Dyreplankton i maling fremtryller regnbuens farver

Mikroskopiske encellede organismer kan give nye farvespil til maling, kosmetik og tøj.

De flere hundrede millioner år gamle organismer kaldet diatomer består af en hård kisel-skal, der er fyldt med et komplekst mønster af huller. Når lyset rammer hullerne, begynder overfladen at skinne i regnbuens forskellige farver, alt efter hvordan lyset falder.

Den effekt har været kendt længe, uden at forskerne har fundet en præcis forklaring på farvespillet. I stedet for at søge den er britiske forskere gået i gang med et forsøg på at masseproducere den farverige dyreplankton i laboratorier og hælde den på malerbøtter, skriver The Engineer Online.

Diatomer set gennem mikroskop (Foto: Dr. Neil Sullivan, University of Southern Calif). Illustration: Dr. Neil Sullivan, University of Southern Calif.

Forskere vil få dyrkede celler til at ændre egenskaber

Med blot et par celler vil forskere fra Oxford University og Natural History Museum dyrke en cellekultur bestående af næringsstoffer, hormoner og mineraler, som skaber vækst og celledeling. Ved at ændre i cellekulturen vil forskerne påvirke cellernes udseende og dermed også deres farvespil.

Allerede om to år regner briterne med at påbegynde produktionen, og deres foreløbige undersøgelser viser, at de kan producerer op til et ton om dagen i et laboratorium. De encellede organismer vokser ekstremt hurtigt i det rette miljø og kan udvikle sig fra et til 100 millioner diatomer i løbet af en måned.

Forskerne ser især masseproduktionen af celler som et stærkt alternativ til den nuværende produktion af kunstige lysreflektorer, der kræver avancerede industrielle processer og meget energi.

Projektet involverer eksperter inden for en lang række videnskaber såsom biologi, kemi, fysik, ingeniørvidenskab og materialevidenskab, og forskningspengene til projektet kommer fra Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC).