Dyr på græsningsarealer undersøges efter høje fund af PFAS ved alle vestvendte kyster

Plus13. januar kl. 11:0910
Dyr på græsningsarealer undersøges efter høje fund af PFAS ved alle vestvendte kyster
Der er fundet PFAS i det græs langs de vestvendte kyster, som køer græsser i Illustration: Ulf Løbner-Olesen, bestyrelsesmedlem i Seden Strandby Kogræsserlaug.
PFAS-forureninger vækker stor bekymring blandt lokale landmænd og flere styrelser og peger på en diffus forurening.
Artiklen er ældre end 30 dage

Omfanget af PFAS-forurening vækker nu bekymring hos flere styrelser og landmænd.

60 ud af 67 græsningsarealer langs den jyske og sjællandske vestkyst er nemlig forurenet med PFAS.

I de fleste tilfælde står det så slemt til, at mælk og kød fra dyrene, der har græsset på arealerne, kan være farligt at indtage.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
15. januar kl. 23:26

Efter som man må formode det blot drejer sig om at læse i indholdsfortegnelsen hvorvidt godkendte sprøjtemidler brugt i landbruget indeholder PFAS .

Årsag: Der er fundet PFAS i 7 ud af 10 godkendte sprøjtemidler i USA og at det er de samme eller næsten identiske midler som også er godkendt i EU. Det er ikke lykkedes mig at finde ordene PFAS og landbrugets sprøjtemidler sammen på mst.dk så alt er vel i den fineste orden?

9
15. januar kl. 16:41

Formodentlig kommer det meste af det fra landende omkring Nordsøen,

Hittede et par abstracts, der nok forventeligt tyder på, at du har ret: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24768527/ med PFAS målinger i Elben, Weser og Nordsøen hvor man måler i ng.

Hvor niveauerne i Atlanten måles i pg: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17854858/...

Jeg havde set et sted at Nordsøen udskifter sit vandvolumen fra Atlanten med nettoimport ca. 1,7/år via stræderne nord om England. Noget vand forsvinder så igen ud af Nordsøen syd om England, hvortil vi så antagelig nettoeksporterer en del af vor PFAS.

Sidste abstract slutter med: "..Striking differences in the vertical and spatial distribution of PFAs, depending on the oceans, suggest that these persistent acids can serve as useful chemical tracers to allow us to study oceanic transportation by major water currents. The results provide evidence that PFA concentrations and profiles in the oceans adhere to a pattern consistent with the global "Broecker's Conveyor Belt" theory of open ocean water circulation..." Suk.

8
14. januar kl. 20:08

Stort set al tøj der har vandafvisende effekt bruger det, store mængder i embalage, køkkenudstyr osv.. Olieindustrien er langt det værste sted, bare over vej hvor meget der slides af tøj/fodtøj med gore tex eller lign. produkter hver eneste dag.

6
14. januar kl. 15:59

På et tidspunkt bliver det måske belyst, hvorfra de største bidrag kommer.

Efter alt at dømme skyldes de høje målinger som artiklen omtaler, at disse stoffer opkoncentreres i havskum som blæses ind over land.

Formodentlig kommer det meste af det fra landende omkring Nordsøen, men der er allerede flere forskningsprojekter der planlægger at analysere overfladevand fra verdenshavene for at blive klogere på fordelingen.

Et øjeblikkeligt totalforbud er det eneste fornuftige at gøre her og nu.

Og en pose øremærkede forskningspenge til robotprojekter der kan støvsuge vestkysten for havskum ville også være en rigtig god ide.

5
14. januar kl. 14:40

Det mest interessante bliver at se hvilke undtagelser der kommer. Miljøministeren har udtalt at et forbud ikke gælder for fx brandmandsdragter osv. Mon ikke industrien vil prøve at få rigtig mange smuthuller og undtagelser. Lige som vi ser i så meget andet lovgivning. Men heldigvis har vi en fri presse der holder magthaverne i ørene.

4
14. januar kl. 10:34

Det er opløftende, at Danmark sammen med en række andre lande, har fremsendt et forslag om totalforbud mod PFAS i EU.

Det er et udmærket initiativ.

På et tidspunkt bliver det måske belyst, hvorfra de største bidrag kommer. Spredes stofferne effektivt via havstrømmene, bliver kunsten at få Asien m.fl. med på totalforbud. At få den globale industri til at producere mobiltelefoner mmm uden PFAS'er overhovedet. Flere har allerede udtalt, at et totalt forbud nok er umuligt.

Mht. hormonforstyrrende stoffer iøvrigt har EU's hidtidige kemikalieprogram REACH indtil nu alene nået at forbyde disse i pesticider, jf skriverier i Dansk Kemi. Jeg har af og til forsøgt at få et overblik over REACH status, men er som regel gået i stå pga. den indforståede og ret uoverskuelige ulæselighed, som kendetegner det meste EU-skriv på nettet. Måske er REACH lidt snegleagtig(?).

3
13. januar kl. 18:50

Ja kunne minde om denne tids DDT

1
13. januar kl. 15:32

Det er opløftende, at Danmark sammen med en række andre lande, har fremsendt et forslag om totalforbud mod PFAS i EU. Det kan kun gå for langsomt!! Samtidigt bør der sættes massivt ind med forskning i metoder til rensning og nedbrydning af de eksisterende mængder af PFAS.