Er du den fødte leder? Et spørgsmål giver dig svaret

Illustration: Tegning: Lars Refn

Hvorfor nogen overhovedet skulle ønske at lade sig lede af dig, viste sig at være et tilsyneladende simpelt spørgsmål, der åbnede for en kompleks undersøgelse af det autentiske lederskabs DNA og dets fire karakteristika.

Nye jobtilbud hver uge. Tjek Jobfinder.

Siden den prisbelønnede bog, som Gareth Jones skrev sammen med Robert Goffee, udkom i 2006, har den fået i tusindvis af læsere og ledere til at reflektere over, hvorfor nogle ledere kan inspirere medarbejdere til at præstere det ypperste, mens andre ikke har held med det.

Gareth Jones, der er professor ved IE Business School i Madrid og tilknyttet London Business School, har siden rejst kloden rundt med bogens budskaber, og 7. december er han blandt hovedtalerne ved konferencen Ledelse der styrker 2017, som afholdes af IDA i København.

Forud for besøget spurgte vi ham, om enhver leder stadig bør stille sig selv spørgsmålet: Hvorfor skulle nogen lade sig lede af mig?

»Ja. En vigtig pointe er, at lederskab er afgørende forskelligt fra hierarki. Man kan blive forfremmet til leder, men det er medarbejdere og andre omkring dig, der gør dig til leder. Så du gør klogt i at vide, hvad de tænker, og hvordan de føler. Derfor skal du jævnligt stille dig selv dette temmelig svære spørgsmål.

Stor efterspørgsel på it-udviklere. Se dine muligheder.

Hvad har ændret sig, siden bogen udkom i 2006?

»Vigtigheden er kun vokset siden. Helt generelt er hierarkierne fladet ud, og magt baseret på hierarki er i tiltagende grad ineffektivt. Vi ser nye generationer af begavede unge mennesker, som alle organisationer bejler til, og de er altså ikke imponerede af prangende titler. De vil motiveres af et ægte menneske.«

Og hvis lederen ikke kan imødekomme deres behov?

»Helt enkelt: Godt lederskab løfter indsatsen, det er der rigelig dokumentation for. Hvis lederen ikke er i stand til at skabe en forbindelse med sine medarbejdere, vil motivationen dale, de dygtigste vil forsvinde, og innovationen vil stagnere.«

Den autentiske personlighed

Set med Gareth Jones’ øjne er det helt centralt i et vellykket lederskab, at ledere besidder og er i stand til at udtrykke en autentisk personlighed. De kan vise følelser, holde afstand, når det er påkrævet, og i det hele taget reagere på skiftende situationer.

Hvorfor er det så afgørende, hvis man skaber resultater?

Design- og udviklingsingeniører er fortsat i høj kurs. Find dit drømmejob.

»Lad mig begynde i den dystre ende. I Vesten har vi siden finans­krisen i 2008 og fremkomsten af populisme over en bred kam set tilliden synke mod alle tiders lavpunkt. Graden af engagement på arbejdspladserne er deprimerende lavt, selv om der er hæderlige undtagelser, særligt i Skandinavien. Folk ønsker, at deres ledere skal være ægte mennesker, som de kan have tillid til. Ægte mennesker har svagheder, de bløder, de græder, man kan identificere sig med dem. Hvis ikke, vil man ikke følge dem.«

Kan enhver leder lære at blive en autentisk leder?

»Organisationer, der tager lederudvikling seriøst, giver deres ledere tidlige og forskellige udfordringer og erfaringer, som de kan lære af. De skaber rum til at fejle og systemer, der understøtter og hjælper lederne til at investere sig selv personligt. Hvad den enkelte leder angår, er det første spørgsmål: Ønsker jeg at være leder? Det kan være udtryk for en betydelig selvindsigt at svare nej. Men hvis svaret er ja, skal man indse, at en række evner er påkrævet. Og de kan læres og opøves. Jeg har været så heldig i min karriere at arbejde tæt sammen med en række meget dygtige ledere, og en af de ting, der har imponeret mig mest, er, at de kontinuerligt arbejder med at forbedre deres evner,« siger Gareth Jones.