Dværgplaneten Ceres har vandis i kratere og under overfladen

Indholdet af hydrogen på de to største asteroider Vesta og Ceres, som viser, at der ved Ceres især findes vand ved polerne. Illustration: T.H. Prettyman og N. Yamashita, Planetary Science Institute

To forskergrupper anført af henholdsvis Thomas Prettyman fra Planetary Science Institute i Arizona, USA og Thomas Platz fra Max Planck Institute for Solar System Research, Göttingen i Tyskland rapporterer i Science og Nature Astronomy om opdagelsen af vandis under overfladen og i dybe kratere på dværgplaneten Ceres i asteroidebæltet.

Platz og Co. har fundet 634 kratere på Ceres, der er så dybe, at de konstant ligger i mørke. I 10 af disse har se det hvide pletter, som spektroskopiske undersøgelser viser er vandis.

Det styrker formodningen om, at områder i konstant skygge på himmellegemer uden en atmosfære kan være dækket af vandis, skriver de Nature Astronomy.

Prettymans gruppe har fundet, at dværgplanetens indre indholder store mængder vandis, som udgør ca. en fjerdedel af massen. Det findes allerede en meter under overfladen

Isen er dog ujævnt fordelt, så der er mere på den nordlige halvkugle end den sydlige.

Forskerne mener, at is og klippemateriale er blevet delvist adskilt i Ceres ved en fraktionering. Det er den bedste måde til at forklare forskelle i materialesammensætningen af overflade og det indre herunder manglen af jern nær overfladen.

Nature har produceret denne video, der fortæller mere om opdagelsen, og den betydning det kan få:

Emner : Asteroider