Dyr i massevis dør af uforklarlig B1-vitaminmangel
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dyr i massevis dør af uforklarlig B1-vitaminmangel

Forskere fra Stockholms Universitet spår en kommende økologisk katastrofe. De har i mere end ti år undersøgt, hvorfor flere dyrearter reduceres kraftigt i antal, og forskerne mener nu at kunne konkludere, at det er mangel på B1-vitamin, der er årsagen. Det fremgår af en rapport offentliggjort 13. december 2016.

En af udfordringerne for forskerne er, at de ikke kan finde grunden til, at flere og flere fugle, muslinger og forskellige fiskearter ser ud til at mangle B1-vitamin, også kendt som tiamin - blot kan de konstatere, at B1-vitaminindholdet i dyrene har ændret sig.

‘Det er for tidligt at konkludere en generel mangel på tiamin i dyrenes mad. Problemet kan også være svækket optag eller for stor udskillelse af vitaminet,’ skriver Lennart Balk, hovedforfatter på rapporten, til Ingeniøren.

Han arbejder i øjeblikket på at skaffe midler til at undersøge, hvordan dyrene er kommet til at mangle vitaminet.

70 pct. færre havfugle de seneste 60 år

Ifølge professor Lennart Balk er det velkendt, at bestanden af ferskvandsål er reduceret til blot få procent af den oprindelige population.

‘Fra 1970 til 2012 er andelen af både terrestriske og marine hvirveldyr reduceret til halv population, og fra 1950 til 2010 er den globale havfuglebestand faldet med 70 pct.,’ skriver han til Ingeniøren.

Læs også: Store doser C-vitamin kan dræbe kræft i tarmen

Dyrene dør i kramper

Forskerne bag rapporten har observeret mange af dyrene dø i kramper. Det er et symptom på B1-vitaminmangel. Ved efterfølgende målinger konstaterede forskerne, at det var præcis det, det var.

B1-vitamin hjælper kroppens celler med at omsætte energi. Derfor er der mange forskellige symptomer, når cellerne ikke får B1-vitamin nok. Man bliver forvirret og kan få svært ved at røre sig. Dernæst påvirkes immunforsvaret, så vira, bakterier, svamp og parasitter har nemmere adgang. Hvis kroppen stadig ikke får B1, dør den i kramper, skriver forskning.se.

Læs også: Her er generne, der giver dig mangel på D-vitamin

Svenskernes nye studium er en kortlægning af seks dyrearters B1-niveauer 45 steder på den nordlige halvkugle. Det belyser, at der generelt mangler tiamin på disse breddegrader. Det viser også, at der er en sammenhæng mellem mangel på B1-vitamin og fugledød ved Østersøen, og at hvis disse fugle får B1-vitamin, forsvinder alle symptomer.

Myndighederne reagerer ikke

Specielt beboere i Skærgården har lagt mærke til, at det er blevet mere stille de seneste 20 år. De mange og store fuglekolonier med tusindvis af individer ses efterhånden sjældent, skriver forskning.se.

Læs også: »Om ti år kan vi producere ål midt i Herning, hvis vi vil«

De svenske myndigheder har hidtil valgt ikke at reagere på forskernes advarsel om den manglende B1-vitamin og støtter indtil videre ikke med flere midler. Baggrunden herfor ligger blandt andet i, at nogle kritiske forskere indtil videre ikke vil udpege B1-vitamin som led i de reducerede bestande, skriver forskning.se.

Emner : Biologi
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der er sikkert et eller andet forureningsmolekyle som aktiverer riboswitch'en som nedregulerer produktion af B1-syntetiserende enzymer. Jeg tror der er for mange forskellige enzymer til at det kan være en direkte inhibitor af B1 syntese.

Man burde kunne teste det i high-throughput med et FRET assay. Problemet er bare hvor man finder et bibliotek af almindelige forurenende molekyler i Østersøen / Nordatlanten.

 • 7
 • 0

Det er nærliggende at årsagen til massedøden er forurening med PCB og dioxiner. Det foregår lige for øjnene af os. Enorme havområde er så forurenede med PCB og dioxin at fiskerne end ikke må fange store vilde laks i områderne, men det er jo ikke ligfrem det vi hører om i medierne eller som de grønne organisationer og politikerne bruger tid på. Det er påvist at dyr der udsættes for PCB har et meget lavt indhold af thiamin (vitamin B1) og det er også påvist at udsættes fiskeæg og -yngel for en thiamin-antagonist fremkommer flere af de samme virkninger som PCB og dioxin fremkalder (selv i ekstremt lave koncentrationer). Når fiskeæg og fiskeyngel udsættes for PCB og dioxin, klækkes æggene ikke og fiskeyngelen dør. De overlevende fisk har et lavt indhold af thiamin (og højt indhold af PCB og dioxin) og dette lave indhold af thiamin mangler derefter op igennem fødekæden idet højere dyr ikke selv kan danne thiamin og samtidigt akkummulerer PCB og dioxin til højere og højere koncentrationer i fødekæderne. Dertil kommer at de døde fiskeæg og den døde fiskeyngel også mangler i fødekæden. Det er en kæmpe-skandale at man ikke gør mere for at begrænse forureningen med PCB og dioxin. Årsagen er formodentlig at "miljø"-journalister, grønne politikere og organisationer ikke her har en lille befolkningsgruppe som de kan udpege som syndebukke og skingert kan påstå at det er det traditionelle landbrugs skyld - for hovedforureningskilden i Danmark er bl.a. de private danske brændeovne og de fødevarer der er mest forurenede med f.eks. dioxin er de økologiske fødevarer. Danske kvinders modermælk har så højt indhold af dioxin at var der samme grænseværdi for dioxinindhold for modermælk som for komælk ville det være forbudt at amme sine børn i Danmark. Mange gravide kvinder spiser økologiske fødevarer fordi de tror de så er særligt sunde og omsorgsfulde overfor deres ufødte barn, men det er de desværre ikke - tværtimod bliver problemet med dioxin i modermælken blot endnu værre ... De milliarder af kroner der (mis-)bruges på indsats, økologi, forskning og undersøgelser indenfor pesticider, fødevareingredienser og grundvandsforurening som med sikkerhed ikke hindrer et eneste menneske bliver sygt eller dør bør kanaliseres over til de områder hvor tusindvis af danskere dør og hvor naturen og økosystemerne ødelægges for øjnene af os. Men mon der vil være politisk opbakning til det?

 • 8
 • 5

” Er ret sikker på at det er et menneskeskabt problem.”

Yep – naturligvis er det det.

Og

”Han arbejder i øjeblikket på at skaffe midler til at undersøge, hvordan dyrene er kommet til at mangle vitaminet.” ”De svenske myndigheder har hidtil valgt ikke at reagere på forskernes advarsel om den manglende B1-vitamin og støtter indtil videre ikke med flere midler.

Så mangler vi bare: CO² > B1

Så skal støtten og bevillingerne nok komme ;-).

 • 3
 • 2

Jeg ved godt at både dioxin og PCB er giftigt men når nu medierne og de grønne politikere ikke taler om det her emne hvordan ved du så at dioxin og PCB er årsagen til manglende B1? Med andre ord hvor finder vi forskningsresultaterne? Findes der kort over PCB og dioxin forurenede områder og er de tilgængelige?

 • 7
 • 0

Der kan jo ikke være tvivl om, at det er fuglenes føde og miljø, der er noget galt med. B1 manglen er tilsyneladende opstået i de sidste 20 år. Det betyder, at det ikke kan være PCB og dioxin (eller kviksølv ?) alene, der kan være forklaringen. Et godt bud er en kombination med fx bromerede flammehæmmere og/eller polyfluoralkylforbindelser, hvis forekomst netop er steget voldsomt i miljøet i de seneste år, mens PCB og dioxin tilsyneladende er stagneret.

Kombinationseffekter ved vi desværre ikke så meget om!

 • 5
 • 0

lille befolkningsgruppe som de kan udpege som syndebukke

Kære Finn Okkels det kan være forfærdeligt at blive udpeget som syndebuk. Trods alvoren kan der ikke ikke altid gøres noget ved det!

Eksempel:

Selv om det meget vel kan hævdes at være udpegning af syndebukke vil det i bedste fald være formålsløst at forsøge at korrigere for eksempel en producent eller sælger der offentligt hævder at en gruppe af kunderne mangler virkelighedssans er utilregnelige o.s.v. Det vil og kan ikke føre noget godt med sig.

 • 0
 • 2

Medierne og grønne politikere er nu nok ikke de mest objektive kilder. Det jeg skriver om er baseret på videnskabelige undersøgelser, som f.eks. disse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/109560 https://www.jstor.org/stable/4314849?seq=1... http://www.npafc.org/new/publications/Tech...

Jeg synes iøvrigt at det er forbilledligt at forskerne bag artiklen ikke kommer med et bud på en simpel forklaring. De anfører at årsagen er, at de ikke vil låse diskussionen af denne alvorlige sag fast. Det er sådan ægte forskning skal laves, udtryk for at de er tilhænger af kvalitetsforskning og ikke blot er ude på at udpege syndebukke eller vil misbruge deres forskning til at fremme politiske synspunkter. Der er iøvrigt mange andre stoffer der påvirker transporten/optagelse og koncentrationen af thiamin - f.eks. almindeligt brugte lægemidler : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27803021 . Grunden til at jeg foreslår PCB og dioxin kan være årsagen til disse alvorlige problemer er bl.a. at disse stoffer allerede er påvist at påvirke udviklingen af æg og fiskeyngel meget negativt, er påvist at reducere indholdet af thiamin i dyr - og bl.a. fordi mange PCB- og dioxin-forbindelser nedbrydes ekstremt langsomt og akkumulerer i fødekæderne. Dioxin er nr. 1 (det værste stof af alle kendte stoffer) på den liste der kaldes 'Det Beskidte Dusin' - listen over verdens mest uønskede og sundhedsskadelige stoffer.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten