Ebola-overlevere er Afrikas engle

Illustration: Red Barnet/Dan Stewart

I Kerry Town i Sierra Leone bliver patienterne længere og længere på hospitalet. Også selvom de er raske. Flere overlevere af ebola bliver nemlig brugt til opgaver, hvor smittefaren er allerstørst. De tørrer opkast op, de vasker de syge, og så passer de spædbørnene og kan holde dem i deres arme uden den store, tunge beskyttelsesdragt. Eksperter er nemlig overvejende enige om, at overlevere ikke kan få sygdommen igen de næste mange år.

»Overleverne er helt unikke i vores arbejde. Deres motivation er enormt stor, fordi de har overlevet sygdommen. Og de kender centret ud og ind og kan forstå patienterne på en helt anden måde end os andre, fordi de selv har været der,« siger Kasper Skotte Ejlskov. Han var med til at starte hospitalet i Kerry Town og arbejder dagligt gennem Red Barnet. Hans jul bliver i år fejret i Kerry Town.

Endnu ved ingen dog med sikkerhed, hvor immune de overlevende er. Faktum er, at man aldrig har opdaget et menneske få ebola to gange – på trods af, at de i Afrika efter at være erklæret raske er i karantæne i 14 dage mellem dødssyge folk på centrene. Men omvendt har sygdommen heller ikke været så udbredt før. Det amerikanske center for forebyggelse og kontrol af sygdomme (CDC) mener, at tidligere ebola-patienter er immune i mindst ti år. Men flere eksperter advarer om, at sygdommen kan risikere at mutere.

Læs også: En cocktail af væske, pleje og gener er afgørende for at overleve ebola

»Vi ved for lidt om ebola til at sige noget med sikkerhed. Vacciner mod mæslinger og røde hunde virker hele livet, mens andre vacciner kun holder nogle år. I tilfælde med influenza sker der f.eks en hurtig mutation, der jo er grunden til, vi bliver syge år efter år. Og vi ved ikke, om det kan ske med ebola,« siger Lars Østergaard, klinisk professor på Aarhus Universitetshospital.

Immunitet i mange år

Men lægerne i Aarhus, der også forsker i en ebola-vaccine, mener dog, at blodprøver fra ebola-overlevere giver grund til at tro, at de er immune i mange år, sandsynligvis resten af deres liv, fortæller seniorforsker og molekylærbiolog Mogens Duch:

»Overleverne har store mængder neutraliserende antistoffer i blodet, og det er tegn på, at immunsystemet har reageret kraftigt og effektivt på sygdommen,« siger Mogens Duch, der finder det logisk, at Red Barnet bruger overlevere i deres arbejde.

I Sierra Leone, hvor ebola har slået 2.000 ihjel, overlever mellem 30 og 50 procent af de syge. I starten af udbruddet i marts oplevede overleverne en voldsom stigmatisering, og blev betegnet som alt fra ‘mennesker med superkræfter’ til ‘hekse hjemvendt fra de døde’, fortæller Kasper Skotte Ejlskov.

Værst var det, at venner og lokale flygtede fra de tidligere patienter af frygt for at blive smittet. Men i dag er stigmatiseringen langsomt ved at forsvinde. Det skyldes især, at gruppen af overlevere vokser, så det er mere almindeligt at være overlever. Men også fordi organisationer som Læger Uden Grænser udsteder certifikater, der viser at man er smittefri, og opsøger overleverne i deres lokalområder og giver dem knus offentligt for at vise, at de ikke smitter. Samtidig hjælper tv- og radiomedieer med at udsende information.

At overleverne er nøglepersoner i kampen mod ebola, bliver også fremhævet af en gruppe forskere fra Johns Hopkins University i det seneste nummer af tidsskriftet Nature. De har netop lagt mærke til den voksende gruppe af overlevere, der ventes at være på 8.000 mennesker i Vestafrika inden nytår.

Fraregnet børn og svagelige vil der stadig være en gruppe bestående af flere tusinde mennesker, som potentielt kan hyres som nogle af de mere end 5.000 ekstra hjælpearbejdere, der ifølge WHO er brug for til at standse og inddæmme smitten.

Engle blandt børn

På hospitalet i Sierra Leone er den udvikling allerede i gang. Tidli­gere var de ansatte nødt til at kæmpe for at ansætte overlevere, men i dag henvender langt flere sig af sig selv.

Ofte er det kvinder, der har mistet hele deres familie, og de er som engle i forhold til at passe børn.

»Vi andre går jo rundt i dragter, som vi kun kan være i 45 minutter ad gangen, og alt er en meget kompliceret proces med desinfektion hele tiden. Der er især et problem i forhold til børnene. Typisk har børn jo forældre med, der sikrer, at de drikker vand, og plejer dem, hvilket er helt afgørende for at overleve ebola. Og her er overleverne uerstattelige, da de kan sidde timevis hos børnene, fordi de ikke behøver de store dragter,« siger Kasper Skotte Ejlskov.

Hospitalet i Kerry Town har i øjeblikket 12 overlevere ansat blandt sine i alt 250 ansatte, men er i fuld gang med at hyre flere.