Dyrlæger overforbruger de mest kritiske antibiotika til kæledyr

Fødevarestyrelsens veterinærrejsehold har besøgt 50 dyrlægeklinikker og fundet, at over halvdelen af dyrlægerne bruger bredspektrede antibiotikatyper til at behandle hunde og katte til trods for vejledningernes anbefaling om altid først at vælge de smalspektrede.

Ikke alene er der tale om et overforbrug af de bredspektrede antibiotika, som er særligt resistensskabende, men også af typer, som betragtes som kritisk nødvendige i behandling af mennesker. Derfor slår både læger og forskere alarm over forbruget, skriver Metroxpress:

»Det er bekymrende, at man giver dyrene disse bredspektrede antibiotika, for man udstyrer dyrene med farlige resistente bakterier, som bliver spredt til de dyreejere, som vi risikerer ikke at kunne behandle,« siger professor i klinisk mikrobiologi på Odense Universitetshospital Hans Jørn Kolmos til gratisavisen.

Læs også: Læger slår alarm over stigning i forbruget af de farligste antibiotika til svin

Allerede sidste år berettede Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet i den årlige Danmap-rapport, at forbruget af de bredspektrede antibiotika til kæledyr har været støt stigende siden 2005. Heraf udgjorde de særligt kritiske typer 5-10 procent af det samlede forbrug.

Dyrlægeforeningen: Vi har ikke sjusket

Dyrlægeforeningen udgav i november 2012 retningslinjer for behandling af hund og kat, hvoraf det fremgik, at de bredspektrede antibiotikatyper giver størst risiko for resistensudvikling og derfor så vidt muligt bør undgås.

Alligevel finder Fødevarestyrelsens rejsehold nu, at 50 procent af de adspurgte dyrlæger bruger bredspektrede antibiotika som Amoxicillin og Clavulansyre til behandling af hudbetændelser, som ellers kunne behandles udvortes med shampoo.

Samtidig udfører hovedparten af dyrlægerne - over 75 procent - kun resistensundersøgelser mindre end 1-3 gange om måneden.

Formanden for Dyrlægeforeningen, Carsten Jensen, indrømmer over for Metroxpress, at der er problemer, da dyrlægerne hidtil har været tilbøjelige til at vælge godkendte bredspektrede antibiotika, der virker, men som kan udvikle resistens:

»Vi har ikke sjusket, men behandlet hurtigt og effektivt af hensyn til kundernes økonomi. I fremtiden skal vi gøre det fagligt mere korrekt. Det bliver noget dyrere, men bedre for alle,« siger han.

Resistens overføres til kæledyrsejerne

I forbindelse med udgivelsen af Danmap-rapporten 2012 lød det fra medforfatteren Vibeke Frøkjær Jensen, at der ingen overvågning er af forekomsten af antibiotikaresistens hos kæledyr, selvom den udbredte brug af bredspektrede og kritisk vigtige antibiotika muligvis kan udgøre et betydeligt problem:

»Vi ved, at resistente bakterier kan overføres fra kæledyr til mennesker. Det er derfor væsentligt at få klarlagt risikoen for overførsel af resistens fra kæledyr for især kritisk vigtige antibiotika til mennesker,« lød opfordringen i en pressemeddelelse.

Læs også: Professor: Myndigheder eksporterer bakterieproblemer fra staldene til hospitalerne

Kæledyr fik sammen med kvæg og heste 4 procent af det samlede forbrug af antibiotika til dyr opgjort i kilo.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er svært at afgøre om, de 4 % er et stort eller et lille tal, men i betragtning af, hvor mange svin, der ifht kæledyr, så er det nok for højt.

Hvis de bredspektrede er billigere end, de andre- og kundernes økonomi vejer tungest, så er de smalspektrede måske både for dyre- og besværlige i brug: Jeg går ud fra dr. dyr evt skal udtage prøver på/fra kæledyret, men de koster også.

I øvrigt ville jeg nødig skulle bade nogen af mine katte, der er en pille (en anelse- kun en anelse!- de kan spytte rigtig mange leverpostejskamouflerede piller ud i rekordfart!) nemmere. Deres ormekure er bredspektrede: Som ude-/indekatte får de både bændel- og spoleorm, det er ret nemt at finde ud af. Hvorfor deres ormekur så er på recept og skrigdyr - ved jeg ikke. De får som regel efter behov (nyseanfald= spolorm, "risengryn" i rumpen= bændelorm), selvom det anbefales 4 x årligt til udekatte/katte der fanger mus. Midlet koster 125 for to piller (de mindste af mine skal have ½- de store en hel)- med flere katte er det dyrt!

Heste får fx kun ormekur efter en gødningsprøve. Også på recept.

Der findes forresten et udmærket middel mod diarré, der kun fås hos den dyre doktor, det koster betydeligt mindre end et lidt andet præparat, der fås i- håndkøb.

Medicinpriser- er mig en gåde... (Og dyrlægepriserne på-neutralisation)

Men at de dyre doktorer måske ind imellem griber til det bredspektrede kan være forståeligt, hvis yderligere tests dels tager tid, dels er dyre.

Mvh Tine- katte-ejer

 • 0
 • 0

Det er ikke så længe siden en af vores katte fik tetracyklin. Det virkede og katten har det godt :-)

Vi måtte købe 5 gange så mange piller som nødvendigt pga. pakningstørrelsen og den omstændighed at dyrlægerne ikke må sælge det direkte (stykvis). Hvis statistikken laves over solgte doser må forbruget være temmelig overestimeret.

 • 0
 • 0

Der står sidste anvendelsesdato på pakningerne, som sikkert er lavet til mennesker? Man må ikke gemme penicillin.

 • 0
 • 0

Ja, nej og nej, det må man ikke.

Min pointe var sådan set bare, at hvis man tæller de piller som bliver solgt så vil forbruget være meget lavere. Jeg antager selvfølgelig at folk afleverer det som er tilovers på genbrugspladsen.

Hvis man tæller det medicin som ordineres kan forbruget være højere fordi nogle mennesker jo nok gemmer resterne og "ordinerer" dem på eget initiativ næste gang der er noget med dyret.

 • 0
 • 0

@Claus: Dyrlægen må da godt sælge piller i pakninger tilklippet , de skal bare forsynes med en label, hvor der står dit navn, hvad det er til- og doseringen. Det gør min dr. dyr- og det skal de gøre. Jeg får så pillerne i en tilklippet pakning i en "lynlås"pose- det har jeg da fået en del gange til kattene. Min gamle kastrat fik noget på lungerne- eller når hunkattene blev neutraliserede, så fik jeg da smertestillende til dem på den måde.

At sige, at de ikke må det- er lodret forkert. Og en dyrlæge der oversælger medicin i pakninger fordi, de ikke kan klippe stykker af en blisterpakning og udfylde en label til at klistre på posen, dem ville jeg, blive meget træt af at bruge. De må ikke sælge pillerne "løse"- men de må godt klippe en bid af en blisterpakning- de skal bare skrive HVAD, HVEM, HVORFOR- og doseringen.

Mine er ikke billige, men de er empatiske- og jeg har også måttet skylde med det resultat- de får deres penge. Ikke som "kodyrlægen" der gav min kat smertestillende, hvor han skulle have haft antibiotika. Det døde katten af. Og at få en vigtig samtale om sin kats brækkede ben afbrudt af en samtale om en ko's børkrængning- og at dyrlægen så vender tilbage i samtalen- og refererer- til den ko, der har "skudt livet ud"- øh jeg sidder og venter på svar om, min kat, skal have amputeret benet (så skulle den aflives- hun ville ikke fungere på den måde)- eller om det kunne lappes sammen. Han var flink nok- til køer.

Jeg skiftede, da vi kom med en (herreløs) killing, og UFF- den har LOPPER, Den er SNOTTET og har tynd mave! (Vi havde kørt 1½ time i bus- det stressede også os- og katten!) Den skal DØ. Minimis var godt nok lille, med lopper og snot- han sov også ret meget, men når han var på- var han et lille meget livskraftigt dyr, der spiste fint- og var- ja livskraftig. Til gengæld, og jeg spurte om hans bare plet på en pote, men det havde de ikke rigtigt tid til- så smittede han alle mine andremed ringorm.

Nok er Nok!

Minimis skulle ikke dø fordi, han havde lopper og var snottet- jeg sagde, han godt nok sov meget (det gør små), men at han var aktiv og på, når han var vågen. Diarré- havde han ikke hjemmefra- enhver ville få blød mave af stress og et par timer i bus.

Jeg synes ikke dyr skal leve- for min skyld! Men kan de blive raske (inden for rimelighedens grænser, og lang tids sygdom stresser både dyret og mig- så hellere sige stop.)- så er det, vel det. Da en af mine hunkatte fik brok efter neutralisation- og blev syet sammen igen, fik jeg at vide, at hvis det gik op igen, kunne de ikke sy mere. Og det er ok med mig. Hun klarede sig dog. Men ellers havde det været farvel.

Mvh Tine- ja og jeg tuder ved aflivning.

 • 0
 • 0

Jeg kan ikke lige undersøge det med min dyre doktor, før på mandag- hvor de har åbent-

Det er også ved at være længe siden, vi har set dr. dyr.

Mvh Tine

 • 0
 • 0

For mange år siden, da mine børn var små, blev en af dem hasteindlagt med meget høj feber. Det var en livstruende situation og vi fik at vide at man behandlede med bredspektret medicin i høje doser, indtil der kom svar fra laboratorieprøverne, så der kunne sættes specifikt ind mod den lungebetændelse, som det viste sig at være. Er det ikke sådan det skal foregå i dag også? Dyr eller mennesker, hvad er forskellen i behandlingen, hvis den skal nytte? Hvis landmanden/dyreejeren skal vente flere dage på et prøvesvar, så vil det i mange tilfælde være for sent at behandle og hvis dyrene i forvejen skal være halvdøde, inden man må påbegynde en behandling, så er udgangspunktet heller ikke gunstigt.

 • 0
 • 0

Og ja, jeg fik 34 piller, hvor jeg skal bruge 6. Og 6 andre, der er batchnummer på. Dyrlægen sagde: Det er en gråzone, og de arbejder på det, da det jo dels er dyrt for kunden- og dels fristrende at medicinere selv. (Her sagde hun, at hun kunne se på mine øjne, at det ville jeg ikke gøre).

Og nej, jeg vil ej! Medicin er ordineret til det dyr eller menneske, det skal bruges til. Jeg leger ikke læge eller dyrlæge med mine medicinrester. De skal destrueres= afleveres på apoteket.

Katten er snippet- og træt, men både den og ego er mindre trætte og stressede. Det var en rigtig flink dyrlæge! Mine katte kan normalt ikke lide gæster, men jeg måtte hælde dem ud. Dyrlægen sagde, at hun er god til katte, dét tror jeg på!

Hun kører på Nordfyn.

Mvh Tine

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten