Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Dyster rapport under COP27: 'De mindst ansvarlige lider mest'

PLUS.
Afrikas Horn er hårdt ramt af tørke, efter det ikke har regnet i fire år. Her er det Oxfam, der uddeler drikkevand. Illustration: Oxfam

Oversvømmelser i Pakistan har indtil videre i år kostet mere end 1.700 mennesker livet.

Omkring otte millioner er fordrevet fra deres hjem og 33 millioner er berørt af katastrofen.

På Afrikas Horn risikerer mindst 22 millioner mennesker at sulte efter den værste tørke i 40 år.

Dette nævnes i en helt ny rapport fra FN-organisationen Den Meteorologiske Verdensorganisation, WMO, som nogle af de grelleste eksempler på dette års ekstreme vejrfænomener.

Ifølge WMO er klimaforandringernes konsekvenser blevet »mere dramatiske« og rammer verdens lande skævt.

»Alt for ofte lider de mindst ansvarlige for klimaforandringer mest - som vi har set med de frygtelige oversvømmelser i Pakistan og dødbringende, langvarig tørke på Afrikas Horn,« lyder det fra WMO’s generalsekretær, Petteri Taalas, på organisationens hjemmeside i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten.

I juni ramte en usædvanlig voldsom monsunregn Pakistan. Regnen fortsatte i måneder og oversvømmede en tredjedel af landet. Illustration: Ali Hyder Junejo/Wikipedia Commons

»Men selv modstandsdygtige samfund er i år blevet hærget af ekstremer, som det ses med de langvarige hedebølger i store dele af Europa og i det sydlige Kina.«

Ifølge WMO-rapporten tegner de seneste otte år til at blive de varmeste nogensinde målt, hvilket skyldes rekordhøje drivhusgasniveauer i atmosfæren og akkumuleret varme.

Den globale temperatur i 2022 vurderes til at være omkring 1,15 °C højere sammenlignet med det førindustrielle niveau (1850-1900).

»Jo større opvarmning, jo værre er påvirkningerne. Vi har nu så høje CO2-niveauer i atmosfæren, at Parisaftalens nedre mål på 1,5 °C knap er inden for rækkevidde,« lyder det fra Petteri Taalas.

Millioner truet af havstigning

Havniveaustigningen sker i dag dobbelt så hurtigt som i 1993.

Havstigningen er steget med næsten 10 millimeter siden januar 2020 til en ny rekordhøjde i år. De seneste to et halvt år står alene for 10 procent af havniveauets samlede stigning, siden satellitmålinger begyndte at måle udviklingen for snart 30 år siden.

I 2022 smeltede gletsjerne i de europæiske alper med rekordfart, viser WMO’s foreløbige estimater.

Grønlands indlandsis mistede masse for 26. år i træk, og for første gang regnede det i stedet for at sne i september, noterer WMO.

»Det er allerede for sent for mange gletsjere, og smeltningen af gletsjere vil fortsætte i hundredvis, hvis ikke tusindvis af år, med store konsekvenser for vandsikkerhed. Havniveaustigningen er fordoblet inden for de seneste 30 år. Selvom vi stadig måler dette i millimeter om året, så giver det op til en 0,5-1 meter per århundrede, og det er en langsigtet og stor trussel mod mange millioner kystboere og lavtliggende stater,« lyder det fra Petteri Taalas.

Klimakompensation til fattige lande

WMO-rapporten udkom søndag 6. november. Det er samme dag, som det internationale klimatopmøde, COP27, blev skudt i gang i Sharm el-Sheikh i Egypten.

Her skal det blandt andet diskuteres, om rige lande skal kompensere fattigere lande.

Over for TV 2 kalder generalsekretær i Greenpeace Norden, Mads Flarup Christensen, spørgsmålet om klimakompensation for »en af de helt store knaster« ved klimatopmødet.

»Vi ved, at de fattige lande er hårdest ramt af klimaforandringer, og de har nu sagt i mange år, at de har brug for hjælp i form af kompensation og teknologi. Derfor har de store industrilande en vigtig rolle at spille, hvis der skal penge på bordet,« siger han til TV 2.

Ved sidste års klimatopmøde, COP26 i Glasgow, blokerede de rige lande for et forslag om klimakompensation, men støttede i stedet en aftale om en treårig dialog om finansieringsdiskussionen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der er noget beskæmende over hele diskussionen. Den bygger på en præmis, falsk en af slagsen, den som forestillingen om UDVIKLINGEN står og falder med:

"HVAD DER ER OG HAR VÆRET GODT FOR DEN ENE PÅ MARKEDETS BETINGELSER, DET ER IKKE BARE GODT FOR DENNE, MEN OGSÅ BETINGELSEN FOR DET GODE FOR ALLE ANDRE"!

Det er det ideologiske budskab, som alle ved musikken lever på og af at holde op for hinanden. Nejjjj se, hvor vi kan, vi er så dygtige, siger de alle sammen! Men konsekvenserne, dvs. destruktionen af livets betingelser, klimaet, den biologiske mangfoldigheds skrump, tørker, gigantoversvømmelser, orkaner, forsvindende fiskerimuligheder, dødt hav, osv. dem vil ingen kendes ved.

Og hvis man så efter mange års systematisk benægtelse af, hvad selve UDVIKLINGEN går på, bliver præsenteret for en bare lille bitte regning fra taberne på markedet og UDVIKLINGENS samlede bundlinje, som omfatter lidt af den sande pris, så udfolder man bare fortællingen i et lidt højere toneleje:

HVAD DER ER GODT FOR OS, DET ER GODT FOR ALLE ANDRE, OG KONSEKVENSERNE AF ALT DET LORT, VI RENDER RUNDT OG LAVER, DET KAN DER KOMPENSERES FOR, VIA DET TEKNISKE FIX KOMBINERET MED FORTSAT FULD FART PÅ FORTÆLLINGEN OM, AT HVAD DER ER GODT FOR OS, DET ER FORUDSÆTNINGEN FOR, AT VI KAN BETALE LIDT AFLAST TIL DE STAKLER, FATTIGRØVE I SYD, DER ALLIGEVEL IKKE KAN FINDE UD AF NOGET SOM HELST!

Jeg synes alle de åh... så godgørende organisationer skulle stikke en kæp i hjulet på den fortælling, som de er med til at bekræfte.

  • 2
  • 3

Det er allerede for sent for mange gletsjere, og smeltningen af gletsjere vil fortsætte i hundredvis, hvis ikke tusindvis af år, med store konsekvenser for vandsikkerhed. Havniveaustigningen er fordoblet inden for de seneste 30 år

for tre år siden så han noget anderledes på tingene!:

It is not going to be the end of the world. The world is just becoming more challenging. In parts of the globe living conditions are becoming worse, but people have survived in harsh conditions.

While climate sceptisism has become less of an issue, now we are being challenged from the other side. Climate experts have been attacked by these people and they claim that we should be much more radical. They are doomsters and extremists; they make threats...

https://www.netzerowatch.com/wmo-boss-says...

Mon ikke han har modtaget et vink med en vognstang? :)

  • 3
  • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten