Ebola-gennembrud: Nu er der både en godkendt vaccine og behandling

En sygeplejerske og en læge forbereder sig her på at gå ind i en farlig zone i et ebolabehandlingscenter for ebola i Sierra Leone for at undersøge patienterne. Billedet er fra 2015 Illustration: belenbmassieu/Bigstock

Efter en fremskyndet proces satte FDA onsdag deres underskrift på, at den amerikanske virksomhed Regeneron må markedsføre og sælge sit præparat mod ebolavirus, Inmazeb.

Det er første gang, FDA godkender en behandling mod ebolavirus, og efter også at have godkendt en vaccine tilbage i december 2019 går det fremad i kampen mod de meget dødelige virus.

Forud for den endelige godkendelse havde Regeneron allerede i juli lavet en aftale med de amerikanske sundhedsmyndigheder om at levere Inmazeb – eller REGN-EB3, som stoffet også kaldes – til det nationale beredskab.

Inmazeb består af tre monoklonale antistoffer, som binder til forskellige antigener på virussens overflade, så virus får svært ved at hægte sig fast på de celler, den vil trænge ind i.

Stoffet er efterprøvet i et 681 personers randomiseret studie, der blev indledt under et ebola-udbrud i 2018 i Den demokratiske republik Congo. Her blev fire forskellige potentielle behandlinger afprøvet, herunder også remdesivir, som i dag bedst er kendt som covid-19-behandling.

Læs også: Canada overhaler Danmark i udvikling af ebola-vaccine

Ifølge The New England Journal of Medicine blev studiet imidlertid indskrænket året efter til kun at omhandle Inmazeb og det monoklonale antistof, mAb114, som blev udviklet af det amerikanske National Institute of Health.

Inmazeb og mAb114 medførte en overlevelsesrate på hhv. 66,5 og 64,9 procent, mens kun ca. halvdelen af patienterne, der modtog ZMapp, overlevede.

Derfor har FDA givet begge stoffer en ’fast track’-proces i forhold til vurdering og godkendelse, og nu er Inmazeb altså som den første gået hele vejen.

Dermed tilslutter den sig altså den første ebola-vaccine, Ervebo, som blev godkendt kort før jul og udviklet af de canadiske sundhedsmyndigheder tilbage i 2003 og senere produceret af Merck. Der er tale om en levende, svækket virus af Rhabdo-familien, som har fået indsat et gen fra ebolavirussen.

Vaccinen er blevet undersøgt i større studier i både Guinea og Den demokratiske republik Congo, og ifølge WHO har den vist sig 97,5 procent effektiv.

Vaccinen virker – som Inmazeb – mod den mest udbredte ebolavirus, Zaire ebolavirus, mens der endnu ikke er godkendt vacciner og behandling mod Sudan Ebolavirus.

Emner : Medicin