»Dybt skuffende«: I fremtiden skal der blandes mindre biobrændsel i benzin og diesel

Plus20. januar 2021 kl. 03:0013
»Dybt skuffende«: I fremtiden skal der blandes mindre biobrændsel i benzin og diesel
Fortrængningskravet skal i 2030 reducerer vejtransportens CO2 udledning med 1,4 millioner ton. Illustration: m3ron/Bigstock.
Mens Venstre frygter, at fremtidens lave krav til iblanding vil skade den danske produktion af biobrændsel, glæder det Rådet for Grøn Omstilling.
Artiklen er ældre end 30 dage

Næste år falder kravene til, hvor meget biobrændsel brændstofsleverandørerne skal blande i brændstoffet.

Med den seneste aftale om grøn vejtransport, besluttede regeringen sammen med en række partier nemlig, at det såkaldte iblandingskrav skal udskiftes med et CO2-fortrængningskrav. Og hvor iblandingskravet bestemmer, hvor stor en del af brændstoffet der skal opblandes med biobrændsel, så stiller CO2-fortrængning krav til, hvor meget CO2-udledningen skal mindskes.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
21. januar 2021 kl. 19:54

Men hvis lavoktan benzin indeholder mere alkohol end højoktan, og alkohol sænker energiindholdet, forklarer det vel sagen? Sidst jeg så efter (2021), stod der dog også E10 på super.

10
21. januar 2021 kl. 14:30

Der er

Benzin?Er det alkohol man kommer i benzinen? Sænker det ikke energiindholdet? Jeg har oplevelsen af, at en knallert kører hurtigere på 98 oktan end på 92, og mener at "Super" er/har været E5, mens oktan 92 er E10. Nogen der ved noget?

Oktantallet har ikke noget at gøre med energiindholdet i benzin. Det er et tal for hvor tilbøjelig en motor er til at banke. Jo højere oktantal din motor kræver jo mere tilbøjelig er den til at banke.

Men tilsætningen af methanol har vist en positiv effekt på oktantallet.

9
21. januar 2021 kl. 14:22

da målet her jo er helt at komme væk fra forbrændingsmotorer, end de er for miljø og klima - selv om det er miljø og klima det angiveligt skulle forestille at handle om.

Min "personlige kæphest" er at der er STOR forskel på MILJØ og KLIMA! Ganske ofte modarbejder løsninger for den ene den anden - og for tiden må miljøet ofte holde for. F.eks. med biobrændstof! Man skal nok være noget forudintaget for at sige at vi har meget natur i danmark - set i forhold til f.eks. opdyrket land. Ved at bruge biobrændstof skal man jo opdyrke land - ofte på samme måde som man gør for at fremstilled fødevarer. Dette vil ofte resultere i en højere miljøbelastning og mindre "natur". Og det hjælpe i mine øjne ikke at importere - så eksporterer man bare problemerne!

8
21. januar 2021 kl. 10:10

Politik er farligt, men: Venstre fokuserer på erhvervslivets interesser. Det er ikke altid sammenfaldende med samfundet som helhed, særligt ikke på lang sigt.

Generelt er der et godt sammenfald. Har du et godt erhvervsklima, har samfundet også en god økonomi.

Der hvor man skal passe på, er de såkaldte rent seekere. Et problem som alle partier falder for i hele tiden.

Det klassiske eksempel er en producent, som beder om statsstøtte eller regelændring, så forbrugerne er nødt til at købe dansk (altså producentens produkt). Danske arbejdsplader, det kan alle politikere lide. Problemet er blot at det bliver dyrere at være dansker, og den generelle konkurrencevne falder.

I det aktuelle eksempel lyder producenterne af biobrændsel helt klart som rentseekere. Omvendt så er der også en voldsom politisk slingrekurs.

7
21. januar 2021 kl. 06:15

Venstre kigger på økonomisk ansvarlighed. Der er ingen som siger, at vi har råd til at gøre alt.

Politik er farligt, men: Venstre fokuserer på erhvervslivets interesser. Det er ikke altid sammenfaldende med samfundet som helhed, særligt ikke på lang sigt.

Ser man på hvor mange penge der allerede nu bliver brugt på klimatilpasninger, og hvor meget mere det bliver hvis klimaet løber lige så løbsk som Corona, er det absolut ikke økonomisk forsvarligt hvad Venstre har gjort.

6
21. januar 2021 kl. 02:23

Er det alkohol man kommer i benzinen? Sænker det ikke energiindholdet? Jeg har oplevelsen af, at en knallert kører hurtigere på 98 oktan end på 92, og mener at "Super" er/har været E5, mens oktan 92 er E10. Nogen der ved noget?

5
20. januar 2021 kl. 18:45

Sådan er det jo, når produktet ikke er konkurrencedygtigt, men sælges via lovkrav. Politik og love kan ændres som vinden blæser.

Det er da også skuffende, når ejendomskat og afgifter stiger.

3
20. januar 2021 kl. 15:18

Venstre har aldrig forstået hvad alt det der med miljø og grøn omstilling går ud på, hvilket dette blot er endnu et eksempel på.

Venstre kigger på økonomisk ansvarlighed. Der er ingen som siger, at vi har råd til at gøre alt.

Det værste jeg ser ved det her, er slingrekursen. Det er jo ikke sådan at politikerne den ene dag kan beslutte at gøre A, og dagen efter er hele produktionsapparatet stillet om. Det er erhvervslivet som skal levere løsningerne, og det kræver investeringer. Men hvem vil investere, hvis politikerne pludseligt siger B.

Dermed ikke sagt, at energiafgrøder er en god eller dårlig ide.

Allerbedst var det, om der blev lavet nogle teknologineutrale CO2 afgifter, så politikerne ikke skal gøre sig kloge på, hvilke teknologier vi skal satse på.

2
20. januar 2021 kl. 10:48

Fortrængningskravet lyder da som en noget bedre ide end blot at gå ned ad den gamle vej? Har aldrig været en stor fan af at lave mad til brændstof og/eller opdyrke land til det. Miljøet bliver lidt for tit taber i klimadebatten!

Fuldstændig enig. Men - ikke for at politisere - Venstre har aldrig forstået hvad alt det der med miljø og grøn omstilling går ud på, hvilket dette blot er endnu et eksempel på. Så det kan ikke overraske at de er mere bekymret for en industri, som jo i realiteten ingen fremtid har - i hvert tilfælde ikke i forhold til transport, da målet her jo er helt at komme væk fra forbrændingsmotorer, end de er for miljø og klima - selv om det er miljø og klima det angiveligt skulle forestille at handle om.

1
20. januar 2021 kl. 09:04

Fortrængningskravet lyder da som en noget bedre ide end blot at gå ned ad den gamle vej? Har aldrig været en stor fan af at lave mad til brændstof og/eller opdyrke land til det. Miljøet bliver lidt for tit taber i klimadebatten! Der er jo meget erfaring der siger at ting tager tid - men også at ting tager den tid der er til rådighed....