Dyr strøm og ikke kapacitet til mere import i Norge

Plus2. februar 2021 kl. 11:3516
Dyr strøm og ikke kapacitet til mere import i Norge
Tidligt mandag den 1. februar lå priserne på strøm i både Norden og Baltikum på ca. 2 kroner/kWh. Med undtagelse af det sydlige Norge og Danmark, som slap med at betale en tredjedel af prisen. Illustration: Statnett.
Strømkablet til Holland er ude af drift, og der er ikke plads i nettet til at tage imod strøm fra Tyskland.
Artiklen er ældre end 30 dage

Priserne på strøm ligger rekordhøjt over næsten hele Norden her i de første dage af februar. Under morgen-peaket mellem klokken 8 og 9 den 1. februar lå prisen på ca. 2 kroner pr. kilowatttime i stort set hele Norden og Baltikum.

Det samme skete om eftermiddagen mellem klokken 17 og 18, fordi det er koldt, og strømforbruget er højt i hele Norden.

Alligevel slipper beboerne i det sydlige Norge med at betale under en tredjedel af prisen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
16 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
3. februar 2021 kl. 21:09

Nu er jeg ikke super sej til at oversætte norsk til dansk, men hvordan vil du oversætte: "var kraftprisen i enkelte timar over 100 øre/kWh"

Haha, den del kan jeg skam sagtens oversætte. Men mandagens gennemsnit i Oslo og Nordnorge endte alligevel på kun omkring 62-64 øre/kWh på trods af 4 timers peakpriser med +100 øre/kWh.

3: Batteriet skal være en fordel i mere end nogle få timer, men det skader aldrig, hvis der er nogen der kan lave en forretning på det :)

Det tvivler jeg på at der er forretning i og især ikke i et vandkraftsland. Det slags vilde prishop er trods alt sjældne, der er for lidt daglig variation og du kan ikke gemme strøm på ugebasis i batterier alligevel. Se fx i dag i Nordnorge: Prisen ligger i et spænd på 25 til 33 øre/kWh. Back to normal.

14
3. februar 2021 kl. 13:11

Og hvilken betydning har det i forhold til at de få forbindelser mellem de enkelte netområder er fuldt udnyttet i et par timer om dagen???

Det ligner da ellers samme scenarie som i uge 1:

https://www.nve.no/nytt-fra-nve/rapporter-kraftsituasjonen/kraftsituasjonen-veke-1-2021/

"På torsdag og fredag førre veke var kraftprisen i enkelte timar over 100 øre/kWh i alle prisområda utanom i Nord-Noreg. Dei høge prisane hadde si årsak blant anna i høgt forbruk og låg vindkraftproduksjon både i Norden og nord på kontinentet. Eksportkapasiteten ut frå Nord-Noreg vart utnytta fullt ut i førre veke."

Det lyder ikke på mig som "et par timer om dagen"?

11
3. februar 2021 kl. 12:35

Det er nok kulden der har den største indflydelse, da Norge/Sverige har meget elvarme. Batterierne kan godt høvle et par spidser af her og der, men 2-3 uger med vindstille og kulde kan de altså ikke hjælpe med.

Tjek fx Consumption på Nordpool. Det danske forbrug er øget fra 700 til 770 GWh pr uge (uge 47/20 til uge 04/21), men Norge og Sverige har i samme periode øget deres ugeforbrug fra 2700 GWh til 3700 GWh. Hver. Det er ca. 6 GW effekt pr land.

Men de klarer den jo nok. Det bliver værre for os herhjemme, når vi ikke længere kan få overskudsvarme fra raffinaderiet, samt brænde affald og flis af. De sidste par dage har mit hus dagligt brugt 13 kWh strøm og 102 kWh fjernvarme. Selv hvis bilen havde været ude at køre fx 100 km så havde jeg nok kun brugt ca. 25 kWh ekstra el. Så vores varmebehov er næste hurdle.

10
3. februar 2021 kl. 07:56
9
2. februar 2021 kl. 22:36

adgang til masser af billig energi

Det er måske dit og mit ønske, men ikke producenternes ønsker. De bliver belønnet or at levere indtjening til aktionærerne ;-)

8
2. februar 2021 kl. 22:34

atomkrafttilhængernes dolkestødsmyte,

Lad os være passende objektive. Der er flere gange her på ing.dk blevet præsenteret tal der viser at det er rasende dyrt at installere ny kernekraft. Det betyder ikke nødvendigvis at det er lige så rasende dyrt at lade nogle eksisterende værker køre videre, hvis det ikke er at de vil kræve voldsomt meget vedligeholdelse.

7
2. februar 2021 kl. 20:11
6
2. februar 2021 kl. 20:01

1800 MW effekt er lukket for at tilfredstille et 4% parti i Sverige som holder hånden under regeringen. Resulterer i milliarder i ekstra regninger til os alle og et system der er på nippet til at vælte.

Fordi et lille Grønt parti lider af absurd Atomkraft forskrækkelse.

Vi skal fordoble vores elforbrug over de næste 10 år til el-biler, elektrificering af jernbanen og til varmepumper, og så lukker vi de reneste og sikreste energikilder som fungerer i vinterkulden og nattemørket. Atomkraft som er CO2 frit, ikke brænder skov af og fylder 1/1000 i landskabet af alternativerne.

Det er bindegalt!

5
2. februar 2021 kl. 19:55

Prisen på strøm svinger i dagens løb. Den høje pris det her refereres til var under morgenens spidsbelasting. Vi har et fritidshus ca. midvejs mellem Oslo og Trondheim og kan aflæse det daglige forbrug og prisen for dette. For perioden 1. januar til 1. februar var prisen i snit 69,39 øre/kWh, dvs. ca. DKK 0,50 /kWh. Så kommer netomkostninger i tillæg: ca. DKK 0,20 /kWh. Med andre ord, vi betaler svarende til ca. 70 danske øre pr. kWh plus et fast abonnement. Det er da stadigt ret meget billigere end vi betaler i Danmark.

4
2. februar 2021 kl. 18:11

Problemet er kun i nogle få spidslast-timer, der er rigeligt kapacitet i nettet målt over et døgn. Det kan løses på mange måder:

  1. Norge har mange elbiler. Sæt prisen på strøm til forbrugerne højere i de 4 mest belastede timer pr døgn, så holder de fleste elbilejere op med at lade i de timer.
  2. Norge har så vidt jeg ved en del elvarme / varmepumper. Forbrugerne kan hæve temperaturen før spidslast, så de kan klare sig med mindre varme under spidslast.
  3. Grid storage. Nogle 100 MWh batterier i de mest pressede dele af nettet kan fjerne det værste af peak.
3
2. februar 2021 kl. 14:43

Prisen i DK2 010221 mellem 8 og 9 var 1,49 DKR/Kwh svarende til 2,08 NOK/Kwh! Vi skal lige huske at den Norske krone kurs er lav, selv om de har mange af dem :)

Prisen i DK1 i samme tidsrum var 0,48 DKR/Kwh.

2
2. februar 2021 kl. 14:10

Og jeg som troede, at vi havde adgang til masser af billig energi med alle de vindmøller og solceller vi har sat op.......

Men det gælder måske ikke i en vindstille vintermåned?

1
2. februar 2021 kl. 13:45

Som exil-jyde har jeg ofte joket med det overfor de indfødte sjællændere at det rigtige Danmark stopper ved Storebælt, men det er ligegodt første gang jeg har set Ingeniøren bekræfte dette. Så vidt jeg kan se havde Sjælland samme pris som det meste af Norden (dvs ca 2 kr), men alligevel skrives der konsekvent i artiklen at 'Danmark' havde den lave pris... men sådan går det vel når man oversætter direkte fra et udenlandsk medie?