DTU’s iværksættere mødes i fredagsbaren

2. juni 2015 kl. 12:00
En række utraditionelle tiltag har gjort det lettere for de studerende at blive iværksættere og mødes på tværs af studieretninger.
Artiklen er ældre end 30 dage

I kælderen under bygningen med det opmærksomhedskrævende navn Skylab på DTU står der en lille trækasse, som på det seneste er blevet omdrejningspunktet for studerende med høje iværksætter-ambitioner. En gang om måneden bliver kælderen fyldt med studerende fra forskellige dele af DTU og andre universiteter som KU og CBS til en lidt utraditionel fredagsbar.

Der er nemlig ved at ske en forandring på DTU: På blot et år er antallet af nye startups fra de studerende og ansatte på universitetet steget fra 19 til 51. Og når DTU’s rektor hvert år under rusturen spørger de nye studerende, hvor mange der overvejer at starte deres egen virksomhed, er der flere og flere af dem, der rækker hænderne i vejret. Udviklingen er blandt andet båret frem af en række nye initiativer på universitetet, heriblandt den mystiske kasse.

Vil du videre i din karriere? Se nye muligheder på Jobfinder.

Fredagsbaren på DTU’s iværksætterfællesskab Skylab er omdøbt til ‘pitchbaren’. Her kan studerende stille sig op på kassen og pitche iværksætterideer til hinanden og finde en samarbejdspartner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

‘Pitchbar’ står der på kassen, og det er navnet på en af opfindelserne på universitetet, der skal bringe de iværksætter-aspirerende studerende sammen.

En efter en tager de forskellige studerende til fredagsbaren mod til sig og ringer på klokken, der står ved siden af ‘pitchkassen’. Denne gestus udløser ikke en gratis omgang i baren, som det ellers er traditionen, men bebuder i stedet, at den studerende har en idé, som han eller hun gerne vil pitche til forsamlingen. Herefter har vedkommende to minutter til at stille sig op på kassen og forelægge sin idé.

Det har blandt andet DTU-studerende Mads Ring benyttet sig af til at pitche sit speciale-projekt Idea Hackpack. Projektet gik ud på at lave et system til at validere startup-ideer, så studerende kan blive klogere på, om der reelt er et behov for deres opfindelser, inden de smider deres tid og opsparing efter dem.

»Jeg pitchede mit projekt, fordi jeg havde brug for feedback og potentielle brugere til at validere projektet,« siger Mads Ring, der læser en kandidatgrad i Innovation og Design på DTU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: 500.000 kroner på vej til Danmarks mest lovende iværksætter

Ideen vandt genklang hos DTU-studerende Jógvan Kjølbro, der selv stod og havde brug for input til sin iværksætteridé Flowguard, som er et computerstyret monitoreringssystem til stinkskabe i laboratorier.

»Vi havde lavet vores case og forretningsplan og ville gerne udforske mulighederne for opfindelsen,« siger Jógvan Kjølbro.

Uformelt møde over en øl

Skylab er DTU’s største iværksætterfællesskab, hvor de studerende i to år har kunnet mødes på tværs af studieretninger og universiteter for at arbejde på deres opfindelser.

»Før var initiativerne spredt ud over universitetet, og det var en udfordring for de studerende at møde hinanden, fordi det er en stor campus. Nu kan de mødes i Skylab på tværs af alle discipliner,« siger iværksætterdirektør på DTU Marianne Thellersen.

Pitchbaren er her et eksempel på, hvordan universitetet forsøger at bringe de studerende sammen på en mere uformel måde.

»Vi ville gerne lave nogle uprætentiøse sociale begivenheder, og da de studerende godt kan lide øl, så byggede vi pitchbaren,« siger projektleder i Skylab Pål Fernvall.

Læs også: Er du egnet til at blive selvstændig?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skylab består af et stort åbent lokale, hvor de studerende iværksættere kan arbejde sammen med deres ideer ved forskellige borde. Der er projektrum med videokameraer, hvor de studerende kan afprøve deres opfindelser på nogle testpersoner ved at filme, hvordan de reagerer på et produkt. Samtidig er der flere rum med 3D-printere og -scannere samt en række værktøjer til at bygge prototyper i forskellige materialer, heriblandt til metal-svejsning og forarbejdning af træ.

Det var blandt andet i disse omgivelser, at den danske crowdfunding-succes Airtame startede. Opfindelsen er et trådløst HDMI- stik til fjernsyn og projektorer, der i starten af 2014 satte europæisk crowdfunding-rekord på IndieGoGo ved at have indsamlet omkring 10 mio. kroner.

Det er både de studerende og de ansatte på DTU, der er blevet mere aktive iværksættere på det seneste. Således er 30 af 51 nye startups på DTU sidste år startet af ansatte, mens de studerende stod for 21 af dem.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger