»Du er ikke bange for at sige til, hvis du har et problem«
Fleksibilitet, balance og cykler er noget af det bedste ved at arbejde og bo i Danmark, mens sproget og især vejret er det værste. Sådan lyder den samlede dom fra fem udenlandske ingeniører, som Ingeniøren har bedt om at fortælle, hvad der er det bedste og det værste ved at slå sig ned her.
Franske Kim-Adeline Miguel, der arbejder som software engineer hos Xtel i Aalborg, mener, at muligheden for at skabe ligevægt mellem arbejde og privatliv står øverst på plussiden:
Danskere kan altid - selv i de mest alvorlige situationer - være sjove og humoristiske
-- Sanaz Karim, iranske ingeniør, der har arbejdet 2 ½ år i Danmark.
»Det fleksible system er meget brugbart og giver frihed til, at man kan planlægge sin tid. Arbejdsvilkårene og balancen mellem arbejde og fritid er rigtig gode, og det sætter jeg stor pris på. Arbejde er ikke det eneste i livet,« siger Kim-Adeline Miguel, som slog sig ned i Aalborg efter et studieophold, hvor hun mødte sin danske ingeniørkæreste.
Keder du dig på jobbet? Find et nyt på Jobfinder.
Fleksibilitet og balance vejer også tungest for Yu Huo, senior specialist hos Lloyd’s Register Copenhagen. Hun kom til Danmark fra Kina i forbindelse med et udviklingsophold på DTU.
»Det betyder, at jeg har tid med min familie og kan tage mig af mit barn, selv om jeg er på fuldtid. Jeg føler mig ikke presset af ledelsen til at blive siddende længe på arbejde. Samtidig har jeg ferie nok til at kunne besøge min familie i Kina,« siger Yu Huo, som nu har været her i ti år.
Læs også: Sådan skal de dygtige ingeniører lokkes til landet
Hver dag cykler Ariadna Marin Camara fra sin bopæl på Frederiksberg til jobbet som R&D Process Specialist hos Blueprinter på Nørrebro. De ti minutter på cykel sætter den spanske kemiingeniør meget stor pris på. Den flade struktur er dog det allerbedste, mener hun:
»Det skaber tillid både personligt og jobmæssigt. Du er ikke bange for at sige til, hvis du har et problem. Jeg er også meget glad for den fleksible arbejdstid, hvor du kan planlægge selv, f.eks. hvis du har en tid hos lægen,« siger hun.
Foreløbig har hun boet i Danmark i tre år sammen med sin spanske kæreste, som kom herop, da han skulle læse på DTU. I dag arbejder de begge i København og har ingen aktuelle planer om at flytte tilbage.
Læs også: Karrieren får et skub, når kollegaen taler udenlandsk
Sanaz Karim er automationsingeniør hos Alfa Laval i København. Hun er iraner, men kom til Danmark for to et halvt år siden efter et studieophold i Sverige. For hende spiller balancen mellem arbejdsliv og privatliv ligeledes den største rolle, men også dansk humor trækker op:
»Folk arbejder hårdt, er meget engagerede og omhyggelige, men danskere kan altid - selv i de mest alvorlige situationer - være sjove og humoristiske. Det er også et meget gennemsigtigt og ærligt miljø. Folk vil ikke snyde og narre og reagerer, hvis de ser den slags. De er ikke ligeglade, men vil holde systemet rent,« siger hun.
Hjemme i Bulgarien kørte civilingeniør Nikolay Kotov i bil på arbejde. I dag tager han cyklen for at komme til sit job som vejingeniør i EKJ Rådgivende Ingeniørers vejafdeling – og den daglige cykeltur giver Danmark et stort plus. Generelt er han meget tilfreds med den måde, samfundet er skruet sammen på:
»Jeg kan rigtig godt lide den måde, samfundet er organiseret på, og mulighederne for at følge og nå dine mål. Arbejder du hårdt og klarer dig godt, er der gode muligheder for at nå dine karrieremål,« siger Nikolay Kotov, som ikke har planer om at rejse hjem, efter at han i 2013 blev tilbudt job heroppe efter en udstationering.
Læs også: Derfor forstår din udenlandske kollega dig ikke
Vejret og sproget er det værste ved at arbejde og bo i Danmark. Det er de fem ingeniører næsten rørende enige om.
På denne årstid kan det nemt bliver for gråt, trist og mørket, synes Ariadna Marin Camara, der er fra Barcelona:
»På dage, hvor det bare er gråt, kan jeg godt længes hjem,« siger hun.
Det kolde og regnvåde vintervejr trækker også ned for franske Kim-Adeline Miguel, men det værste er dog sproget, fordi vi danskere som regel taler dansk sammen i sociale sammenhænge:
»Heldigvis taler softwareingeniører godt engelsk, men det er svært at sludre på dansk. Derfor er det lettere at sætte sig sammen med de andre expats i kantinen – frem for at sidde sammen med de danske kolleger uden rigtig at kunne forstå, hvad de taler om,« siger Kim-Adeline Miguel.
Læs også: Vi tør ikke tale engelsk, når kollegaen lytter med
Sanaz Karim oplever, at danskere har lavere tolerance over for udlændinge, der taler vores sprog, end svenskere:
»Danskerne er meget lidt fleksible i forhold til at forstå, hvad udlændinge siger,« siger Sanaz Karim, som går til danskundervisning og allerede taler en smule dansk.
Læs også: Udenlandske ingeniører er vilde med vores arbejdsliv
Ifølge undersøgelsen The Expat Study 2014 er udenlandske ingeniører generelt begejstrede for at arbejde her i landet. Mere end otte ud af ti, 85 procent, erklærer sig således tilfredse med jobbet, mens næsten lige så mange, 78 procent, finder den danske arbejdspladskultur tiltalende.
