Dvd-teknologi kan give dig 128 gigabyte i dit kamera

Det amerikanske selskab Numonyx, der udspringer af Intel, har udviklet en prototype på en hukommelseschip, der fungerer som en miniatureudgave af en genskrivelig dvd.

Problemet med dagens flash-hukommelse er, at den snart møder sin nedre grænse for, hvor tæt kredsløbene kan placeres. I dag benytter producenterne 55-nm-teknologi til de mest avancerede chip, men om et par generationer kommer de helt ned på 20 nm, hvilket indtil videre er grænsen for traditionel teknologi.

Derfor forskes der i, hvilke materialer, der kan anvendes på længere sigt, og her kommer dvd'en ind i billedet.

En dvd fungerer ved, at en laser opvarmer et lille punkt på skiven, der skifter tilstand fra amorf til krystallinsk struktur, mens en ny opvarmning får skiftet til at gå den anden vej. Det officielle navn for teknologien er Phase Change Memory.

Numonyx' eksperimentelle chip benytter samme materiale som dvd'en, men ingen laser til at skifte tilstand. I stedet er der udlagt et gitter af små modstande, der kan varme det krystallinske og amorfe materiale op, til det skifter tilstand. Hermed håber firmaet at kunne fremstille flash-lignende chip, men med meget højere kapacitet.

Der er endnu et stykke vej at gå, for indtil videre er den fungerende chip på beskedne 16 megabyte. Men firmaet håber at komme ned i procesteknologi på fem nm, og så kan der ligge 1000 gange så mange data, 16 GB, på en enkelt chip. Dermed kan SD RAM-kort, der blandt andet benyttes til kameraer, med otte chips op på 128 GB.

Lige så vigtigt er det ifølge firmaet, at der ikke er nogen problemer med at overskrive data igen og igen. Det kan holde til en million overskrivningerne, og så kan hver enkelt bit skrives separat. På almindelige flash skal data skrives på klumper af chippen på én gang, og det nedsætter hastigheden.

Dokumentation

Numonyx' Phase Change Memory