine for alle huse og lejligheder. Problemet har været kendt og syltet i årtier, så giv de ansvarlige politikere et vink med en vognstang NU !

 • 0
 • 0

På Nordbornholm kan man ligefrem måle radioaktiv stråling direkte på overfladen af granitfjeldet og i gamle dage drak folk vand fra radiumkilden, fordi det havde helsebringende virkning, sagde man.

Det viser mange undersøgelser også det har at blive udsat for små mængder radioaktiv stråling.

Før anden verdenskrig var det jo ikke helt ualmindeligt i USA at man lagde nogle stykker natur uran ned i krukker med vand i et døgns tid og derefter drak et glas vand af det, da det virkede opkvikkende.

Radon er farligt fordi det er en gas som helfalder til faste partikler som sætter sig i lungevævet og derved kan afgive sin stråling. Jeg tvivler dog meget på de 300 tilfælde af radon forskyldt lungekræft. Simpelthen fordi den dosis man bliver udsat for, medmindre man lever det meste af døgnet i en kælder uden radon sikring og uden udluftning, er så lav at der er 100 gange højere kræftrisiko ved at bevæge sig i kbh i myldertidstrafikken.

Det virker også som om disse tal bygger på ignorance overfor at kræft faktisk er en kompleks genetisk sygdom som reelt ikke behøver nogen stimuli for at bryde ud.

 • 0
 • 0

Hvordan blev der målt de 300 dødsfald per år? Findes noget synlig Radon-sygdom eller er påstanden ligeså ubegrundet som ved asbesthysteryet dengang, Citat fra dengang: "det kan ikke uddelukkes at en eneste asbestkristal kan forårsage kræftsygdom"

 • 0
 • 0

Har man helt glemt, at vi altid går rundt i en evig stråling fra mange andre kilder, f.eks kosmos og solen ! Der er mange faktorer, der spiller ind her og man kan ikke dæmme op for alt her i verden.

 • 0
 • 0

"300 danskere dør årligt af radon, vurderede strålingsekspert for 25 år siden".

Det var sikkert et gæt som er baseret på LNT modellen. (Linear no-threshold model, se: http://en.wikipedia.org/wiki/Linear_no-thr... )

Er der nogle som har undersøgt om folk der bor i huse med høj Radon stråling får mere kræft en andre mennesker? Det har man i nogle andre lande, se f.eks. http://www.yourhealthbase.com/radiation_an...

Den store overraskelse i nogle undersøgelser er at folk som udsættes for mere radonstråling får mindre cancer!

Disse overraskende resultater har du fået nogle eksperter til at tvivle på den gamle LNT model som siger at enhver dosis af stråling er skadelig - inkl. svage doser. Istedet undersøger man nu om svag radioaktivitet kan have en gavnlig effect. Denne ny teory hedder Hormesis, se http://en.wikipedia.org/wiki/Radiation_hor...

Desværre er det meget svært at lave studier vedr. lave doser af stråling så indtil videre er LNT v. Hormesis for mig kun en interessant debat. Som gammel Nord Bornholmer håber jeg at Hormesis teorien er rigtig! Det ville også være rart hvis man trygt kan gå på hospitalet hvor den moderne medicin jo udsætter os for en større og større mængde stråling.

Egentlig lyder det jo meget sansynligt hvis naturen har udstyret vores immunforsvar med en beskyttelse mod lave doser af stråling som vi jo konstant udsættes for.

God "Googling" og god fornøjelse med din egen risikoanalyse ;-)

Venlig hilsen Steen

Se endvidere: http://www.pccrp.org/docs/PCCRP%20Section%...

 • 0
 • 0

De parvae insulae Danicae - Burgundia (Dansk: Bornholm) consistit quod maxime lapidis, etiam sit mensuratum temmelige of Radon concentratione alto gas. Expertus fuerit, peritis, metiri aliqua domus (basement) et subinde datis consiliis homeowners spatia de evacuatione. Aedificari nova tecta, tum fun / area possibly prope membrane deductum. De mensura Northbornholm possunt directe radiositas onto superficies et lapidis bedrock quondam populus biberet aquam source Radium enim erat curativa, aiunt.

 • 0
 • 0

NU ikke flere HOVSA >>> nu-skal-alle-beslutninger, please !

Kortlæg hvor i landet det er RIMELIGT at forlange radon-sikring. Et generelt krav virker mere som resultat af en aktiv leverandør-lobby.

OG lad kortlægningen føre til bortfald af krav om radonsikring ved nybyggeri i de landsdele hvor radon er umålelig.

 • 0
 • 0

enig i den bagvedliggende ideologi, men lad mig lige pointere, at radon også udsendes fra betonen, som disse nybyggerier laves af!

Der er - som nævnt i andre indlæg her på siden -, ikke så meget radon-gas fra den danske undergrund, som eksempelvis Finland eller Sverige og Norge (med undtagelse af Bornholm, der har geologi i tråd med Sverige), men det er stadig en del rundt omkring, muligvis på grund af dårligt ventilerede bygninger, som følge af kratig isolering.

De 300 dødsfald, kan man regne sig frem til statisktisk set. Vi ved ret meget om, hvilke strålingsdoser der over en given tid vil fremkalde så og så mange kræfttilfælde. Som så meget andet, kan man sikkert 'google' sig frem til de konkrete beregninger, ellers kan de findes i fagbøger om bio-fysik, stråling og sundhed.

 • 0
 • 0

..hvis den batter noget :-D .. er at Radon vel nok er et vigtigt emne, men på ingen måde er så aktuelt som mange andre forgiftningsfarer i Danmark pt.. ... men det skal jo ikke forhindre myndighederne i at tage Radon-problemet med i den samlede indsats for vores sundhed og helbred. Det er der i hvert fald ingen grund til!

Så bare i gang med arbejdet Sundhedsministerium.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten