'Du kan ikke købe en telefon, bil eller computer, hvor der ikke indgår PFAS'

Plus27. december 2022 kl. 06:0012
'Du kan ikke købe en telefon, bil eller computer, hvor der ikke indgår PFAS'
Illustration: Ukendt.
PFAS er et mirakelmiddel, som anvendes vidt og bredt i industrien. Et samlet forbud er på vej, men hvad vil det betyde at fjerne de mere end 12.000 stoffer fra produktionen? Ingeniøren har talt med industrien om stofferne, som i den grad bliver svære at undvære.
Artiklen er ældre end 30 dage

Industrien og miljøeksperter står overfor hinanden i forhold til et udspil fra EU om et forbud mod samtlige PFAS-stoffer. Hvor miljømedicinere og miljøkemikere argumenterer for, at et forbud er nødvendigt af hensyn til menneskers sundhed, mener industrien, at stofferne ikke kan erstattes og er med til at sikre vores velfærd.

I dag er kun fire PFAS’er – nemlig PFOS, PFOA, PFNA og PFHxS – forbudte, mens 22 andre i et eller andet omfang er regulerede.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
5. januar kl. 00:55

Omvendt bevisbyrde: Det er helt uforståeligt, at industrien kan introducere nye stoffer, som så først bagefter af miljømyndighederne kan forbydes, hvis de efter langvarige, og besværlige undersøgelser skulle vise sig at være toksiske i et eller andet omfang.

Hvorfor i alverden er det ikke omvendt: at man først må benytte nye stoffer, hvis de påvises at være ufarlige, bedømt ud fra nogle af myndighederne opstillede minimumskriterier, i øvrigt med en tilbagetræknsingsklausul, såfremt det skulle vise sig, at de godkendte stoffer og/eller deres nedbrydningsprodukter alligevel ikke var så uproblematiske som industrien ellers var nået frem til.

En sammenligning med de dokumentationskrav der stilles overfor nye stoffer til medicinsk brug ligger lige for. Vi må vist være glade for, at ny medicin ikke kan tages i brug lige så let og ukritisk som fx PFAS stofferne åbenbart bliver.

I øvrigt: industrien er jo hurtige til at finde alternativer, når sundheds- og miljømyndighederne ellers får sig taget sammen til at stille krav. Bly i benzin er et godt eksempel på det. Skal man endelig distingvere mellem forskellige anvendelser af PFAS stoffer, må det være et minimumskrav, at de bør forbydes, hvor de 1) ikke er nødvendige, 2) lader sig erstatte af mindre toxiske alternativer, 3) er i direkte kontakt med mennesker og fødevarer, 4) ikke kan udgøre et problem for miljøet i øvrigt.

11
30. december 2022 kl. 21:11

Kan man købe nogen forbrugsgoder det ikke indeholder slige stoffer?

Generelt ved vi ikke hvad hovedparten af moderne produkter indeholder fordi de er beskyttet af fabrikations hemmeligheder patenter m.m. Forbrugerbeskyttelse og varedeklaration skader omsætningen og ødelægger den gode stemning:( Forbrugerrådet sælger test der viser hvilket legetøj der indeholder giftige emner eller kort, de tjener penge på at andre sælger helbredsskadende produkter.

10
30. december 2022 kl. 19:14

hvor der ikke indgår PFAS'

Kan man købe nogen forbrugsgoder det ikke indeholder slige stoffer?

7
29. december 2022 kl. 14:57

Naturligvis er verden ikke ideel.

Men der er faktisk flere i industrien som er tilpas ansvarsbeviste til at starte den næste bølge af forbedringer inden for deres eget område.

Det hjælper naturligvis også hos de mindre ansvarsbeviste når et forbud er på trapperne hvis de ikke foretager sig noget overhovedet.

5
27. december 2022 kl. 17:42

Tidligere var der fluor forbindelser i kølemidler til mange forskellige køleanlæg. De er idag reduceret kraftigt og erstattet med andre typer uden fluor.

Tidligere var der bly forbindelser i ledninger og kabler. Det er også fjernet og erstattet af andet.

Industrien skal nok igennem en lignende proces hvor de finder forskellige materialer eller nye processer.

Dette kan godt tage tid men hvis hver industri udpeger de steder hvor man KAN sætte ind først, så kan en virksomhed få en konkurrence fordel på længere sigt, fordi de netop VED hvordan et forbud skal løses.

Så lad industrien komme med bud på hvordan de vil løse situationen - lovgivning derefter.

4
27. december 2022 kl. 15:54

Den kemiske industri har givet os en perlerække af "vidunderstoffer" som vi bare ikke kan leve uden!

  • DDT

  • Asbest (byggematerialer)

  • Bly som tilsætning i benzin (for at undgå motor bankning)

  • CFC-gas

  • Glyphosat (Roundup Ukrudtsmiddel) som nu findes i grundvandet

  • PCB (Polyklorerede bifenyler) (byggematerialer).

  • plus alle dem som jeg har glemt

Og nu det sidste skud på stammen af stoffer som vi ikke kan lave uden. - PFAS.

Hvordan kan det være, at der skal "lig" på bordet før et stof bliver forbudt? Hvorfor skal virksomhederne ikke bevise, at stoffet er ufarligt og en fællels EU myndighed skal efterprøve virksomhedens resultater før stoffet må sælges, og hvis der bare der det minste problem, så skal et forbud træde i kraft med det samme.

Hvorfor skal det altid være penge som er det vigtigste, og ikke mennesker og natur?

3
27. december 2022 kl. 14:57

Tak - som forventet :-)

2
27. december 2022 kl. 11:42

Misforståelse

Der står i artiklen "I dag er kun fire PFAS’er – nemlig PFOS, PFOA, PFNA og PFHxS – forbudte". Det er en misforståelse - forbud mod PFOS og PFOA gælder også alle de stoffer, der kan nedbrydes til disse to stoffer, hvilket er flere hundrede (grupperegulering). PFNA og alle de stoffer, der kan nedbrydes til PFNA bliver først forbudt under REACH i feb 2023, mens datoen for forbud mod PFHxS og alle de stoffer, der kan nedbrydes til PFHxS afventer EU Kommissionen

1
27. december 2022 kl. 10:28

Hvert år finder der en række drukneulykker sted og endnu flere vandskader, så lad os forbyde vand - eller omgås det med fornuft og opmærksom respekt.