Ecco om giftige fluorstoffer i danske sko: Det er uundværligt
Der er ikke en eneste dansker eller vesteuropæer, der ikke har fluorerede stoffer, også kendt som PFAS, i blodet. I Skandinavien alene skyldes op mod 1.250 dødsfald om året PFAS, og stofferne er i luften, vi indånder, vandet, vi drikker, og maden, vi spiser.
Læs også: Fluorstoffer – De giftige guldæg
Stofferne frigives til vores vand og luft fra selve produktionen af PFAS, men også ved slid fra produkter, der indeholder dem.
Fluorstoffer kan påvirke fertiliteten, fostret og øge risikoen for infektioner Det resulterer i en lavere fødselsvægt, der påvirker barnet, selv længe efter at det er født. En lav fødselsvægt påvirker barnets neurale udvikling, herunder også IQ. Dermed påvirker stofferne også barnets kommende sociale udvikling og motorik, og de øger barnets generelle risiko for helbredsproblemer som nedsat immunforsvar, hjerte-kar-sygdomme og brystkræft. Derudover kan PFAS føre til abnormaliteter i hjertet og forsinke knogledannelsen hos fostre. Fertilitet Hormonforstyrrelser Kolesterol Fedme Sukkersyge og PFAS? Infektioner Kilder: Tænk og PFOSFakta om PFAS
Et af de helt store helbredsmæssige problemer ved PFAS er, at de giftige stoffer gives videre til fostret, der vokser under indflydelse af stofferne fra første øjeblik.
PFAS skader fertiliteten hos både kvinder og mænd, blandt andet på grund af den hormonforstyrrende effekt, stofferne har. Derudover har forskning vist, at drengefostres sædceller tager skade,
hvis moren har højere koncentrationer af PFAS i blodet end gennemsnittet.
Dyreforsøg tyder på hormonforstyrrelser.
PFAS påvirker kroppens kolesterolniveau.
Statens Serum Institut har bevist, at gravide med meget PFAS i blodet har en større risiko for at blive overvægtige
Et dansk-amerikansk forsøg er lige nu i gang med at undersøge en mulig sammenhæng mellem type 2-diabetes og PFAS-eksponering. Det ser nemlig ud til, at PFAS kan føre til overvægt og en ændring i måden, hvorpå vores krop reagerer på insulin.
PFAS øger den generelle risiko for infektioner, fordi stofferne hæmmer immunforsvaret. Det gør, at vi bliver mere syge og er syge i længere tid, men øger også risikoen for svangerskabsforgiftning hos gravide.
Det gælder for eksempel samtlige Eccos vandtætte sko.
Stofferne fungerer nemlig fuldstændig fremragende som imprægnering til regn- og fodtøj eller i belægninger til madpapir og i Teflon-pander. Problemet er, at stofferne både er unedbrydelige, og at de ophobes i vores kroppe, efterhånden som vi indtager dem gennem hud, vand og mad.
Læs også: Døde aber og gift i gedemælk: Kemigigant skjulte vigtig forskning i fluorstoffer
Et par vandtætte sko er naturligvis i sig selv ikke nogen dødsdom, men produktionen af PFAS alene er enormt forurenende. For eksempel udledte en enkelt hollandsk fabrik indtil 2018 6,5 ton af de giftige evighedskemikalier om året. Efter pres fra EU har fabrikken ‘begrænset’ udledningerne til 2,5 ton.
»De her PFAS-stoffer har været her så længe, vi har dem alle sammen i kroppen, og det vil tage generationer at få dem helt væk, fordi vi bliver ved med at bruge dem,« lyder det fra Eva Bonefeld-Jørgensen , der som forsker og centerleder på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet har kigget på fluorstoffernes sundhedseffekter gennem mange år.
»Det er jo forkasteligt,« mener hun.
Som det fremgår af boksen til højre, medfører den globale forurening en lang række sundhedsmæssige konsekvenser. De mest alvorlige følgevirkninger er kræft, underudviklede fostre og forhøjet blodtryk.
Ecco tavs om PFAS-mængder
Ecco ønsker ikke at oplyse til ingeniøren, hvor meget PFAS selskabet bruger i deres skoproduktion, der hovedsagelig foregår i Slovakiet, Portugal og Asien. De ønsker heller ikke at oplyse, hvem de køber PFAS fra, og det kan derfor ikke udelukkes, at det er fra for eksempel den forurenende fabrik i Holland.
»Vi har endnu ikke fundet et alternativ, der matcher Eccos krav på det pågældende område. Derfor er der PFAS i nogle Ecco-sko,« skriver Ecco i en mail til Ingeniøren, hvor selskabet samtidig understreger, at man forsøger at begrænse mængden af kemikalier i produktionen, herunder også PFAS.
»Ecco opfylder gældende lovgivning på området og arbejder endog efter strengere krav til PFC (PFAS-gruppe, red.) end det krævede,« skriver Ecco, der ikke ønsker at stille op til interview, i en mail til Ingeniøren og henviser til deres liste over anvendte kemikalier.
Af den fremgår det, at Eccos vandtætte materialer indeholder op til 1 μg/m2.
»Vi holder naturligvis øje med de muligheder, der er på området,« skriver Ecco. Udover en generel ambition om at begrænse kemikalierne i skoene er der altså ikke umiddelbart nogen særlig indsats mod PFAS på vej.
Der er alternativer
Ecco bruger stofferne på grund af deres fedt- og vandafvisende egenskaber, der er så udtalte, at Ecco efter eget udsagn ikke kan finde lige så gode alternativer.
»De materialer, Ecco bruger, er nøje udvalgt i forhold til funktionalitet og karakteristika samt den gældende lovgivning,« skriver Ecco.
Eftersom selskabet ikke har ønsket at stille op til interview, er det imidlertid svært at gå ind og helt konkret vurdere den påstand, ligesom selskabet heller ikke svarer på, hvordan PFAS præcis indgår i skoproduktionen.
Læs også: Fluorstoffer skaber farlig cocktail-effekt: Gør danske fostre mindre
Umiddelbart holder argumentet om stofferne, der er uerstattelige, ikke, for Nordisk Ministerråd har allerede beskrevet i deres store rapport om stofferne, at der er alternativer til stofferne, og at der hele tiden kommer flere. Blandt andre med udgangspunkt i denne svensk-bestilte rapport om alternativerne.
»Inden de her stoffer havde vi jo også regntøj, vandtætte sko og så videre,« siger Eva Bonefeld-Jørgensen, der flere gange over for Ingeniøren har understreget, at jo mere man forsker i stofferne, des giftigere fremstår de.
