DTU vil løse gåden om danske mænds dårlige sæd

12. marts 2007 kl. 08:00
I et utraditionelt samarbejde med Rigshospitalet søger DTU at finde forklaringen på, hvorfor danske mænd har elendig sædkvalitet og verdensrekord i testikelkræft.
Artiklen er ældre end 30 dage

Stadig flere danske mænd har problemer med fertiliteten, og forskere fra Danmarks Tekniske Universitet skal nu hjælpe Rigshospitalet med at finde gener og miljømæssige årsager, der er skyld i den dårlige sædkvalitet og testikelkræft.
»Håbet er, at vi finder årsagerne til sygdommene, for så kan vi muligvis forebygge dem. Hvis vi finder ud af, hvilke ­gener der er forbundet med sygdommene, så kan vi teste patienterne for dem,« siger Anders Juul, professor på Klinik for Vækst og Reproduk­tion på Rigshospitalet.

Hver femte værnepligtige danske mand har i dag så ­dårlig sædkvalitet, at han vil få ekstremt svært ved at gøre en kvinde gravid.
Seks-syv procent af de danske børn kommer til verden efter fertilitetsbehandling, og siden 1960'erne er tilfældene af testikelcancer tredoblet herhjemme. Danmark har verdensrekord i forekomsten af testikelcancer.

Mangler redskaber

Rigshospitalet ligger inde med store mængder data om patienter med nedsat sædkvalitet eller testikelkræft, i form af blod- urin-, sæd- og vævsprøver, samt DNA-undersøgelser af blodet fra både patienter og raske personer, men de mangler redskaberne til at analysere dem, og det kan DTU-forskerne.

»Den her patientgruppe er nok verdens mest velkarakteriserede patientgruppe. Men vi har ikke været gode nok til at udnytte den viden, vi har. Nu gælder det så om at få mening ud af dataene, og det er her bioinformatikerne kommer på banen,« siger Anders Juul.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det utraditionelle samarbejde skyldes, at DTU's bio­informatikere ikke bare vil bygge deres analyser på materiale om gener og proteiner, men også vil inddrage tekst om patienternes symptomer og levevaner, f.eks. om rygning og kost.

»Det er ret grænseoverskridende for mange biologer. For hvordan kan man hive informationer ud af lægejournaler og videnskabelige artikler, som er skrevet i fri tekst?«, siger professor Søren Brunak leder af Center for Biologisk Sekvensanalyse på DTU.

Han skal lede det nydannede Center for Sygdoms systembiologi, hvor forskningen skal foregå. Centeret har netop har fået en bevilling på 25 mio. kr. fra Villum Kann Rasmussen-fonden.

Arv og miljø

Forskningssamarbejdet­ vil fokusere på lidelser knyttet til de mandlige kønsorganer. Samlet betegnes de testikulær dysgenese syndrom (TDS) og dækker over dårlig sædkvalitet, testikelkræft og misdannede kønsorganer, dvs. ikkenedsunkne testikler eller et urinrør, der udmunder det forkerte sted. Forekomsten af alle tre lidelser er stigende. Forskerne mener, at lidelserne skyldes en blanding af udefra kommende påvirkninger og genetiske faktorer. Forekomsten er højere hos mænd, der er i familie med hinanden, derfor må lidelserne være genetisk bestemte. Men de skyldes også udefra kommende påvirkninger. Det ved forskerne, fordi mænd, der er født under 2. verdenskrig, har en lavere forekomst af disse lidelser.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger