Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

DTU vil finde danske svar på spørgsmål om grønne tage

Grønne tage holder dobbelt så længe lang som almindelige tagpaptage, fordi bevoksningen beskytter tagpappet mod Solens uv-stråler. De ekstra udgifter til at luge, gøde, tjekke og vedligeholde taget modsvares af, at det grønne tag isolerer, og totaløkonomisk giver grønne tage derfor sorte tal på bundlinjen, konkluderede Københavns Kommune i et notat i 2010.

Oplysningerne og beregningerne byggede blandt andet på erfaringer fra USA. Derudover har man især kigget mod Tyskland, hvor det moderne grønne tag er udviklet, og hvor der er millioner af kvadratmeter grønt på toppen. Men selv om Tyskland ikke ligger langt væk, er der alligevel forskelle på både byggestil og klima, som kan forhindre lignende positive effekter i den danske virkelighed. Derfor laver DTU Diplom i Ballerup nu et laboratorium for grønne tage, fortæller lektor Jesper Molin.

»Der er lavet mange undersøgelser i udlandet. Men de er især fokuseret på, hvor meget regnvand tagene kan tilbageholde, fordi forsyningsselskaber så har kunnet give støtte til etableringen. Men vi vil også gerne se på, hvordan de grønne tage påvirker konstruktionen nedenunder.«

Læs også: Grønne tage breder sig – og skaber frygt for fugtskandale

Eksempelvis vil DTU Diplom gerne tjekke, hvordan et ‘koldt tag’ bliver påvirket af et lag isolering.

»Normalt bliver den bærende trækonstruktion under et tagpaptag udtørret, når Solen varmer tagpappet op, men hvis der ligger et isolerende lag oven på tagpappet, vil det ikke ske i samme grad. Kan det så give fugtskader?« spørger Jesper Molin.

Målet er ikke at bremse tagenes udbredelse, men at finde løsninger, der fungerer i dansk kontekst, understreger han. Desuden håber han, at laboratoriet vil øge både bygherrernes og rådgivernes opmærksomhed på, hvad det betyder, når man vælger et grønt tag.

»Vores studerende lavede en lille rundspørge til driftsorganisationer, og den viste, at mange af dem ikke ved, hvordan de skal gøre. Nogle steder er der desuden ikke adgang til taget, så de må leje en kran, når det skal vedligeholdes,« siger han.

Laboratoriet regner med at have de første resultater klar i slutningen af 2017.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Spørg entrepenørrende som bygger sommerhuse ved vestkysten. De har arbejdet med grønne tage i mange år. :-)

  • 0
  • 1

Eller spørg i Tyskland. Og den med at klimaet ikke er det samme som i Danmark....jo, det er det i Nordtyskland! Men det bliver brugt lige lovligt ofte i Danmark som undskyldning for endnu et tilskudsberettiget forskningsprojekt, men vel mest for at kunne begrunde et økonomisk tilskud til "forskningen"? Hvorfor skal der undersøges ting som er belyst fra alle vinkler igennem de seneste mange år, også i Danmark? Jeg er dog enig i, at der mangler normer på området i Danmark. Men de er jo nærmest lige til at copy-paste fra vores nabolande og anlægsgartnerforeningens normer. Og alle seriøse aktører arbejder efter de normer.

  • 2
  • 0

I danmark findes der utroligt mange bygninger fra før isoleringens tid. Indvendig efterisolering er økonomisk muligt men frarådes altid. Find nogle gode metoder til at gøre det. udvendig isolering er de rene prestige projekter det virker men koster lige så meget som nye huse m(dog her med gammel indmad)e

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten