Effektiv, dansk minerydning med gummidug og gaffatape
Biiiiiiiiiip!... Biiiiiiiiiip!... Biiiiiiiiiip!...
Sådan har civilingeniør i elektronik Rune Persson og geofysiker Thomas Engholms arbejdsdag lydt det seneste år på Skallingen på Vestkysten uden for Esbjerg.
Hvert enkelt hyl fra apparaterne inde i deres Landrover markerede, at de var trillet over en antipersonelmine eller pansermine fra 2. Verdenskrig. Omkring 500 gange skete det.
Detektionen lod sig gøre med et Wide Area Detection System-anlæg. En kraftig gummidug fastgjort til en tværbom, hvor gaffatape og blå nylonsnore holder sammen på velvoksne metaldetektorer i tykke kabler i cirkelmønstre. Systemet trækkes så efter det terrængående køretøj.
Af udseende ikke verdens mest sofistikerede våben mod de gamle, gemte dræberlevn. Og det er systemet ej heller, bedyrer Rune Persson. Men særdeles praktisk.
»Vi har vildt gode erfaringer med det. Blandt andet fordi gummidugen følger konturerne og ikke trykker på overfladen,« forklarer han.
Stranden ryddet for miner
WADS-teknikken blev opfundet under minerydning i Angola, men Rune Persson og Thomas Engholm har optimeret teknikken på Skallingen for Folkekirkens Nødhjælp.
Den udvikling skete blandt andet inde i Landroveren. Her sørger et Differential Global Positioning System og en Analog Digital Converter for, at hver eneste mistænkelig hylen kan plottes nøjagtigt ind på en computerskærm, når en spole med metaldetektorernes puls 20 gange i sekunder får gevinst.
Justeringsarbejdet har drejet sig om at finindstille spolestørrelsen, alt efter hvad man har villet hitte og hvor dybt. Rune Persson og Thomas Engholm havde helst set, at de kunne undersøge helt ned i 1,5 meter dybde. De nåede dog kun til 80 centimeter.
»Men det er det bedste, noget system kan gøre. Og når vi med gummidugen kommer i to milimeters afstand til sandet, giver det 20 ekstra centimeter i detektionsdybde,« fortæller Rune Persson.
Metoden er hurtigere, mere effektiv og adskiller sig fra de traditionelle enten med håndholdte minesøgere, der undersørger jorden centimeter for centimeter med en spids eller pansrede vogne, der kører med metaldetektorerne spændt op foran sig i en højere højde og derfor dårlige detektion.
De pansrede vogne vil dog stadig være nødvendige, idet de skal sikre sig, at minerne befinder sig så dybt nede, at det er sikkert for Landroveren efterfølgende at passere henover med WADS-teknikken. Men hvorfor så foretage minerydning, hvis det er sikkert at passere henover?
Det behov har Rune Persson og Thomas Engholm kunne se blive bekræftet på den vestjyske strand. Erosion og udskylning kan få minerne til at kravle op til overfladen. Modeller viser ligefrem, at specielt tæt på klitter kan blandingen af sand og vand snildt vende en mine halvanden meter rundt.
Dertil kommer, at gummidugen gør, at minerydderne enkelt kan kontrollere rabbatter, grøfter og andre ellers ufremkommelige steder.
Fordømmer danskere i Sudan
WADS-teknikken har bevist sit værd. Rune Persson og Thomas Engholm er blevet færdige at rydde hele Skallingen for miner, så børn til sommer atter trygt kan opføre sandslotte på stranden.
»Det er fint. Men vore primære opgaver er jo at sørge for, at folk i Afrika kan få adgang til marker og infrastruktur igen,« siger Rune Persson.
Han henviser især til Sudan, hvor vejene er spækket med miner efter den længste krig på kontinentet. Arbejdet på Skallingen har direkte haft netop den opgave for øje med start om få måneder.
Men Præsident al-Bashir svor onsdag til en demonstration i hovedstaden Khartoum, at »ikke en eneste dansk fod fra nu af får lov til at besudle Sudan« som en reaktion på offentliggørelsen af Kurt Westergaards Muhammed-tegning.
Budskabet blev bakket op af tusinder af demonstranter. Ifølge nyhedsbureauet Reuters råbte den 35-årige civilingeniør Mo'tasim Salaheddin:
»Sudan har 35 millioner mennesker. De er alle bin Laden. Enhver, der fornærmer islam, er et åbent måll.«.
Hvis WADS-teknikken skal virke ordentligt i Sudan, skal Rune Persson og Thomas Engholm med og operere anlægget. En opgave, de yderst gerne vil udføre trods truslerne.
»Vi håber, at situationen stilner lidt af. Men ellers er der masser af andre steder, hvor der også er brug for det,« siger Rune Persson.
