Ebola-vaccine fra danske Bavarian Nordic bliver testet på mennesker

En ebola-vaccine, der har vist 100 procent beskyttelse mod sygdommen i dyreforsøg, bliver nu testet på raske mennesker i Storbritannien. Senere på måneden vil de første amerikanere modtage vaccinen, og kort efter vil de første afrikanere få vaccinen, lyder det i en pressemeddelelse.

Ebola-vaccinen er udviklet af danske Bavarian Nordic og er den eneste af de tre eksisterende kandidater til en vaccine, som benytter sig af to injektioner, et såkaldt prime-boost.

Læs også: Dansk ebola-vaccine købt af amerikansk medicinalkæmpe

Vaccineringens første skud stimulerer immunsystemet og bliver efterfulgt af ny injektion et par uger senere, hvilket skulle give maksimal beskyttelse og en effekt, der holder længst muligt, lyder det ifølge Reuters fra chefforsker Paul Stoffels fra Johnson og Johnson (J&J), der har købt licens til vaccinen af Bavarian Nordic.

Læs også: En cocktail af væske, pleje og gener er afgørende for at overleve ebola

I første omgang skal 72 raske forsøgspersoner modtage vaccinen på University of Oxford. Gennem 2015 vil Johnson & Johnson gennemføre fase 2 og 3, og inden næste år vil to millioner doser være klar til Vestafrika for at standse det igangværende udbrud. Ifølge Reuters vil vaccinen dog først blive tilbudt frivillige i Kenya, Tanzania og Uganda, der ikke er en del af det ebolaramte område, hvor flere end 8.000 mennesker døde sidste år.

Allerede i dag har Johnson & Johnson tilstrækkelig vaccine til 400.000 doser, og det er planen at bruge dem i omfattende forsøg om tre måneder.

Konkurrenterne GlaxoSmithKline og NewLink and Merck er også i gang med test på mennesker.