Edderkoppetråd kan snart købes

Nexia Biotechnologies i Canada har haft held med sine eksperimenter med at producere kunstig edderkoppetråd, der kan bruges til fremstilling af tøj. Produktet kaldes BioSteel©.

Nexia har splejset gener fra edderkopper ind i celler fra hamstre og celler fra køer. Cellerne producerede protein, der indeholder de egenskaber, der skal bruges til at spinde tråden med. Det vandopløselige protein blev derefter presset gennem et lille hul, hvorefter det størknede som tråd. Det færdige produkt er ikke vandopløseligt. Efter sigende føles den nye edderkoppetråd som silke. Den kunstigt fremstillede tråd er dog ikke helt så stærkt som naturligt fremstillet tråd (spind).

Edderkopper kan ikke "dyrkes" på samme måde som silkeorme. Edderkopper er nemlig rovdyr og vil æde hinanden. Tråd fra edderkopper er eftertragtet, fordi den er meget holdbart og stærkt. Våbenindustrien er for eksempel interesseret i at bruge den i stedet for kevlar.

Nexia Biotechnologies er i forvejen kendt for at stå bag genspejsning af geder, der producerer mælk, som kan bruges til fremstilling af edderkoppetråd. Men firmaet leder stadig efter alternativer til masseproduktion af det stærke garn.

Kilde: Sience, vol 295, 18. januar, s. 472-476.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten