Effektiv medicinfabrik indstillet til Produktprisen

4. oktober 2012 kl. 16:35
Dansk opfindelse gør biologisk medicinproduktion billigere, renere og mere effektiv.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hemmeligheden i CerCells tilgang til medicinproduktion er, at de kan få medicinproducerende celler til at sætte sig tæt side om side i hullerne i deres filter. Populært sagt betyder det, at cellerne løbende kan blive renvasket og dermed leve længere til produktion af eksempelvis proteiner til insulin, væksthormoner og vacciner.

Filteret har en fin afstemning mellem porøsistet og porestørrelse tilpasset præcis de aktuelle celler, så de sætter sig fast i hullerne. Og i modsætning til et traditionelt anlæg, hvor cellerne flyder rundt i en væske og så at sige efter en uges tid bliver kvalt i egen afføring, overlever cellerne i CerCells porehuller meget længere, da de, fordi de sidder fast i et hul, hele tiden kan skylles igennem af ren væske.

Ifølge opfinder og direktør i firmaet Per Stobbe betyder det, at cellen kan producere den ønskede medicin i 5-20 gange længere tid og det i en renere form og ved brug af mindre plads, da cellerne i kraft af filtreringsmaterialet kan ligge med stor tæthed.

Her ses Per Stobbe med en 16 kilo tung traditionel 5-liters genbrugs glas/stål-bioreaktor og den nye 1,2 kilos 0,16-liters engangsbioreaktor. Den traditionelle bioreaktor skal autoklaveres før hver ny opstart, hvorimod CellTank er engangsudstyr. De to viste reaktorer kan indeholde samme mængde celler, men CellTank kan øge produktionstiden fra traditionelt en uge til flere måneder. (Foto: CerCell) Illustration: CerCell.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Per Stobbe, der lancerede de såkaldte bioreaktorer i begyndelsen af 2012, bliver de i dag brugt til produktion af biologisk medicin. Perspektivet er dog endnu større, skal man tro Per Stobbe, nemlig masseproduktion af stamceller, der i dag ikke lader sig gøre.

»Hvis vi på samme måde kan skabe et attraktivt miljø til dyrkning af stamceller med høj celletæthed, tror jeg på, at vi kommer dertil, hvor vi kan printe menneskelige reservedele. Eksempelvis en nyre, der passer præcis til den pågældende patient til en lavere pris end nutidens genbrugsorganer og tilmed uden risiko for afstødningsproblemer«, siger han.

CerCells produkt, der har fået navnet CellCore, kommer i forskellige størrelser og kan tilsluttes eksisterende anlæg.

Ingeniørens Produktprisen 2012 - kom og vær med


Illustration: Marci Papineau Gottlieb.


[Læs alt om Produktprisen her](https://ing.dk/produktprisen)

Et væld af produkter er indstillet til Produktprisen 2012, og dommerne går nu i gang med at
vurdere hver og et.
I år har der været så stor interesse for arrangementet, at vi har besluttet at udvide det til en hel dag med et skarpt konferencespor - alt sammen om produktudvikling. Det bliver afholdt hos Aalborg Universitet i Nokias gamle bygninger i København.
Her vil man eksempelvis høre om trends inden for produktudvikling som 3D-print og brugerdrevet innovation, og man har mulighed for at få praktiske råd om patentering og finansiering.
Uddelingen af priserne sker ved et arrangement den 7. november.
[Se programmet og tilmeld dig her](https://ing.dk/modules/fsArticle/index.php?articleid=132903)

Anbefal produkt

De mest anbefalede produkter deltager i efterårets finaleafstemning til 'Læsernes pris'

Det kræver en Facebook-konto, for at man kan aflevere sin stemme.

Dokumentation

Læs CerCells indstilling af CellCore

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger