DTU vil fjerne hyl i høreapparater

Næsten alle har oplevet akustisk feedback, den høje hyletone, der opstår, når en mikrofon opfanger sit eget signal fra en højttaler. Typisk opstår akustisk feedback, når der skrues op for volumen, fordi mikrofonen derved får nemmere ved at opfange det forstærkede signal.

Særlig slemt er det, når feedback opstår i et høreapparat, da brugeren jo ikke hurtigt kan flytte sig fra hyletonen eller holde sig for ørerne.

Men det vil forskere ved Centre for Acoustic-Mechanical Micro Systems på DTU nu gøre noget ved.

På forskningscentret, der blev åbnet i 2014, arbejder adjunkt Junghwan Kook på en løsning, som vil tillade personer med høreapparat at skrue op for volumen uden at skulle bekymre sig om at blive udsat for en skrigende hyletone

Ny teknologisk platform

Junghwan Kook undersøger, om båndgab-materialer kan fjerne nogle af de begrænsninger, der ligger i fremstilling af høreapparater i dag, og danne en ny teknologisk platform for mekaniske akustiske systemer.

Båndgab-materialer er en type kompositmateriale, der er sammensat af mindst to elementer. I modsætning til andre kompositmaterialer er båndgab-materialer opbygget med definerede mellemrum og kan derfor potentielt undertrykke støj og vibrationer i bestemte frekvensområder.

Ved at anvende topologioptimering, hvilket er en metode til at beregne de optimale mekaniske egenskaber af en struktur bygget af mindst muligt materiale, mener Junghwan Kook at kunne optimere de mekaniske egenskaber og derved forbedre høreapparater.

»Båndgab-materialet virker i simuleringer, men er fortsat for stort,« fortæller han, men forventer at have en prototype klar i løbet af en til to måneder.

Optimering af materialer er vejen

Opgaven er ifølge Junghwan Kook at benytte topologioptimering til at finde den rette kombination af båndgab-materialer. Herefter er udfordringen at tilpasse processen med opbygning af materialerne til mindre dimensioner og i forhold til de hørbare frekvenser, der anvendes i høreapparater.

Junghwan Kook har netop afsluttet en række vibro-akustiske eksperimenter, der skal klarlægge det tynde båndgab-materiales evne til at afbøje lydbølger og håndtere de kraftige akustiske belastninger og tab, der ligger i de materialestørrelser, som anvendes i små høreapparater.

’Næste skridt bliver at udføre eksperimenter, der skal få båndgab-materiale til at bukke bølger i et bestemt frekvensbånd, hvorefter et prototypedesign kan udvikles. Når det er på plads, skal der udvikles en ny teknologisk platform til styring af akustiske og vibrationelle egenskaber i små akustiske apparater såsom høreapparater.

Herefter skal platformen testes på fabrikerede prototyper, fortæller Junghwan Kook

Kommercielt mål

Målet med forskningen på Centre for Acoustic-Mechanical Micro Systems er at udvikle en platform inden for akustiske mekaniske mikrosystemer, der involverer processen med at analysere og designe miniaturiserede audiosystemer, som høreapparatindustrien kan bygge videre på.

»Hvis det går, som vi håber, kan vi være klar med de nye værktøjer om et års tid,« siger Junghwan Kook, men understreger, at det kan tage længere tid at få den praktiske udformning på plads.

Læs også: Danske høreappatvirksomheder går sammen om nyt forskningscenter på DTU

Centre for Acoustic-Mechanical Micro Systems rummer forskere fra både DTU Mekanik og DTU Elektro. Centret er finansieret med omkring 25 millioner over fire år fra de tre største producenter af høreapparater i Danmark med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jo hvis jeg holder på lydinputtet, så hyler mine. Eller hvis de ligger tændte på bordet.

Det er rigtig nok, at de gammeldags analoge apparater, var slemme til at hyle, men det er ved at være over 20 år siden, de digitale overtog!

Mit værste problem er fest musik, der er digital- det lyder som noget under vand- udsat for våde papkasser. Men det er dårlig lyd! Hjemme har jeg ikke problemer med noget, heller ikke digital lyd. Men vores anlæg er måske det bedre! (Det er det)

Digital lyd gennem dårlige højttalere lyder rædselsfuldt!

Musik er vide min audiolog nok det sværeste at få høreapparater (digitale) til at gengive korrekt,

Hylen- vorherre bevares!- det er løst.

Mvh Tine- der går med 2 ørekrykker, så jeg ved det vel?

 • 0
 • 0

Det er rigtig nok, at de gammeldags analoge apparater, var slemme til at hyle, men det er ved at være over 20 år siden, de digitale overtog!

Så har min far købt de forkerte apparater. Det var de dyreste digitale apparater, han kunne få på høreklinikken, og de hyler og skriger lige så meget som alle mulige andre høreapparater.

Det mest irriterende er dog, at han jo ikke kan høre det. Derfor kan de ligge og hyle i en times tid, hvis han glemmer at tage dem på, og konceptet om at slukke dem ligger ham fjernt. Derefter undrer han sig over, at batterierne er flade...

 • 0
 • 0

Og din far kan ikke høre det der feedback hyl. Men det er jo ikke apparaternes skyld. Mine går også flade meget hurtigt, faktisk skal man pille batterierne ud.

(Siger min audiolog) Det gider jeg da ikke rode med, så jeg sætter nye batterier i, når jeg skal noget, Ellers går de døde "duut" "duut"- midt i noget vigtigtigt.

Det er også sværere for ældre mennesker, at få ærekrykkerne på hvis man ikkke bruger dem dagligt. Så bliver man mere træt i hovedet- især af dem, der RÅBER, har du ørekrykken på?! Ja ja.

Jeg går ikke med mine til dagligt, for jeg går bare hjemme og roder. Det ville være noget andet, hvis jeg skulle ud af klappen hver dag. Men så vænner man sig ikke til- hvor meget lyd, der trods alt er i verden!

Mvh Tine

 • 0
 • 0

Ja jeg ved ikke hvilke høreapparater, der er så dårlige ellermåske ikke indstillet korrekt?

Jeg bruger GN Resound og de hyler ikke, at man ikke kan indstille apparaterne korrekt på en offentlig høreklinik overrasker mig overhovedet ikke..

Så DTU er noget bagud... Mvh Søren

 • 0
 • 0

Hylen- vorherre bevares!- det er løst.

For over 20 år siden var hyletonen et problem man arbejdede med - specielt med analoge høreapparater. Så vidt jeg ved er det løst for længst med signalbehandlingen.

Ved signalbehandlingen forvrænges muligvis lyden. Som jeg læser det, så drejer artiklen sig om at løse problemet "mekanisk".

Da problemet stort set ikke eksisterer i dag, så er interessen heri sandsynligvis, at hvis det lykkedes mekanisk - og derved undgås en forringende signalprocessering når høreapparatet justeres for højt - så kan det måske give bedre lyd. Spørgsmålet er så, om den bedre lyd, er noget der også kan høres af hørehæmmede. Eller, om det kun er hørbart for dem med uforringet hørelse.

 • 0
 • 0

Min kone fik nyeste model af høreapparater for 3 år siden. Hvad så end årsagen er, så er hyleriet et dagligt fænomen.

 • 0
 • 0

Jeg har et par relativt moderne Oticon Intiga apparater. De hyler (kortvarigt) når man sætter en hånd op til øret, eller folder jakkens hætte op.

Det er tydeligt at der er noget adaptiv regulering, der tager sig af hyleriet, men under vanskelige forhold, som f.eks. hætten på regnjakken foldet op, må algoritmerne give op. Men med et tab i størrelsesordenen 80dB ved de højeste frekvenser, skal der også meget saft og kraft til, så man kan godt forstå det er en vanskelig opgave, selv med en formstøbt øreprop.

Så forsk endelig løs!

 • 0
 • 0

Søren Madsen, Godt at dine apparater ikke hyler. Må jeg spørge til dit høretab? Er dit høre tab moderat? Jo større høretab jo større er problemet med hyl.

Er dit høreapparat BTE eller ITE? ITE har større problemer med hyl grundet højtaler og mikrofon sidder meget tæt og i samme plasthus.

Du skriver "Så DTU er noget bagud..." Det kan du ikke konkludere, udelukkende på din egen erfaring.

 • 0
 • 0

Eneste effektive løsning på dette her problem er at man vender om på højre og venstre.

Mikrofonen ved venstre øre sendes trådløst til Højre øres Lyd, og mikrofon signalet fra højre øre sendes til venstre øres Lyd udgang. Alle andre tiltag for undgå tilbagekobling er ørkesløse. Om man kan vænne sig til dette, man kunne vel forsøge og så spørge indtil hvilke testpersoner man nu ville forsøge med.

 • 0
 • 0

As regular readers will know, I'm English, married to a Dane and read Danish fluently. I too wear bilateral hearing aids. They are Danalogic digital aids, presumably of the cheapest that the NHS can get and probably Danish designed. I'm only hearing impaired (I picked the wrong parents - but when you're young you naturally make mistakes...), so I don't need very high power but still need my aids for daily life.

Yes my aids feedback, but not when I'm wearing them! It's helpful, as it allows me to check that they're working when I'm not sure. I too can't reliably hear my aids feeding back on a table or worktop. If I'm close enough, yes but more than half a metre or so no.

Much more important than worrying about this feedback are issues like an on-off switch - my aids are switched off by partially opening the battery compartment, a recipe for losing the battery. I'm 68 and rebuild and upgrade old laptops for my own amusement. I have dropped the stupid little batteries so many times, so how are others without my manual dexterity going to manage? The batteries are silver-air batteries and only last for around four and a half days, then start beeping. Try changing tiny hearing aid batteries in a shopping mall or in the theatre or cinema (biffen)! Why oh why aren't they fitted with a rechargeable battery, so that when you take them out overnight you simply plug them into the re-charger unit. Now THAT would be valuable. Another thing I'd love is the ability to turn off piped music/radio/television. I loathe this totally! Isn't it bad enough sitting waiting to see the doctor or dentist/shopping/walking through the town centre osv. with screaming kids and idiots on their mobile phones? Why this utter drivel too?

Perhaps I'm unusual but I don't care that people know that I have hearing problems. I don't care - within reason - if my hearing aids are larger and therefore more visible. What I want is the necessary help to hear as well as possible with the hearing I have. I don't want to pretend that I hear "normally" and hide my protheses.

Please Danalogic, take these ideas and criticisms on board and make some aids that primarily aid the wearers, not the design and production.

Regards

David Walland

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten