Efter 20 års forbud: Blyforurening fra benzin kan stadig spores i London

Illustration: City of London

Arven fra blyholdig benzin hænger stadig i luften over London. Selvom blyholdig benzin blev forbudt i 1999, indeholder de luftbårne partikler i byen nemlig stadig mere bly end baggrundsniveauet. Det skriver Imperial College London på baggrund af et nyt studie publiceret i tidsskriftet PNAS.

Ifølge studiet kan op til 40 procent af den nuværende blyforurening spores tilbage til den blyholdige benzin. Og selvom koncentrationen af bly siden forbuddet er faldet fra 300 ng/m3 til 8 ng/m3, er forskerne alligevel bekymrede. Der er nemlig ingen nedre grænse for, hvornår bly med sikkerhed kan siges at være ufarligt for mennesker.

»En langvarig eksponering for selv et lavt niveau af bly kan have en negativ indflydelse på helbredet. Selvom de helbredsmæssige konsekvenser endnu er ukendte, så viser vores studie, at den blyholdige benzin stadig er skyld i en eksponering, der altså potentielt kan være skadelig,« siger Dr. Eléonore Resongles, som har ledet studiet.

Fortidens synder

Tidligere har mennesker rundt om på kloden benyttet bly til en lang række formål. Bly blev brugt i batterier, i maling, i legeringer og altså også i benzin.

Metallet kan imidlertid påvirke nervesystemets udvikling hos børn, samt medføre hjertekarsygdomme og nedsætte reproduktionen hos voksne. Derfor blev den blyholdige benzin forbudt i store dele af verden – i Danmark i 1994.

På linje med studiet i London tyder tidligere undersøgelser fra Sao Paolo i Brasilien dog på, at forureningen fra den blyholdige benzin bliver i luften længe efter forbuddet.

Bly i blodet

På baggrund af det seneste studie opfordrer forskerne til, at blyniveauet i befolkningens blod bliver undersøgt grundigt. Hvis sådanne undersøgelser viser, at niveauet er problematisk, mener forskerne, at myndighederne må skride til handling.

»Blyindholdet i luften har nået et niveau, som er vanskeligt at skubbe mere ned med de nuværende politiske foranstaltninger,« siger Dr. Eléonore Resongles.

Et muligt indgreb kan være at overdække jorden i byen med jord fra landet. En stor del af blyet sidder nemlig i jorden og på vejene, hvor vind og trafik hvirvler det op i luften. Den løsning er tidligere blevet brugt i New Orleans, og undersøgelser af børn viste, at det førte til et lavere blyindhold i børnenes blod.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

.. s55 og 56 https://dce2.au.dk/pub/SR360.pdf (den årlige rapport om luftkvalitet).

Artiklen nævner højt blyindhold i jord/støv som en mulig aktuel bidragsyder i London.

Figuren hér viser høje baggrundsværdier for bly i deres jord https://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.... Bemærk 'domestic gardens'. Dansk jordkvalitet for bly er 40 mg/kg, afskæringskriteriet er 400 mg/kg (hvor man bør afskære menneskers kontakt med jorden).

Fandt den i "Land use and lead content in the soils of London" https://www.sciencedirect.com/science/arti.... Jeg har kun pletlæst sporadisk. Der står et sted noget om, at bl.a. tidligere omfattende affaldsforbrænding i haverne med askespredning kan være medvirkende årsag til, at bly er så markant der.

Danske undersøgelser af diffus forurening med bla bly: https://www2.mst.dk/udgiv/publikationer/20.... Især højt bly omkring visse virksomheder og tæt på vejene.

  • 4
  • 0

Citat; "Et muligt indgreb kan være at overdække jorden i byen med jord fra landet."

Endnu en gåde til storbyernes tiltrækningskraft. Så der er mindre blyforurening på landet.

  • 2
  • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten