DVD-krigen: Vi har en vinder

Det er japanske Sony, der står bag det ene af to nye DVD-formater, der kan rumme langt flere data og dermed langt tydeligere billeder end den nuværende DVD.

Behovet for et nyere format end DVD'en har meldt sig langt tidligere end forventet, idet køberne af de nyeste modeller af de helt store fladskærme har klaget over, at DVD'en ganske enkelt ikke har kunnet levere en ordentlig billedkvalitet.

Til oktober kommer de første Blu-ray-afspillere (ikke -optagere) fra Samsung, Panasonic og Philips til Danmark.

Små 10.000 kroner skal der investeres i DVDens afløser, som dog stadig kan vise almindelige DVD-film og afspille billed-CDer.

»Det bliver nok kun entusiasterne, der i begyndelsen køber Blu-ray,« medgiver Robert Widerström, produktmarketingchef for Samsung i Norden til Berlingske Tidende. Panasonic venter kun at sælge omkring 10.000 Blu-ray-afspillere over de næste 12 måneder.
»Det er en blød start. Vi er meget usikre på interessen her og nu,« siger Michael Dahl, branchechef for Panasonic Danmark.

Standard på Playstation

Snart vil både PCer og navigationssystemer til bilerne få Blu-ray-drev.

Det helt store trumfkort ventes dog at blive Sonys nye Playstation 3 med Blu-ray-drev, som trods forsinkelser ventes klar til julehandelen.

Premieredatoen er 17. november, og Sony satser på inden nytår at have solgt fire millioner eksemplarer verden over.

Prisen bliver den halve af de »rigtige« Blue-ray-afspillere, nemlig 5.500 kroner, og så får man både afspiller og normal spillemaskine med i købet.

En sådan masseudbredelse vil give baghjul til konkurrenten Toshibas HD-DVD-format, som også Microsofts spillemaskine Xbox 360 bruger.

Vigtigst af alt er dog filmselskabernes støtte til at udgive film i studiekvalitet på de nye DVD-skiver.

Blandt de otte største filmselskaber har kun Universal valgt Toshibas HD-DVD-format. Twentieth Century Fox er 14. november klar med de første otte Blu-ray-titler - heriblandt »Ice Age« - til 170 kroner stykket.

Toshibas HD-DVD bliver billigere end Blu-ray. De første HD-DVD-afspillere har en tid kunnet købes i USA til halv pris af, hvad Blue-ray-afspillerne vil koste. Europæisk premiere på HD-DVD er op til jul. Afspilleren vil koste 599 euro.

Med mindelser fra videokampen mellem VHS og Betamax vil der dog også komme multidrev, som kan klare begge de nye skiver, som har samme størrelse som en almindelig DVD.

Det er indholdet, der gør forskellen.