Effektive algoritmer belønnes med Danmarks største forskerpris

Professor Mikkel Thorup fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet modtager på fredag Danmarks største individuelle forskerpris, Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning på 5 mio. kr., som en anerkendelse af sit arbejde inden for algoritmik og datastrukturer.

Mikkel Thorup er professor på Datalogisk Institut på Københavns Universitet, hvor han leder Center for Effektive Algoritmer og Datastrukturer, der bl.a. sigter mod at udvikle praktiske algoritmer og datastrukturer. Derudover er han forskningskonsulent for bl.a. Google og Microsoft.

Han er kendt for sit arbejde med hash-funktioner.

Han udtaler i en pressemeddelelse:

»Prisen er fantastisk, fordi den sætter mig i stand til at fortsætte arbejdet med at gå nye veje inden for algoritmik. Min ambition er at fortsætte med at skabe nye forståelser og løsninger, der kan give os en sikrere og mere effektiv brug af computere bedre it-netværk.«

Sidste år gik prisen til Frede Blåbjerg fra Aalborg Universitet.

Læs også: Aalborg-professor modtager Danmarks største forskerpris

Året før hed prismodtageren Carsten Rahbek fra Københavns Universitet

Læs også: Biogeograf modtager Danmarks største forskerpris på 2,5 millioner kroner

Han har selv forklaret, at det største, han har lavet, ikke er et datalogisk problem, men et problem, der handler om at stable blokke så langt ud over kanten på et bord som muligt:

»Det viste sig, at løsningen var en helt anden end den, fysikerne havde gættet på. Det er den slags overraskelser, der gør forskning sjovt.«

Dette såkaldte maximum overhang-problem går kort fortalt ud på at finde ud af, hvor langt ud over en bordkant, man kan stable en række identiske blokke, før de falder ned.

Mikkel Thorups arbejde med at løse dette 150 år gamle indbragte ham i 2011 David P. Robbins-prisen fra Mathematical Association of America. Sammen med flere kolleger kunne han vise, at n identiske blokke kunne have et udhæng, som var af orden n^(⅓). Dette kan gøres ved en mere kompliceret placering af blokkene end ved gradvist at forskyde dem i forhold til hinanden.

Emner : Matematik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Så vidt jeg forstår artiklen om maximum-overhang, så var det allerede kendt at man kunne opnå et udhæng af størrelsesorden n^(1/3). Løsningen af problemet bestod i at vise at dette er det bedst mulige.

I øvrigt skal man nok være ingeniør for at værdsætte æstetikken i den optimale stabling :-)

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten