Ecco om giftige fluorstoffer i danske sko: Det er uundværligt

21. maj 2019 kl. 12:5818
Ecco om giftige fluorstoffer i danske sko: Det er uundværligt
Illustration: Sorbis / Bigstock.
Den danske skogigant bidrager til global fluorstof-forurening pga. mangel på alternativer. Ifølge nordisk rapport er der dog flere alternativer til de effektive, men giftige stoffer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er ikke en eneste dansker eller vesteuropæer, der ikke har fluorerede stoffer, også kendt som PFAS, i blodet. I Skandinavien alene skyldes op mod 1.250 dødsfald om året PFAS, og stofferne er i luften, vi indånder, vandet, vi drikker, og maden, vi spiser.

Læs også: Fluorstoffer – De giftige guldæg

Stofferne frigives til vores vand og luft fra selve produktionen af PFAS, men også ved slid fra produkter, der indeholder dem.

Fakta om PFAS

Fluorstoffer kan påvirke fertiliteten, fostret og øge risikoen for infektioner
Et af de helt store helbredsmæssige problemer ved PFAS er, at de giftige stoffer gives videre til fostret, der vokser under indflydelse af stofferne fra første øjeblik.

Det resulterer i en lavere fødselsvægt, der påvirker barnet, selv længe efter at det er født. En lav fødselsvægt påvirker barnets neurale udvikling, herunder også IQ.

Dermed påvirker stofferne også barnets kommende sociale udvikling og motorik, og de øger barnets generelle risiko for helbredsproblemer som nedsat immunforsvar, hjerte-kar-sygdomme og brystkræft.

Derudover kan PFAS føre til abnormaliteter i hjertet og forsinke knogledannelsen hos fostre.

Illustration: Nanna Skytte/Ingeniøren.

Fertilitet
PFAS skader fertiliteten hos både kvinder og mænd, blandt andet på grund af den hormonforstyrrende effekt, stofferne har. Derudover har forskning vist, at drengefostres sædceller tager skade,
hvis moren har højere koncentrationer af PFAS i blodet end gennemsnittet.

Hormonforstyrrelser
Dyreforsøg tyder på hormonforstyrrelser.

Kolesterol
PFAS påvirker kroppens kolesterolniveau.

Fedme
Statens Serum Institut har bevist, at gravide med meget PFAS i blodet har en større risiko for at blive overvægtige

Sukkersyge og PFAS?
Et dansk-amerikansk forsøg er lige nu i gang med at undersøge en mulig sammenhæng mellem type 2-diabetes og PFAS-eksponering. Det ser nemlig ud til, at PFAS kan føre til overvægt og en ændring i måden, hvorpå vores krop reagerer på insulin.

Infektioner
PFAS øger den generelle risiko for infektioner, fordi stofferne hæmmer immunforsvaret. Det gør, at vi bliver mere syge og er syge i længere tid, men øger også risikoen for svangerskabsforgiftning hos gravide.

Kilder: Tænk og PFOS

Det gælder for eksempel samtlige Eccos vandtætte sko.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stofferne fungerer nemlig fuldstændig fremragende som imprægnering til regn- og fodtøj eller i belægninger til madpapir og i Teflon-pander. Problemet er, at stofferne både er unedbrydelige, og at de ophobes i vores kroppe, efterhånden som vi indtager dem gennem hud, vand og mad.

Læs også: Døde aber og gift i gedemælk: Kemigigant skjulte vigtig forskning i fluorstoffer

Et par vandtætte sko er naturligvis i sig selv ikke nogen dødsdom, men produktionen af PFAS alene er enormt forurenende. For eksempel udledte en enkelt hollandsk fabrik indtil 2018 6,5 ton af de giftige evighedskemikalier om året. Efter pres fra EU har fabrikken ‘begrænset’ udledningerne til 2,5 ton.

»De her PFAS-stoffer har været her så længe, vi har dem alle sammen i kroppen, og det vil tage generationer at få dem helt væk, fordi vi bliver ved med at bruge dem,« lyder det fra Eva Bonefeld-Jørgensen , der som forsker og centerleder på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet har kigget på fluorstoffernes sundhedseffekter gennem mange år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er jo forkasteligt,« mener hun.

Som det fremgår af boksen til højre, medfører den globale forurening en lang række sundhedsmæssige konsekvenser. De mest alvorlige følgevirkninger er kræft, underudviklede fostre og forhøjet blodtryk.

Ecco tavs om PFAS-mængder

Ecco ønsker ikke at oplyse til ingeniøren, hvor meget PFAS selskabet bruger i deres skoproduktion, der hovedsagelig foregår i Slovakiet, Portugal og Asien. De ønsker heller ikke at oplyse, hvem de køber PFAS fra, og det kan derfor ikke udelukkes, at det er fra for eksempel den forurenende fabrik i Holland.

»Vi har endnu ikke fundet et alternativ, der matcher Eccos krav på det pågældende område. Derfor er der PFAS i nogle Ecco-sko,« skriver Ecco i en mail til Ingeniøren, hvor selskabet samtidig understreger, at man forsøger at begrænse mængden af kemikalier i produktionen, herunder også PFAS.

»Ecco opfylder gældende lovgivning på området og arbejder endog efter strengere krav til PFC (PFAS-gruppe, red.) end det krævede,« skriver Ecco, der ikke ønsker at stille op til interview, i en mail til Ingeniøren og henviser til deres liste over anvendte kemikalier.

Af den fremgår det, at Eccos vandtætte materialer indeholder op til 1 μg/m2.

»Vi holder naturligvis øje med de muligheder, der er på området,« skriver Ecco. Udover en generel ambition om at begrænse kemikalierne i skoene er der altså ikke umiddelbart nogen særlig indsats mod PFAS på vej.

Der er alternativer

Ecco bruger stofferne på grund af deres fedt- og vandafvisende egenskaber, der er så udtalte, at Ecco efter eget udsagn ikke kan finde lige så gode alternativer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»De materialer, Ecco bruger, er nøje udvalgt i forhold til funktionalitet og karakteristika samt den gældende lovgivning,« skriver Ecco.

Eftersom selskabet ikke har ønsket at stille op til interview, er det imidlertid svært at gå ind og helt konkret vurdere den påstand, ligesom selskabet heller ikke svarer på, hvordan PFAS præcis indgår i skoproduktionen.

Læs også: Fluorstoffer skaber farlig cocktail-effekt: Gør danske fostre mindre

Umiddelbart holder argumentet om stofferne, der er uerstattelige, ikke, for Nordisk Ministerråd har allerede beskrevet i deres store rapport om stofferne, at der er alternativer til stofferne, og at der hele tiden kommer flere. Blandt andre med udgangspunkt i denne svensk-bestilte rapport om alternativerne.

»Inden de her stoffer havde vi jo også regntøj, vandtætte sko og så videre,« siger Eva Bonefeld-Jørgensen, der flere gange over for Ingeniøren har understreget, at jo mere man forsker i stofferne, des giftigere fremstår de.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
24
25. maj 2019 kl. 13:36

Hestefedt,

men det er selvfølgelig synd for hestene...

22
22. maj 2019 kl. 23:30

Gad vist om de smuldrende såler er et resultat af, at man har forsøgt at spare på de miljøskadelige stoffer? DET finder vi os ikke i!

21
22. maj 2019 kl. 17:22

Præcis. Et par smuldrede under mig, da jeg bar en kiste ud, det var sindsygt ubehageligt. Det næste par smuldrede under dans ved en julefrokost, også ubehageligt. Så intet kan få mig til at købe sko fra dem igen, aldrig.

18
22. maj 2019 kl. 10:00

Det skofabrikat som jeg og andre erfarede havde fremstillet fodtøj hvor gummisålen hurtigt blev defekt var Oak Tree

som i lighed med 'Ecco Walker' havde problemer med smuldrende såler.

3 ud af 3 par Ecco Walker fik smuldrende såler i løbet af 2-3 år (første gang jeg har fortrudt at købe flere par ens sko samtidig, eftersom garantien blev forlænget til 2 år, hvilket desværre er lidt for kort tid, når man bruger sine 3 par på skift).

17
22. maj 2019 kl. 09:55

"bruger dem uden tanke på risikoen?"

Der er en tendens til at blive enormt hellig, så længe det begrænser sig til ord og gode intentioner.

Hvem her går ind for, at sko skal laves af certificeret træ og ugarvet læder?

Erfaring fortæller os jo, at stort set alle moderne produkter indeholder farlige stoffer, i en sådan grad, at den gennemsnitlige levealder over et århundrede er faldet fra 57 år til 81 år ... faldet fra 57 år til 81 år ?? Hm?

16
22. maj 2019 kl. 07:42

Jeg er helt enig i, at det er en relevant problemstilling at få belyst. Jeg synes blot at artiklen er vinklet på, at Ecco gør noget "meget forfærdeligt" ved at overholde fastsatte grænseværdier. Hvis det er et problem, så burde det nok vinkles i retning af, at lovgivningen er galt på den og ikke Ecco.

15
22. maj 2019 kl. 07:00

Så blev Ecco da hængt ud. Kan det virkelig passe at de er de eneste producenter af fodtøj som anvender PFAS?

Det bør ikke kunne skade Ecco, at de ventilerer en branchemæssig problemstilling. Det skofabrikat som jeg og andre erfarede havde fremstillet fodtøj hvor gummisålen hurtigt blev defekt var Oak Tree, de fremstiller endnu og må derfor have ændret deres gummiblanding.

Det gode ved artiklen, er at den belyser en problemstilling som også må være aktuel i dækbranchen hos deres producenter, hvor at råvaremængden er i en meget større målestok.

14
22. maj 2019 kl. 06:39

Så blev Ecco da hængt ud. Kan det virkelig passe at de er de eneste producenter af fodtøj som anvender PFAS?

12
22. maj 2019 kl. 01:00

Alt der gror på træerne er godt. Der er bare ikke træer nok, for der er ikke plads nok til at vi kan både det ene og det andet. Endnu en gang vil færre mennesker kunne hjælpe godt til.

11
22. maj 2019 kl. 00:43

Den megen omtale af PFAS førte til, at jeg sidste gang, jeg havde brug for sko-pudsegrejet kiggede kassen igennem og fandt 2 spraydåser til imprægnering af læder, overtøj mv. Dertil en tube med noget creme med tilsvarende virkning - også med PFAS. De indeholdt begge stoffer i denne gruppe - og er nu afleveret på genbrugsstationen til destruktion. Sådanne dåser sælges næsten per automatik sammen med læderfodtøj og nyt overtøj, som skal være vandtæt. Sikkert ikke alle med PFAS som det aktive stof, men hvor mange af os har mon sådanne spraydåser liggende - og bruger dem uden tanke på risikoen?

9
21. maj 2019 kl. 19:31

Når Ecco siger giftige fluorstoffer i danske sko er uundværlige, så ville det være interessant at vide om flertallet af forbrugerne mener Ecco sko med giftige fluorstoffer er uundværlige.

8
21. maj 2019 kl. 18:32

Fra rapporten:

"Generally, it has been difficult to find alternatives that will match the desired properties of the highly fluorinated substances. This lack of alternatives demonstrates that there is a need for technical development."

Nej vel ikke uerstattelig, men det er sådanset heller ikke hvad der bliver sagt og så matcher nordisk ministerråds evner til at læse og forstå ca. resten af det politiske cirkus og proportioner er noget der tilsyneladende skal bekæmpes.

Men det lyder nu ikke ligefrem som katastrofe mængder, man må formodes at langt dete meste af materialet ikke frigives til omgivelserne:

"Af den fremgår det, at Eccos vandtætte materialer indeholder op til 1 μg/m2."

Ved ikke om 1m2 svarer til et par sko, men det passer nok meget godt, men vi snakker da noget der nærmer sig så lave kocentrationer per sko at vi ikke engang snakker 1 til en million, men 1 til en milliard eller lavere.

7
21. maj 2019 kl. 16:01

Man kunne måske nå en god effekt ved at lovgive at producenter skal tage imod deres udtjente produkter ved at stille en returkanal let til rådighed gratis - f.eks. via de butikker, som sælger produktet eller måske specialiseret retur-butikker. Samt et krav om forsvarlig håndtering og bortskaffelse.

Det ville ikke bare løse forureningsproblemer, men også tvinge virksomheder til at indtænke genbrug og forsvarlig bortskaffelse. Og, hvem er bedre egenet end producenten til at vide, hvad der indgår i produkterne og dermed den korrekte håndtering - uden at afsløre evt. produktionshemmeligheder?

Det kan virke ekstremt, men jeg tror at dem, som forstår vores forurenings og klimaproblemer ved at der skal ekstreme metoder på bordet.

Naturligvis bliver produkterne dyrere, men spørgsmålet er om vores liv og planet ikke er det værd?

6
21. maj 2019 kl. 15:56

Når der skrives at det er til vandtættesko, så er det formentlig den vandtætte membran der henvises til fra eksempelvis Gore-Tex. (?) Med den ovenstående forudsætning i mente, er flere svenske friluftsmærker gået væk fra bla. Gore-Tex, da de ikke kan levere membraner der lever op til deres miljø krav og har derfor udviklet egne membraner. Jeg skal dog ikke kunne sige, hvilke grænseværdier de lever op til. (Klättermusen, Fjällräven, Houdini, Haglöfs og Lundhags)

De har vendt kravet om :-) Cadeau til svensker...

5
21. maj 2019 kl. 15:14

Vistnok for ca. 15 år siden blev der en periode solgt flotte og faktisk dyre sko, men som efter nogen tid blev helt uanvendelige, fordi at de ellers solide gummisåler begyndte at smitte af på gulvene, og efter nogen tid smuldrede gummiet.

For nogle år siden var der en udsendelse hvoraf det fremgik, at der var mangel på naturgummi, som selv dækproducenter gerne vil have fat i, for at sælge holdbare dæk, fordi det er kun det materiale som udvindes via snit i barken på gummitræer, som i dækkenes gummiblanding modvirker iltning og træthedsbrud i dæksiderne.

Den smidighed og holdbarhed naturgummi giver, forekommer mig at svare til det som de kunstigt fremstillede og miljøskadelige flour-forbindelser giver.

2
21. maj 2019 kl. 14:30

Hvis der er ikke-giftige alternativer, så skal PFAS da bare forbydes ASAP i hele EU.

1
21. maj 2019 kl. 14:09

Når det gælder PFAS er det nødvendigt at gøre langt mere end lovgivningen kræver og hvorfor ikke droppe brugen fuldstændigt? Jeg havde forventet mere fra Ecco. Hvis vi vil have vandtæt fodtøj til vores børn, kan vi jo købe "gammeldags" gummistøvler. Gå forrest, Ecco, og drop brugen af PFAS. I vil få langt mere respekt fra forbrugerne og i sidste ende større omsætning. #thedevilweknow