Dybe huller rundt om Bispebjerg Hospital skal give kulde og varme
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dybe huller rundt om Bispebjerg Hospital skal give kulde og varme

Et såkaldt ATES-anlæg skal levere kulde og varme til Ny Psykiatri Bispebjerg, som lige nu er under opførelse i København.

Færdigt og fuldt funktionsklart vil anlægget, i grove træk, hente koldt grundvand op fra jorden til nedkøling af hospitalet om sommeren. Efter opvarmning i hospitalet sendes vandet ned i jorden igen, hvor varmen lagres, før det til vinter igen hentes op og nu opvarmer hospitalet.

Alt i alt er det energioptimering nok til at dække hele det nye hospitals kølebehov og næsten halvdelen af varmebehovet. Resten af fjernvarmen suppleres af Hofor. Metoden er miljøvenlig og vil på kort tid være en god investering i både varme og kulde, hvis man spørger projektets ledelse.

»Det er dyrere at etablere et ATES-anlæg end konventionelle løsninger. Til gengæld er driftsomkostningerne så meget lavere, at merudgiften er tilbagebetalt i løbet af mindre end ti år,« fortæller projektleder Hans Møller fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg, der står i spidsen for det omfattende grundvandsprojekt. Bevillingen på 100 millioner kroner er en del af Region Hovedstadens Energiplan 2025. Opgaven med at etablere og drive anlægget de første 20 år bliver udbudt netop nu.

[>>media:101135 | ATES-anlægget fungerer ved, at man henter koldt grundvand op og bruger det til nedkøling. Når vandet er opvarmet, leder man det igen ned i jorden, hvor varmen kan lagres. Om vinteren kan det varme vand siden hentes op og bruges til at opvarme med. (Principskitse: Geo)

Seks milliarder liter grundvand under Bispebjerg

Til anlægget skal der i alt bores 12 huller på 100 meters dybde rundt omkring Bispebjerg Hospitals store område. Hvert hul skal kunne levere 50.000 liter vand i timen.

»Der er ca. seks mia. liter grundvand under Bispebjerg, så selvom vi suger meget vand op, er det dråber i havet. Vi taler om virkeligt store mængder vand. Og det er vigtigt at understrege, at vi selvfølgelig overholder en masse krav, så vi ikke påvirker miljøet eller grundvandet,« forklarer Hans Møller, der understreger, at alt vand bliver pumpet ned i jorden igen.

Der er i forvejen blevet udført to prøveboringer for at sikre forholdene i undergrunden, og at vandet løber som det skal.

Til august næste år vil der blive skrevet kontrakt med en vinder af udbud og etablering på en tyve års drift af ATES-anlægget. Etableringen varer omtrent et år, så anlægget gerne skulle stå klar til at forsyne den nye laboratorie- og logistikbygning med varme og kulde fra efteråret 2017.

I forbindelse med jordudgravningerne bliver der samtidig etableret et helt nyt nødstrømsanlæg til hele hospitalet. Driften af nødstrømsanlægget bliver del af samme udbud som ATES-anlægget.

Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg opføres frem til 2025. Projektet er en del af Region Hovedstadens investering på 15 mia. kroner i syv nye hospitalsbyggerier.

Når man etablerer sådan et hospitalsanlæg, bliver det så tænkt ind i det overordnede behov for at støtte mod variationer i levering af VVE på elnettet eller står det bare og laver stort set ingenting i 30 år?

  • 2
  • 0

Metoden er miljøvenlig og vil på kort tid være en god investering i både varme og kulde, hvis man spørger projektets ledelse.

Der er vel ikke noget der er mere "miljøvenligt" end den energi der medgår til produktionen - heller ikke et ATÈS anlæg ?
Regionsrådet har besluttet 2 måske modstridende punkter.
Først mht. konvertering af opvarmning fra damp til fjernvarme
https://www.regionh.dk/politik/nye-moeder/...
Og så alligevel et ATÈS anlæg til en del af varmeforsyningen.
https://www.regionh.dk/politik/nye-moeder/...

Hvor er det sammenhængende projektforslag for den samlede Varme- og køleforsyning ?

  • 5
  • 0

Jeg er bekendt med køle- og varmeløsninger på det ny hospital i Århus ( ved Skejby )
Her var ATES højt prioriteret fra start.
En række analyser af den samlede løsning gjorde det mere og mere klart at ATES ikke var optimalt.
Løsningen bliver et absorptionsvarmepumper skal levere grundlast. Inkl genvinding af varme. Og at spidslast leveres af eldrevne varmepumper.
Lagring udføres i form af 1.500 m3 varmelager.

Nøglen er at der er et varmebehov om sommeren som stort set kan udnytte al energien fra køling.
Behovet for sæsonlagring er ganske enkelt ikke tilstede.
Oveni dette vil COP for de eldrevne varmepumper gennemgående være højere uden ATES end med ATES.

Drift med absorptionsvarmepumpen giver faktisk en negativ omkostning til køl.

  • 7
  • 0