Dvd-producent har et problem

En uautoriseret gratis opdatering omdanner gamle dvd-brændere til den nyeste standard med dobbelt lagerkapacitet på 8.5 GB. Taiwans største producent af dvd-drev afviser i første omgang, at det overhovedet kan lade sig gøre.

Det lille program downloadet frit fra internettet kan på få minutter forvandle en ældre dvd-brænder af mærket Liteon til en ydelse på linie med firmaets nyeste modeltype. Dermed kan brugeren eksempelvis kopiere en dvd-film i fuld kvalitet til en dobbeltlags-dvd med en kapacitet på 8,5 GB. Programmet rummer en uautoriseret udgave af dvd-drevets firmware. Firmware er den styresoftware, som får dvd-brændere til at virke.

Den umiddelbare konsekvens er, at brugere nu uden omkostninger kan downloade ny gratis funktionalitet i stedet for at investere mange hundrede kroner i aktuel hardware. I det lys forekommer den store taiwanske producent Liteons lancering i år af en ny generation hardware, der kan håndtere 8.5 GB dvd-skiver, umiddelbart uforståelig.

Kinesisk salgstaktik

En uautoriseret gratis opdatering omdanner gamle dvd-brændere til den nyeste standard med dobbelt lagerkapacitet på 8.5 GB. Taiwans største producent af dvd-drev afviser i første omgang, at det overhovedet kan lade sig gøre.

Hos Liteons hovedkvarter på Taiwan afviser marketingchef Apollo Chang i første omgang, at der skulle være en mulighed for at opdatere gamle drev til brænding med dobbelt kapacitet.

»Det er helt forkert. Drevet har et helt anderledes design. Man kan ikke få vores gamle dvd-brændere til at håndtere dobbeltlags dvd'er. I øjeblikket er det kun vores nye model 832S der understøtter dobbeltlag. 851S var den første generation og kan ikke opgraderes« siger han.

Oplysningerne om, at Ingeniøren med held formåede at opgradere det gamle dvd-drev, møder Apollo Chang med forbavselse.

»Det er første gang, jeg hører om den slags. Måske kan du få problemer med brænderen på et senere tidspunkt. Du risikerer, at laseroptikken brænder af, men måske holder dit held ved,« klukker Apollo Chang.

Han har dog ikke hørt om defekte drev, der bliver returneret til fabrikanten på grund af uautoriserede opdateringer af firmwaren. Samtidig afviser han, at Liteon nogensinde selv vil tilbyde lignende opdateringer.

»Det er bestemt ikke vores politik. Det ville have en dår- lig indvirkning på salgsprisen for vores nyere model. Vores salgspriser ville falde. Gamle drev har en lavere salgspris og nye drev bør have en højere salgspris. Derfor prøver vi altid på at forhindre den slags situationer, når vi introducerer nye generationer hardware på markedet,« siger han.
Liteon afsætter både sine produkter under eget navn til forbrugerne samt fungerer som underleverandør af sine dvd-brændere til en række andre producenter. u