DTU's nye katalysator gør det lettere at omdanne CO2 til biobrændstof
Forskere fra DTU har fundet en ny metode til at omdanne CO2 til metanol. Resultatet er bragt i tidsskriftet Nature Chemistry og kan muligvis gøre det meget enklere at producere metanol, skriver videnskab.dk.
Gennembruddet i forskningen er opfindelsen af en ny type katalysator, der sætter gang i bindingen mellem CO2 og brint, hvilket danner metanolen. Katalysatoren består af gallium og nikkel, hvilket adskiller sig fra andre katalysatorer.
»I industrien har man i de sidste 60 år brugt katalysatorer, som baserer sig på kobber, zink og aluminium. De her katalysatorer er hele tiden blevet forbedret, men problemet er generelt, at processen er nødt til at køre ved meget højt tryk. Derfor ville vi gerne finde frem til en helt ny type katalysator, som kunne køre ved lavere tryk,« forklarer danske Ib Chorkendorff til videnskab.dk. Han er professor ved Institut for Fysik på DTU og er en af ophavsmændene til det internationale forskningsresultat.
Fordelen ved det lavere tryk er, at processen bruger mindre energi. Derfor bliver dannelsen af metanol billigere og nemmere.
Desuden udskiller den nye katalysator mindre kulilte under omdannelsesprocessen. I dag produceres metanol typisk i store industrianlæg, hvor naturgas og vand laves til en syntesegas bestående af CO2, kulilte og brint, hvilket under højt tryk laves til metanol netop ved hjælp af en katalysator.
»Et af de problemer, industrien har, er, at denne proces også producerer kulilte. Det er et produkt, man helst vil undgå for at få så meget metanol som muligt. Her har vores katalysator en fordel, fordi den giver færre biprodukter – altså mindre kulilte – end de konventionelle katalysatorer,« siger Ib Chorkendorff til videnskab.dk.
Metanolen kan blive et vigtigt redskab i bestræbelserne på at reducere CO2-udledningen, da træspritten både kan bruges til at lagre strøm fra vedvarende energikilder som vindmøller og solceller, ligesom det kan bruges som et alternativt drivmiddel.
Ib Chorkendorff understreger over for Videnskab.dk, at denne nye opfindelse af en katalysator til metanoldannelsen ikke vil revolutionere den udvikling, men kan blive en vigtig byggeklods.
