For dyrt at koble Nordatlantens øer sammen med elkabler
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

For dyrt at koble Nordatlantens øer sammen med elkabler

Et samarbejde mellem energimyndighederne i Nordatlanten har undersøgt, hvad der skal til for at skabe et nordatlantisk netværk af elkabler, så vedvarende energi kan transporteres ned til resten af Europa.

Konklusionen er, at selv om det er teknisk muligt at forbinde Island med kabler, som passerer Færøerne og Shetlandsøerne, med Storbritannien eller Norge, så vil det være økonomisk usikkert. Det skyldes især, at prissætningen på el i Europa i mindre grad er styret af markedspriser og i højere grad af politik i EU og de enkelte lande.

Læs også: For 3 billioner kroner kabler: Europas el skal bindes sammen

Interessen for at forbinde Island med resten af Europa har ellers eksisteret i årtier. Indirekte har Island allerede eksporteret store mængder vandkraft og geotermisk kraft via produktion af aluminium, som er blevet sejlet til øen.

Kabelafstande i Nordatlanten. Illustration: North Atlantic Energy Network

Vandkraft fra Island og vind fra Shetlandsøerne

Et kabel fra Island kunne, som nævnt gå via Færøerne, hvor der er et stort potentiale for vindkraft. Det kunne give en synergi, hvor vandkraft i sommerhalvåret primært kom fra Island, mens Færøerne og Shetlandsøerne kunne levere store mængder vindkraft i vinterhalvåret.

Læs også: Milliard-dyrt elkabel mellem Holland og Danmark giver dyrere strøm

Tættest på realisering af en kabelforbindelse er Shetlandsøerne, hvor der netop nu er forhandlinger i gang omkring en 600 MW-forbindelse til Skotland. Målet er at kunne udnytte vindkraftressourcerne på øerne.

Planerne om at forbinde de nordatlantiske øer med el-kabler bliver dog presset af kommende forbindelser mellem især Norge og resten af kontinentet. Sidste år var det en udvidelse af forbindelsen til Danmark der blev sat i drift. I 2019 vil Norge blive direkte forbundet med Tyskland og i 2021 skulle en forbindelse til Storbritannien være klar.

Læs også: Staten dropper dyrt offshore-net til Kriegers Flak

Grønland ligger for langt væk

Når det gælder Grønland er rapporten rimelig klar i mælet: Der ikke nogen økonomisk grund til at forbinde Grønland med Europa i den nærmeste fremtid, også selv om det vestlige Grønland har et enormt potentiale. Men distancen og prisen for at udnytte energiproduktionen på verdens største ø, simpelthen for dyr.

Fra Danmark har Energistyrelse og Rambøll deltaget i projektet. Rapporten kan læses her.

Tættest på realisering af en kabelforbindelse er Shetlandsøerne, hvor der netop nu er forhandlinger i gang omkring en 600 MW-forbindelse til Skotland. Målet er at kunne udnytte vindkraftressourcerne på øerne.

Skotlands infrastruktur er i forvejen meget sparsom, så man kan selvfølgelig godt bygge en vindmøllepark på 600MW på shetlandsøerne, men hvis det kræver 250km HV-kabel til kysten og yderligere flere 100 km opgradering af eksisterende infrastruktur så bliver det nok en enorm underskudsforretning

http://www.euanmearns.com/wp-content/uploa...

  • 0
  • 0

Island har lovet UK en PPA for deres elektricitet og de er jo ikke dumme deroppe, så kan godt garantere at de har lovet strøm til en brøkdedel af hvad Briterne vedtager at betale for Hinckley Point. Desuden er der et stort prisfald på vej og Englænderne har kun mulighed for offshore eller import, hvis de skal være baserede på vedvarende energi eller i det hele taget have billig energi i fremtiden.

Hvis man tager udgangspunkt i den seneste HVDC forbindelse som Briterne har besluttet sig for til Norge, så forstår jeg ikke rigtigt prisbekymringen.

Desuden er den politiske risiko for EU beslutninger muligvis fraværende allerede inden forbindelsen skal besluttes, hvis Cameron holder sit løfte om en folkeafstemning og det nuværende solide flertal imod EU ikke flyttes.

  • 0
  • 0

Desuden er der et stort prisfald på vej og Englænderne har kun mulighed for offshore eller import, hvis de skal være baserede på vedvarende energi eller i det hele taget have billig energi i fremtiden.

Med det konstant stigende behov for energi i verden, og de rigtig mange boringer der er blevet lukket det sidste halve år, samt den døde exploration branche, så tror jeg ikke man skal forvente at prisen falder -tværtimod. Investeringer i olie kommer ikke til at ske de næste par år - der er kæmpe tab i branchen. Investorerne har brændt sig på den ene chapter 11 efter den anden. Tabene er i 100vis af milliarder dollars. Investorerne kommer ikke med en ny trillebør med penge til energisektoren de næste flere år - dem der kan se fidusen, de har ikke pengene (de er tabt) - dem der har pengene vil ikke brænde fingrene.

Olien ender nok på de 80-100 USD/Barrel igen i løbet af et par år. Mange tror at sol kommer til at tage over, men det kommer ikke til at kunne skalere i starten, som man forventer på handelshøjskolerne - og når det går op for markedet, så ender pendulet i den modsatte ende en gang til. Når sol endelig er kommet op i gear, så er der gået 5 eller måske 10 år (med konstant stigning i forbruget). Til den tid er olieproduktionen med stor sikkerhed blevet reduceret nok til at der skal substitueres store mængder olie med sol. Og så er vi behind the curve igen. Lad nu være med at fortælle om at der altid har været 40 års oliereserver - vi har taget den let-tilgængelige olie nu, og vi har den svært-tilgængelige tilbage. Der vil være masser af olie tilbage om 50 år - fordi det kræver mere energi at få den op, end den vil bibringe ved afbrænding. Det betyder ikke at der vil være masser af billig overskudsolie til forbrug - tværtimod. Men sol har potentiale til at overtage pladsen fra olie - det tager bare pokkers lang tid at få skabt nok sol-celler. På lang sigt er det sikkert rigtigt at energi bliver billigt, men det kommer formentlig ikke til at ske på 2-15 års sigt.

  • 0
  • 0