Priserne på strøm ligger rekordhøjt over næsten hele Norden her i de første dage af februar. Under morgen-peaket mellem klokken 8 og 9 den 1. februar lå prisen på ca. 2 kroner pr. kilowatttime i stort set hele Norden og Baltikum.
Det samme skete om eftermiddagen mellem klokken 17 og 18, fordi det er koldt, og strømforbruget er højt i hele Norden.
Alligevel slipper beboerne i det sydlige Norge med at betale under en tredjedel af prisen.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Nu er jeg ikke super sej til at oversætte norsk til dansk, men hvordan vil du oversætte: "var kraftprisen i enkelte timar over 100 øre/kWh"
Haha, den del kan jeg skam sagtens oversætte. Men mandagens gennemsnit i Oslo og Nordnorge endte alligevel på kun omkring 62-64 øre/kWh på trods af 4 timers peakpriser med +100 øre/kWh.
3: Batteriet skal være en fordel i mere end nogle få timer, men det skader aldrig, hvis der er nogen der kan lave en forretning på det :)
Det tvivler jeg på at der er forretning i og især ikke i et vandkraftsland. Det slags vilde prishop er trods alt sjældne, der er for lidt daglig variation og du kan ikke gemme strøm på ugebasis i batterier alligevel. Se fx i dag i Nordnorge: Prisen ligger i et spænd på 25 til 33 øre/kWh. Back to normal.
Nu er jeg ikke super sej til at oversætte norsk til dansk, men hvordan vil du oversætte: "var kraftprisen i enkelte timar over 100 øre/kWh"Det lyder ikke på mig som "et par timer om dagen"?
Og hvilken betydning har det i forhold til at de få forbindelser mellem de enkelte netområder er fuldt udnyttet i et par timer om dagen???
Det ligner da ellers samme scenarie som i uge 1:
https://www.nve.no/nytt-fra-nve/rapporter-kraftsituasjonen/kraftsituasjonen-veke-1-2021/
"På torsdag og fredag førre veke var kraftprisen i enkelte timar over 100 øre/kWh i alle prisområda utanom i Nord-Noreg. Dei høge prisane hadde si årsak blant anna i høgt forbruk og låg vindkraftproduksjon både i Norden og nord på kontinentet. Eksportkapasiteten ut frå Nord-Noreg vart utnytta fullt ut i førre veke."
Det lyder ikke på mig som "et par timer om dagen"?
Og hvilken betydning har det i forhold til at de få forbindelser mellem de enkelte netområder er fuldt udnyttet i et par timer om dagen???Det er nok kulden der har den største indflydelse, da Norge/Sverige har meget elvarme. Batterierne kan godt høvle et par spidser af her og der, men 2-3 uger med vindstille og kulde kan de altså ikke hjælpe med.
Det er nok kulden der har den største indflydelse, da Norge/Sverige har meget elvarme. Batterierne kan godt høvle et par spidser af her og der, men 2-3 uger med vindstille og kulde kan de altså ikke hjælpe med.
Tjek fx Consumption på Nordpool. Det danske forbrug er øget fra 700 til 770 GWh pr uge (uge 47/20 til uge 04/21), men Norge og Sverige har i samme periode øget deres ugeforbrug fra 2700 GWh til 3700 GWh. Hver. Det er ca. 6 GW effekt pr land.
Men de klarer den jo nok. Det bliver værre for os herhjemme, når vi ikke længere kan få overskudsvarme fra raffinaderiet, samt brænde affald og flis af. De sidste par dage har mit hus dagligt brugt 13 kWh strøm og 102 kWh fjernvarme. Selv hvis bilen havde været ude at køre fx 100 km så havde jeg nok kun brugt ca. 25 kWh ekstra el. Så vores varmebehov er næste hurdle.
1+2: Markedskræfterne gør jo netop at prisen er højere i timerne med spidsbelastning, men man kan naturligvis gøre den endnu højrer (kunstigt), så endnu flere vil tænke over det... I sidste ende er det op til forbrugerne... 3: Batteriet skal være en fordel i mere end nogle få timer, men det skader aldrig, hvis der er nogen der kan lave en forretning på det :)Problemet er kun i nogle få spidslast-timer, der er rigeligt kapacitet i nettet målt over et døgn. Det kan løses på mange måder:</p>
<p>(1) Norge har mange elbiler. Sæt prisen på strøm til forbrugerne højere i de 4 mest belastede timer pr døgn, så holder de fleste elbilejere op med at lade i de timer.
(2) Norge har så vidt jeg ved en del elvarme / varmepumper. Forbrugerne kan hæve temperaturen før spidslast, så de kan klare sig med mindre varme under spidslast.
(3) Grid storage. Nogle 100 MWh batterier i de mest pressede dele af nettet kan fjerne det værste af peak.
Det er måske dit og mit ønske, men ikke producenternes ønsker. De bliver belønnet or at levere indtjening til aktionærerne ;-)adgang til masser af billig energi
Lad os være passende objektive. Der er flere gange her på ing.dk blevet præsenteret tal der viser at det er rasende dyrt at installere ny kernekraft. Det betyder ikke nødvendigvis at det er lige så rasende dyrt at lade nogle eksisterende værker køre videre, hvis det ikke er at de vil kræve voldsomt meget vedligeholdelse.atomkrafttilhængernes dolkestødsmyte,
Igen skal vi høre på atomkrafttilhængernes dolkestødsmyte, angiveligt drevet af grøn, venstreorienteret, langhåret ing.dk illuminati-orden.1800 MW effekt er lukket for at tilfredstille et 4% parti i Sverige som holder hånden under regeringen. Resulterer i milliarder i ekstra regninger til os alle og et system der er på nippet til at vælte.</p>
<p>Fordi et lille Grønt parti lider af absurd Atomkraft forskrækkelse.
Det er bindegalt!
1800 MW effekt er lukket for at tilfredstille et 4% parti i Sverige som holder hånden under regeringen. Resulterer i milliarder i ekstra regninger til os alle og et system der er på nippet til at vælte.
Fordi et lille Grønt parti lider af absurd Atomkraft forskrækkelse.
Vi skal fordoble vores elforbrug over de næste 10 år til el-biler, elektrificering af jernbanen og til varmepumper, og så lukker vi de reneste og sikreste energikilder som fungerer i vinterkulden og nattemørket. Atomkraft som er CO2 frit, ikke brænder skov af og fylder 1/1000 i landskabet af alternativerne.
Det er bindegalt!
Prisen på strøm svinger i dagens løb. Den høje pris det her refereres til var under morgenens spidsbelasting. Vi har et fritidshus ca. midvejs mellem Oslo og Trondheim og kan aflæse det daglige forbrug og prisen for dette. For perioden 1. januar til 1. februar var prisen i snit 69,39 øre/kWh, dvs. ca. DKK 0,50 /kWh. Så kommer netomkostninger i tillæg: ca. DKK 0,20 /kWh. Med andre ord, vi betaler svarende til ca. 70 danske øre pr. kWh plus et fast abonnement. Det er da stadigt ret meget billigere end vi betaler i Danmark.
Problemet er kun i nogle få spidslast-timer, der er rigeligt kapacitet i nettet målt over et døgn. Det kan løses på mange måder:
- Norge har mange elbiler. Sæt prisen på strøm til forbrugerne højere i de 4 mest belastede timer pr døgn, så holder de fleste elbilejere op med at lade i de timer.
- Norge har så vidt jeg ved en del elvarme / varmepumper. Forbrugerne kan hæve temperaturen før spidslast, så de kan klare sig med mindre varme under spidslast.
- Grid storage. Nogle 100 MWh batterier i de mest pressede dele af nettet kan fjerne det værste af peak.
Prisen i DK2 010221 mellem 8 og 9 var 1,49 DKR/Kwh svarende til 2,08 NOK/Kwh! Vi skal lige huske at den Norske krone kurs er lav, selv om de har mange af dem :)
Prisen i DK1 i samme tidsrum var 0,48 DKR/Kwh.
Og jeg som troede, at vi havde adgang til masser af billig energi med alle de vindmøller og solceller vi har sat op.......
Men det gælder måske ikke i en vindstille vintermåned?
Som exil-jyde har jeg ofte joket med det overfor de indfødte sjællændere at det rigtige Danmark stopper ved Storebælt, men det er ligegodt første gang jeg har set Ingeniøren bekræfte dette. Så vidt jeg kan se havde Sjælland samme pris som det meste af Norden (dvs ca 2 kr), men alligevel skrives der konsekvent i artiklen at 'Danmark' havde den lave pris... men sådan går det vel når man oversætter direkte fra et udenlandsk medie?