DTU's nanoforskere får sundhedspris for nye kontraststoffer til kræftpatienter

Region Hovedstaden uddeler i dag fem sundhedspriser. Den ene går til nanoforskere på Institut for Mikro- og Nanoteknologi på DTU. De fire andre går til forskergrupper på fire hospitaler.

Når DTU-forskerne er kommet med i vindergruppen til en sundhedspris, er det bl.a. fordi, de har lavet et nyt kontraststof baseret til nanopartikler, som kan bruges til scanning af kræftpatienter.

»Vi går i gang med hundeforsøg om en måned og regner med at kunne lave kliniske forsøg med mennesker i begyndelsen af 2012,« siger seniorforsker Thomas L. Andresen fra DTU Nanotech.

Han er glad for, at instituttet og ingeniører får del i sundhedsprisen, som lægerne normalt ville være selvskrevet til at modtage.

»Vi ser det som en anerkendelse for vores indsats, og at vi gør de rigtige ting,« siger han.

Han peger bl.a. på, at forskningen har et færdigt produkt for øje gennem hele forløbet, og DTU-forskerne hele tiden har tæt kontakt med de sundhedsfaglige miljøer, som skal udnytte forskningsresultaterne.

DTU-forskningsgruppen har tidligere udviklet et elektronisk plaster, der kan måle puls og iltmætning i blodet, der bl.a. kan bruges til fjernovervågning af patienter.

Pengene skal gå til konferencer

Der følger halvanden million kroner med hæderen. Thomas L. Andresen ligger vægt på, at det er frie midler, som han vil bruge til at holde konferencer og seminarer for at udbrede kendskabet til forskningen yderligere.

»Det er noget, som vi normalt ikke har penge til,« siger han.

Årets tildeling af fem priser følger over på Region Hovedstadens tildeling af ti priser til faglige miljøer sidste år.

Regionrådsformand Vibeke Storm Rasmussen glæder sig over nu at have '15 fyrtårne, der kan bruge Global Excellence som et kvalitetsstempel til at udbrede kendskabet til hovedstadens store potentiale og talenter internationalt'.