Industri 4.0 er ikke længere et nørdet begreb blandt ingeniører og industrifolk. I dag har politkere taget det til sig, og for at sætte det endnu højere op på dagsordnen gennemfører IDA i dag en stor konference, med fokus på praksis indenfor området.
En af grundpillerne i Industri 4.0 handler om digitalisering af fabrikken. Det betyder blandt andet, at data skal være tilgængelige for alle afdelinger og ikke, som det ofte er tilfældet i dag, befinde sig i de afdelinger, hvor de bliver genereret.
I mange andre sammenhænge har vi vænnet os til at sendes vores data til en sky. Vi gør det med billederne på mobiltelefonen og med de dokumenter vi deler, både privat og på arbejde.
Læs også: Lær Industri 4.0 eller dø
Men på fabriksgulvet er det, hverken hurtigt eller sikkert nok. Det forklarede Poul Pop, der netop er blevet ansat som professor i “Cyber-Physical Systems” på DTU Compute:
»På fabriksgulvet er der store krav til at kunne udføre operationer i realtid, og derfor kan vi selvfølgelig ikke flytte hele fabrikkens data op i skyen. Men hvis vi trækker skyen tæt på jorden, så bliver det til en tåge,« forklarede han.
Virker det tåget? I praksis betyder det, at hvor informationer på et fabriksgulvet traditionelt har bevæget sig fra vertikalt gennem forskellige bussystemer, så bliver nu muligt med et netværk baseret på dedikerede tåge-noder, at koble forskellige enheder sammen i det digitalt miljø:
»På den måde kan vi designe en infrastruktur, hvor for eksempel ERP- og MES-systemer er koblet sammen i den samme infrastruktur som PLC’er og anden automation,«
Med andre ord er det nu muligt at koble informationteknologi, hvor vi gerne vil hente bigdata ud og udføre analyser sammen med automationsteknologi, hvor vi skal styre maskinerne ude på fabriksgulvet.
Den ide blev skabt i 2010 i Silicon Valley, og i dag er de første konkrete produkter ved at komme på markedet. Det viste robotproducenten Kuka blandet andet på foråret Hannovermesse, hvor de præsenterede et fog-baseret system.
Interessenter i fog-teknologi er samlet i organisationen Openfog og under IEEE arbejders der lige nu med at udvikle standarder, så de kendte fabriksbussystemer kan kobles sammen i de nye tåge-noder. Blandt initiativtagerne til Openfog kan man finde ARM, Cisco, Dell, Intel, Microsoft og Princeton University Edge Computing Laboratory
Læs mere om IDA-konferencen her.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard