Efter 14 års atomskrot-undersøgelser: Pind sender Geus tilbage til tegnebrættet
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Efter 14 års atomskrot-undersøgelser: Pind sender Geus tilbage til tegnebrættet

Fem år efter, at der skulle have stået et færdigt slutdepot til atomskrot i Danmark, foreslår den danske minister på området, Søren Pind (V), at begynde helt forfra.

»De hidtidige undersøgelser er ikke brugbare i forhold til den model, vi skal til at anvende. Derfor starter vi helt forfra over hele landet,« sagde Søren Pind i går til TV 2 News.

Det betyder, at Folketinget i stedet for at tage stilling til enten mellemlager eller slutdepot samt placering nu blot skal tage stilling til, om atomaffaldet skal blive på samme sted, som det har befundet sig, siden det var i brug.

Læs også: Regeringen vil beholde atomaffald på Risø

I stedet må Geus (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland) i gang igen. De har på nuværende tidspunkt udfærdiget adskillige rapporter i forbindelse med atomaffaldet, blandt andet forundersøgelser til et slutdepot, hvor der blev udpeget 22 egnede områder.

Af de 22 oprindelige forslag blev der udvalgt 6; Østermarie-Paradisbakkerne på Bornholm, Rødbyhavn på Lolland, Kertinge Mark på Fyn, Hvidbjerg på Thyholm, Thise på Salling og Skive vest, til fortsatte studier. Men med den beslutning fulgte opråb fra borgergrupper og miljøorganisationer.

Ministeriet oplyste sidste år til Ingeniøren, at der ikke findes nogen samlet, udspecificeret opgørelse af udgifterne til forundersøgelser og andet vidensgrundlag i denne sag. Samtidig estimerede ministeriet, at det har kostet i omegnen af 30 millioner kroner. Hertil kom, at ministeriet tog forbehold for, at der kan være enkeltposter, som ikke er inkluderet i regnestykket.

Læs også: Eksperter: Risø er skidt depot til opbevaring af a-skrot

Nye undersøgelser i ca. 500 meters dybde

Indtil nu er rapporterne på området udfærdiget ud fra allerede eksisterende data fra arkiver, databaser og litteratur, men nu skal der foretages nye geologiske undersøgelser af den danske undergrund.

Det er primært chefkonsulent Peter Gravesen fra Geus, der har stået for undersøgelserne indtil videre. Han fortæller, at de nye undersøgelser vil bestå blandt andet af boringer og seismiske undersøgelser.

»Der skal blandt andet foretages boringer og seismiske undersøgelser. Der skal optages prøver, laves analyser på prøverne af forskellig art - helt fra kemiske til mineralogiske til prøver, som viser vands evne til at trænge igennem prøverne og så videre,« siger han.

Læs også: Rapport: Mellemlager til atomskrot kan ligge i alle egne af Danmark

Det er dog ikke bestemt endnu, hvor de nye geologiske undersøgelser skal foretages.

»Vi skal have et forstudie først, hvor vi ser på eksisterende data. Det har vi gjort før, men kun meget kortfattet,« siger Peter Gravesen.

Opgaven fra ministeriet vil gå ud på at undersøge undergrunden i 500 meters dybde. Men det kan være svært teknisk at ramme præcist 500 meter. Derfor kan det også ende med eksempelvis undersøgelser 600 meter nede.

»Det må man tilpasse, alt efter hvor man undersøger tingene,« siger Peter Gravesen.

Læs også: Tiden går, det danske atomaffald består

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Priser på opbevaring i deres "slut lagre"
Hvis prisen er acceptabelt, så søge dispensation i EU om tilladelse til at flytte og deponere affaldet i Svensk undergrund.
Hvor svært kan det være!!!!!

 • 10
 • 1

Der er tidligere refereret til bogen: "Uranbjerget : om forsøgene på at finde og udnytte Grønlands uran fra 1944 til i dag". Den har jeg læst, og hvis man gerne vil læse om skyttegravskrig mellem institutioner, så er det et godt sted at starte.

Jeg får kuldegysninger ved at læse overskriften ............... hvorfor skulle det lykkes denne gang ?
Bogen er god at få forstand af .....

For mig at se er der TO, og kun TO, muligheder:
1. udenlandsk deponering jfr. Morten Carlsen (uanset prisen)
2. national deponering over jorden - på Risø's område fort at undgå diskussion.

En dyb deponering i Danmark, uanset lokation, lyder som en enkeltbillet, irreversibel, og kan derfor næppe være den bedste ide.

 • 12
 • 0

Vent og se hvad der sker i Nordkorea, måske vi kan slippe afsted med at dumpe det der, under nogen opdager det i ragnarokket :-(

 • 3
 • 5

........hvad spunsjern kan holde inde af vand på Lyngbyvej, vil et stakit rundt om lagerbygningerne på Risø i 5 meters højde af samme materiale garanteret kunne holde Roskilde fjordvand borte fra lagrene :)

Det kunne man også ret let indhegne Vikinge skibene med!

 • 4
 • 4

Som også skrevet i "den anden tråd" om emnet:

Kunne ikke være mere enig!

Men der er desværre gået "Atomkraft nej tak" i den, og hele debatten lugter af 70'erne frem for sund ingeniørmæssig tilgang til et minimalistisk "problem".

mvh Flemming

 • 9
 • 2

Selvfølgeligt bør vi snakke med svenskerne - vores affald er blot en dråbe i deres affaldshav. Hvis det er uspiseligt, så foreslår vil jeg gerne opbevare det her på Frederiksberg. Jeg kunne bygge en lagerhal med fornuftig sikkerhed. En hal der kan stå i 100 år. Når der så er gået 50 år, så bygger vi en ny hal ved siden af og rykker affaldet derover. Det skal vi gøre ca. 6 gange og så er der ca. 250 kg radioaktivt affald tilbage. Disse 250 kg vil i praksis bestå til evig tid - de kan enten sælges eller opbevares i statsministerens pengeskab. Det skal sikkert tages ud og bearbejdes ca. hvert 200 år ... vi har større problemer end det.

Mit gæt er at fremtidige generationer finder noget at bruge det til. Under alle omstændigheder er det et problem af meget begrænset størrelse.

PS: Og så mener jeg i øvrigt at Søren Pind og de andre politikere i folketinget mangler mod i denne sag. Pinds "løsning" er en syltekrukke.

 • 6
 • 0

Kan man ikke lave et kammer, eller bore det ned i klipperne i f.eks. øst Grønland hvor der stort set ikke bor nogle mennesker, og edda måske på en af de større øer, så kan det ikke blive mere øde?

Der vil jo til stadighed fremkomme affald fra sygesektoren m.v. så før eller siden skal man vel have bygget et både rettidigt og fremadskuende kompleks der kan varetage lagringen.

 • 0
 • 3

Trykningen af danske pengesedler og fremstillingen af vacciner skal partout udliciteres til, ultimativt, Kina, hvorimod deponeringen af "en dråbe i havet" primært lavradioaktivt affald partout skal foregå i Danmark.

Hvad med PCB og HCB fra så langt væk som Australien til destruktion på Kommunekemi?

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten